Nokia E66 i Orange Free , jak zrobić zgrany duet ?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
python
Specjalista bezprzewodowy-junior

Nokia E66 i Orange Free , jak zrobić zgrany duet ?

Post autor: python »

Witam,
jak zmusić Nokię E66 do pełnej współpracy z kartą Orange na kartę ? Problem w tym, że telefon służący jako modem i podłączony do kompa pokazuje prędkość 921,6 Kb/s a wg specyfikacji ta Nokia ma 3,6 MB/s . Co jest do licha ? Próbowałem grzebać w menu telefonu ale jest tak kiepskie że nie widzę możliwości ustawienia czegoś co mogłoby mi pomóc przyspieszyć. A może nie umiem tego znaleźć... macie jakiś pomysł ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Nokia E66 i Orange Free , jak zrobić zgrany duet ?

Post autor: Maciek764 »

Ta prędkość która jest tam podawana nie ma żadnego związku z prędkością internetu. Zapuść speedtesta/pobieranie z noc.gts.pl i podaj wynik. Ja jak z telefonu jako modem korzystam po kablu mam 115kbps prędkość podaną, a Orange jedzie ponad 2Mb/s.
Awatar użytkownika
python

ja w ustawieniach ustawiłem prędkość 921,6 bo też mi podawało 115 po zainstalowaniu aplikacji. Ale ta sama karta w modemie pokazuje w tym samym miejscu na pasku 7,2MB/s. Dlaczego tak głupio ? Skoro fon uruchomiony jako modem to skąd takie jajca ? Niestety to ne koniec, karta Play w tym samym telefonie działa zauważalnie szybciej i lepiej. A Play ma prędkość 1 czy może 2 MB/s... sam nie wiem bo mówili że będzie 2 ale czy jest to inna sprawa. No to skoro Play ma 1-2 a orange 7,2, to jakim cudem widać na oko że działa Play o wiele szybciej ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Dlaczego tak głupio ?
Mówie po raz drugi - ta prędkość nie ma absolutnie żadnego związku z prędkością internetu. A na oko to chłop w szpitalu umarł, mówię znów po raz drugi - zrób ściąganie z noc.gts.pl i zobacz jaki masz transfer. A Play we Freshu to może i po kilka megabitów wyciągać.
Awatar użytkownika
python

Tak, telefon mam po kablu.
Program pokazuje zasięg na maxa, noc.gts oczywiście nie działa, z innych programików jak speedtest.pl pokazuje ping 80ms, pob 0,52 mb/s i wts 0,06 mb/s. Test4web pokazał pob 571 kbps. Bandwith z firefoxa pokazał 1,22MB/s i wys 156,5 kb/s. W te 1,22 nie wierzę bo skoro widać na oko że działa wolniej od Play (tak tak, na oko) który ma być wolniejszy z zasady, to nie ma podstaw w to wierzyć. czyli raczej te 0,5 jest wiarygodne. Czy da się to przyspieszyc ? Zasięg na max, jest w zasięgu HSUPA, co teraz ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Speedtest pokazuje ci takie pobieranie bo pewnie masz włączoną kompresję w Orange. Wyłącz kompresję za pomocą Modify Headers (wtyczka, ustawiasz cache-control no-transform)
Awatar użytkownika
python

Zaraz zaraz... gdzie to zmieniam ?

Z czym to się wiąże ? Zwiększa pobieranie MB czy cokolwiek takiego ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=23714

Z tym, że alternatywnie można wprowadzić jedno ustawienie cache-control no-transform. Wszystkie dane ze stron WWW przechodzą przez serwery kompresujące grafikę (żeby mniej ważyła), ale że serwery te są obciążone to internet przez to chodzi wolniej i strony jak speedtest wariują. Obecnie nie ma żadnych powodów aby tego używać (bo to głównie flash obciąża strony a nie JPG - lepsza dobra wtyczka blokująca Flasha a odblokowująca np dopiero po naciśnięciu na niego a nie ta gówniana kompresja)
Awatar użytkownika
python

Z tego co piszesz wynika, że jak odpalę tę wtyczkę to będzie mi więcej zjadało z konta dostępnych MB. Czy to ma sens zatem ? kosztem trochę gorszej grafiki będzie więcej MB do wykorzystania a dobrej grafiki nie potrzeba do bylejakiego przeglądania netu. Czy jednak oszczędzniejsze jest odblokowanie grafiki i zablokowanie flasha ? Tyle że teraz masa rzeczy jest we flashu i odblokowywanie wszystkiego żeby zobaczyć o co biega na stronce to chyba też paranoja. Hę ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Najpierw marudzisz że masz wolny net, a jak proponuje rozwiązanie to szukasz dziury w całym. JPGi są już "fabrycznie" skompresowane i bogatszy nie będziesz jak zeżre 10% danych więcej, a Flash i tak będzie żarł najwięcej. Ja jestem zdania, że kompresja w dzisiejszych czasach (szczególnie w taki sposób jak w Orange narzucony i mułowaty) jest jakąś abstrakcją. No i telefon zawsze będzie działał gorzej w UMTS od normalnego modemu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

python pisze:Czy to ma sens zatem ?
Jest taka fajna przegladarka, co sie "Lynx" nazywa. Bardzo oszczedna w transferze i superszybka. Moze to jest satysfakcjonujace cie rozwiazanie?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
python

