Problem ze Skypem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fox59
Początkujący użytkownik forum

Problem ze Skypem

Post autor: fox59 »

Witam wszystkich! mam problem podczas rozmów na skypie, a polega on na tym że osoba z którą rozmawiam (praktycznie każdy z kim rozmawiam) słyszą mój głos z opóznieniem albo tylko jakieś przerywane bełkotanie. Czasem chwile da się porozmawiać normalnie a czasem od razu robi się takie coś. Nie wiem o co tu chodzi, internet mam radiowy (przesył 512 Kbs). Jeśli chodzi o ściaganie plików czy otwieranie stron chodzi bardzo szybko. Ludzie z ktorymi rozmawiam mają wolniejsze łącza i ja ich świetnie słyszę a oni mnie nie. Nie kumam jaka może być przyczyna że tak się dzieje? Próbowałem się czegoś dowiedzieć od mojego "dostawcy" internetu, twierdzi że jest to wina uszkodzonego switcha, czy jest to możliwe? Mój admin ma poblokowane porty i nie działają żadne programy P2P, czy może mieć to wpływ na działanie Skypa???
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem ze Skypem

Post autor: sardo nunspa »

Sprawdź ping do operatora i na jakąś stronę np Onet.

Ma uszkodzony swith i..... czeka na... przyjście mesjasza :?: :lol:
Latka lecą...
Awatar użytkownika
fox59

Nie wiem czy mam zepsutego switcha czy nie, dlatego piszę na forum żeby ktoś obeznany w tym temacie podpowiedział coś mądrego. A operatora mam tak mądrego że potrafił stwierdzić że switch jest uszkodzony ale cztery tygodnie już mija i nie kwapi się żeby coś z tym fantem zrobić.
Pingi są takie (pierwszy do operatora a drugi na strone RapidShare):

C:\Documents and Settings\Krzysiek>ping 83.13.109.74

Badanie 83.13.109.74 z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 83.13.109.74: bajtów=32 czas=9ms TTL=1
Odpowiedź z 83.13.109.74: bajtów=32 czas=1ms TTL=1
Odpowiedź z 83.13.109.74: bajtów=32 czas=1ms TTL=1
Odpowiedź z 83.13.109.74: bajtów=32 czas=15ms TTL=1

Statystyka badania ping dla 83.13.109.74:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 1 ms, Maksimum = 15 ms, Czas średni = 6 ms

----------------------------------------------------------------------------

C:\Documents and Settings\Krzysiek>ping 82.129.39.6

Badanie 82.129.39.6 z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 82.129.39.6: bajtów=32 czas=195ms TTL=1
Odpowiedź z 82.129.39.6: bajtów=32 czas=183ms TTL=1
Odpowiedź z 82.129.39.6: bajtów=32 czas=185ms TTL=1
Odpowiedź z 82.129.39.6: bajtów=32 czas=201ms TTL=1

Statystyka badania ping dla 82.129.39.6:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 183 ms, Maksimum = 201 ms, Czas średni = 191 ms
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Pingi są ok, no to mamy całe morze może.
Płyniemy przez to morze może. Może, kiedy dzwonisz sieć jest bardo obciążona i dlatego czasami idzie a czasami nie. Napisałeś download 512 a jaki upload? może za mały. Jaki masz headset na USB, czy na mały jack? Ja mam 2x mały jack i kiedy chciałem zrobić przedłużkę do drugiego pokoju okazało się, że mój mikrofon buczy. Różnie próbowałem temu zaradzić i nic. Nagrywałem się na komp, nie buczał, na rozmowę próbną skype, nie buczał. Jak do kogoś zadzwonię ryczy jak cielę. Dzwonię bez przedłużacza :| . Więc może coś z head setem. Kiedy brat był u mnie, miał bezprzewodowy headset i też mu fatalnie szedł skype.
Jeżeli nie headset, to może ... jak wygląda instalacja wi-fi u Ciebie, u mnie jest antena, AP i RJ 45 do kompa - skąd u Ciebie ten switch ?
Latka lecą...
Awatar użytkownika
fox59

Myślę że nie ma to nic wspólnego z obciążeniem sieci, bo próbowałem już rozmawiać o różnych porach dnia i nocy i efekt jest ten sam. Co do przesyłu to tak jak pisałem download jest 512 a czasami nawet sięga 800 - 900 kbps, jeśli chodzi o upload to bywa różnie ale średnio jest 300 - 400 kbps. Co do headsetu to mam słuchawki z mikrofonem na 2x mały jack, ale próbowałem też na innych słuchawkach i innym mikrofonie i efekt jest ten sam. No i najważniejsza sprawa odnośnie switcha, u mnie jest mini sieć składająca się z trzech komputerów. A mianowicie wygląda to tak: do niedawna antena była kierunkowa BabuYaga 14dBi, 2,4 GHz. Od jakiś czterech miesięcy admin zmienił antene na kierunkową panelową 5 GHz. Nie ma roznicy i na jednej i na druiej jest to samo. Na maszcie pod anteną jest Access Point z którego przewód UTP idzie do switcha, a dalej ze switcha rozchodzą się trzy przewody UTP do tzrzech kopmputerów. Kompy podłączone są pod karty sieciowe wtykami RJ 45. Ot i cała konfigóracja. Na wszystkich trzech kompach jest ta sama historia ze Skypem.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

fox59 pisze:Na wszystkich trzech kompach jest ta sama historia ze Skypem.
No i sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. Skoro na wszystkich podłączonych do switha nie działa, a jeszcze operator sam się przyznał, że swith jest uszkodzony. Musisz gościa naciskać by wymienił.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
fox59

Czyli jednak twierdzisz że to jest wina switcha. Wielkie dzięki sardo nunspa, nakierowałeś mnie i upewniłeś w temacie. Nie wiedziałem co jest grane bo admin twierdzi że to wina switcha, a z kolei pare osób z którymi rozmawiałem na ten temat twardo twierdziły że uszkodzenie switcha nie wchodzi w rachubę. W takim razie muszę dziada pogonić (nie będzie to łatwe, bo już będzie miesiąc jak miał się pofatygować) żeby raczył wymienić sprzęt. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

A predkosci jakie masz up i down ?
Awatar użytkownika
fox59

Prędkości są w granicach: download średnio 500-600 kbps. a upload ok. 300 kbps.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Jak dasz radę, to podłącz komp do APeka omijając switch, spróbuj skype i już masz odpowiedź :wink:
Latka lecą...
ODPOWIEDZ