problem z access point
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z access point
W telewizji N jest dostępna teraz usługa multiroom gdzie trzeba połączyć obydwa dekodery przez sieć ethernet żeby przesyłał uprawnienia, ja zrobiłem to bezprzewodowo zakupiłem dwa access pointy dlink dap-1360 jeden ustawiłem jako ap z włączonym dhcp , drugi zaś podłączyłem do niego bezprzewodowo jako wirelles client . problem polega na tym iż wszystko ładnie wykrywa dekodery się łączą ale po jakiś 30 minutach się rozłączają i trzeba wyciągnąć wtyczke z dekodera podłączonego do wirelles clienta i wtedy zaczyna znowu działać może ktoś ma pomysł czemu może się tak dziać.
Chciałbym dodac iż pożyczyłem od kolegi router tp-linka i połączyłem dlinka z wirelles client do niego i nie rozłącza.
dla jasności schemat połączeń wygląda tak
czarny dekoder--lan--dlink dap1360 (access point) -----------------------dlink dap1360(wirelles client )--lan--bialy dekoder.
udało mi się także ustawić je w trybie bridge obydwa wpisałem adres mac jednego w drugim i na odwrót , ap niby siebie widzą ale w logach ap nic nie pokazuje i dekodery się ze sobą nie łączą. jak można połączyć te dwa dekodery w w jednej sieci za pomoca tych dwóch dap-1360, czy moze w jednym tryb bridge to ap a w drugim bridge juz nie mam pomysłu
Chciałbym dodac iż pożyczyłem od kolegi router tp-linka i połączyłem dlinka z wirelles client do niego i nie rozłącza.
dla jasności schemat połączeń wygląda tak
czarny dekoder--lan--dlink dap1360 (access point) -----------------------dlink dap1360(wirelles client )--lan--bialy dekoder.
udało mi się także ustawić je w trybie bridge obydwa wpisałem adres mac jednego w drugim i na odwrót , ap niby siebie widzą ale w logach ap nic nie pokazuje i dekodery się ze sobą nie łączą. jak można połączyć te dwa dekodery w w jednej sieci za pomoca tych dwóch dap-1360, czy moze w jednym tryb bridge to ap a w drugim bridge juz nie mam pomysłu
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: problem z access point
Musisz ręcznie skonfigurować IP w dekoderach i APkach. Praca w trybie AP i AP Client jest poprawna. Może też być bridge.
Nie pomagam na PW!
-
czyli pierwszy ustawic założmy 192.168.1.1 ip ,maske sieci a drugi podłączyć do niego i brame wybrac tego pierwszego. tylko czemu sie dzieje tak ze jak podłącze router to jest ok przy dhcp? a jak ustawic tryb bridge?
a jaki adres ustawic na pierwszym dekoderze i jaka brame domyslna na pierwszym bo 0.0.0.0 nie moge zostawic bo mi ustawien nie chce zapisac. a drugi załóżmy 192.168.1.2 i brama 192.168.1.1 a ip drugiego dekodera jak i w dekoderach bramy?
a jaki adres ustawic na pierwszym dekoderze i jaka brame domyslna na pierwszym bo 0.0.0.0 nie moge zostawic bo mi ustawien nie chce zapisac. a drugi załóżmy 192.168.1.2 i brama 192.168.1.1 a ip drugiego dekodera jak i w dekoderach bramy?
Ostatnio zmieniony 2011-03-23, 12:35 przez boardslide, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak nie ma routera to co ma przyznawać IP z DHCP?boardslide pisze:podłącze router to jest ok przy dhcp?
Nie pomagam na PW!
-
no dobra to nie powinien <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> łączyć z siecią a działa przez 30 minut troche słabo znam się na sieciach
[ Dodano: 2011-03-23, 13:56 ]
a jakie adresy wprowadzic w dekoderach
[ Dodano: 2011-03-23, 13:56 ]
a jakie adresy wprowadzic w dekoderach
- wojteks
- *** Administrator ***
Kolejne, 192.168.1.11 i 192.168.1.12 przykładowo.boardslide pisze: jakie adresy wprowadzic w dekoderach
Nie pomagam na PW!
-
a bramy trzeba wprowadzac w dekoderach?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie wiem, raczej nie bo przecież one nie łączą się z internetem a tylko z sobą.boardslide pisze:a bramy trzeba wprowadzac w dekoderach?
Nie pomagam na PW!
-
a możesz mi wyjaśnic dlaczego ap mógł rozłączac co pół godziny te połączenie? z ciekawości?
- wojteks
- *** Administrator ***
Może ma watchdoga i się restartował co 30 minut, trudno powiedzieć.boardslide pisze:a możesz mi wyjaśnic dlaczego ap mógł rozłączac co pół godziny te połączenie?
Nie pomagam na PW!
-
no mam u siebie tego watchdoga tez go sprobuje wyłączyć