Prawdę mówiąc to mnie to obojętne czy weźmie 10%więcej czy nie... ale w sumie pytam w swoim imieniu o prędkość a o oszczędność w czyimś imieniu, zatem jesli chciałoby się mieć najoszczędniejszą wersję korzystania z netu za pośrednictwem Orange Free na kartę to zostawić to jak jest ? Kolega używa modemu K3565ver2 czyli do 3,6 MB/s, czy jest jakiś sposób żeby to zużycie MB zmniejszyć ? Kolega korzysta z modemu i w sumie tylko przeglądając net zżera mu strasznie szybko z konta, mnie o wiele wolniej jakby porównując ten sam okres i taką samą ilość na karcie po doładowaniu. Pytał mnie czy jest jakaś mozliwość ograniczenia pożerania jego konta przez net :) ale ja nie wiem. Jest ?

No i zainstalowałem Modifying Headers, prawdę mówiąc to nie widzę różnicy w prędkości działania. Zauważalnie wolniej od Play. A wolę używać Orange. Czy coś jest nie tak ? Ja próbuję z modemem Orange ZTE MF636 i z telefonem Nokia E66 i w obu przypadkach jest wolniej niż w Play a co dziwne z telefonem działa lepiej, zasięg pokazuje mi na max, co jeszcze można zmienić w ustawieniach żeby przyspieszyć ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Zauważalnie wolniej od Play. A wolę używać Orange.
Jest w tym jakaś logika? Bo UMTS ma to do siebie że różni operatorzy w różnych obszarach oferują różną prędkość... A w ustawieniach nic do zmieniania nie ma, upewnij się że masz APN internet, nazwę użytkownika internet i hasło też internet.
Awatar użytkownika
python

Oczywiście że tak. Internet wszędzie :)

Czy na ograniczenie objadania konta pre-paid w Orange Free ma wpływ ograniczanie np reklam ? Np takie coś http://www.reklamojad.pl/ jest w stanie to zrobić ograniczając reklamy ? Wydaje mi się że pobiera się wszystko ale nie wyświetla i nie ma korzyści, ale może się mylę ?

A co do prędkości po ustawieniu Modifying Headers to nic nie dało, wydaje mi się nawet że jest gorzej. Coś mi tu nie pasuje...
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Ograniczenie objadania konta to jest sztuka dla sztuki dzisiaj. Przecież obrazki też można wyłączyć. Że komuś się chce tak kombinować.

A ja już po raz trzeci mówie, że pełen obraz jak ten internet działa da tylko speedtest lub noc.gts.pl (z naciskiem na to drugie).
Awatar użytkownika
python

Po raz któryś piszę że sprawdzam, po uruchomieniu Modifying Headers pokazuje mi Firefoxowy Bandwidth 1 MB/s a przed 1,22.

A że kumpel chce kombinować to nie mój problem skoro pyta to i ja pytam dalej :) Jeśli to coś da to mu polecę, jeśli jakaś przeglądarka coś da , to też mu powiem, jeśli jakoś można ograniczyć obrazki to też, itd... skoro mnie ktoś pyta to mu pomagam a nie oceniam jego potrzeby. Nie mój problem.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Awatar użytkownika
python

Wyłączyłem Modifying Headers i speedtest pokazuje pob 1280Kbps, wys 107 Kbps, ping 328 ... Paranoja, wszystko działa odwrotnie. Po zainstalowaniu dodatku powinno być szybciej a nie jest, po użyciu modemu a nie komórki powinno być szybciej i lepiej a nie jest. Ogólnie widzę dużą różnicę na korzyść Playa którego nie chce mi się używać bo wolę Orange. Jaka tajemnica tu się kryje ?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

python pisze:po użyciu modemu a nie komórki powinno być szybciej i lepiej a nie jest
Bo nie jest to zasada, jesli masz lepszy technologicznie modem i dobry zasieg modem będzie lepszy, gdy bedziesz w słabszym zasięgu (generalnie telefon ma lepsza czułosc) będzie wtedy lepiej działał, dla porównania E51 na 2100 ma 96dBm i download 2M/bs a modem w tym samym miejscu ledwo loguje się do sieci i np ZTE blade w 900mhz UMTS ma 102dBm to modem w ogóle nie wykrywa sieci ;)

Speedtestem za bardzo bym się nie sugerował, a robił upload na jakiś hosting i download pliku np. z noc.gts i obserwował netmeter/dumeter czy tez inna aplikacje która pokazuje aktualna prędkość pobierania, wysyłania.

Proponuje przetestować google chrome plus dwa dodatki
Adblock Plus for Google Chrome™ (Beta) i NotScripts u mnie działa to rewelacyjnie i da się w miarę komfortowo używać nawet po EDGE ;)
Awatar użytkownika
python

Ale na zdrowy rozum to modem z 7,2 i technologią tylko do tego celu powinien być lepszy od bylejakiego telefonu z 3,6. Czyż nie ? Nawet czułość powinien mieć lepszą skoro tylko do tego jest stworzony. To występują w przyrodzie modemy lepsze od komórek ? jak nie to po co sobie nimi zawracać głowę ?

Wolałbym nie opuszczać Firefox'a, Chrome poza tym że zajmuje się szpiegostwem z którego słynie, jakoś nie przypadł mi do gustu. No i nie wiem jak z bezpieczeństwem jeśli chodzi o syf z sieci.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

python pisze: Jaka tajemnica tu się kryje ?
Orange ma problemy z systemem bilingowym i problemy z siecią 3G. Częste zrywanie połączenia 3G to standard w różnych miejscach. Mam abonament Orange Free i tego teraz żałuję, nie da się tego używać w normalny sposób, tu Play jest znacznie lepszy, może transfery są niższe ale rozłączanie prawie nie występuje.
Nie pomagam na PW!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Ale na zdrowy rozum to modem z 7,2 i technologią tylko do tego celu powinien być lepszy od bylejakiego telefonu z 3,6. Czyż nie ?
U mnie E1550 był w każdym przypadku lepszy i prędkościowo i zasięgowo od każdego telefonu z 3G. Ale widocznie może się trafić też odwrotnie więc nie wiem co w tym dziwnego.
Mam abonament Orange Free i tego teraz żałuję, nie da się tego używać w normalny sposób, tu Play jest znacznie lepszy, może transfery są niższe ale rozłączanie prawie nie występuje.
To jest chyba "środowiskowe" bo na Śląsku nawet przy słabym zasięgu (poniżej -100dBm) żadne rozłączanie nie występuje. Co innego zadowolenie z osiąganej prędkości (~1-2Mb/s)
Awatar użytkownika
python

Ale wciąz jest pytanie dlaczego Orange wypada słabiej pomimo że powinno wyglądać lepiej na tle Playa ? W tym samym miejscu i czasie wkładam karty obu operatorów i widać wyraźnie że Play działa lepiej. Orange ma lepszy zasięg, niby lepszą prędkośc itd, jednak działa wyraźnie słabiej. może jednak można to jakoś zmienić ? Próbowałem na innym modemie, niedługo będę miał jeszcze dwa do wypróbowania po zdjęciu z nich simlocków i zobaczę, jednak tracę nadzieję powoli. W sensie używania Orange oczywiście. A szkoda, szkoda... Wychodzi na to, że będę musiał używać Play w okolicy i Orange poza miastem co dla mnie jest bez sensu trochę :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

python pisze:może jednak można to jakoś zmienić ?
To Orange musi coś zmienić, zmiana modemu nic nie daje.
python pisze:będę musiał używać Play w okolicy i Orange poza miastem co dla mnie jest bez sensu trochę
Nie tylko dla Ciebie to jest bez sensu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
python

A skoro mam transfer 0,5 - 1,22 w E66 to nie widać potrzeby poprawienia tego stanu rzeczy ? Bo przy max zasięgu i najszybszej technologii powinno być szybciej przecież. Może jednak coś w telefonie gdzieś się da ustawić ? Co może mieć wpływ w menu fona ?

Jak ponownie włączyć kompresję ? W szczegółach połączenia jest - kompresja ... brak.
Ostatnio zmieniony 2011-03-20, 17:21 przez python, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pikolo419

Post autor: pikolo419 »

Zainstaluj najnowszą operę i po kłopocie, tam jest funkcja co się zwie Opera TURBO, a pomyślałeś o tym że nadajnik może być zapchany? lub że z tego nadajnika PLAYA mniej ludzi korzysta?, ja mam nokię 7230, telefon łączę kablem, a do nadajnika mam 800m to czemu mam pełnego UMTS-a?
Sory za off top pozdro.
Huawei E5785lh-22c
Awatar użytkownika
python

a ... Jak ponownie włączyć kompresję ? W szczegółach połączenia jest - kompresja ... brak.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Wyłączyć Modify Headers/wyłączyć Operę Turbo czy z tego ty tam korzystasz. Ta kompresja we właściwościach nie ma z tym za wiele wspólnego.
Awatar użytkownika
python

No tak, ale wyłączyłem Modify Headers i tak jest po wyłączeniu.
ODPOWIEDZ