Jak wymusić EDGE w GC85 ???
Moderator: Moderatorzy
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jak wymusić EDGE w GC85 ???
Mam kartę SE Gc85 oraz Internet BE Premium w Orange. Mieszkam w okolicach Krzeszowic, miejscowość Frywałd. Do tej pory miałem tylko zasięg GPRS, ale ostatnio zastosowałem dobrą antenę kierunkową u uzyskałem sygnał EDGe, który pozwala mi surfować szybciej po internecie ok. 127 kb/s.
Mam jednak problem, ponieważ sygnał EDGE (3 kreski) jest wypirany przez mocniejszy GPRS (full sygnał).
Jak można w tej karcie GC85 ustawić aby tylko było możliwe było korzystanie z EDGE. Wydaje mi się że mocniejszej anteny juz nie można zainstalować i jedynie chyba coś można tylko ustawić w karcie.
Moż ktoś miał ten sam problem i wie jak to ustawić .
Mam jednak problem, ponieważ sygnał EDGE (3 kreski) jest wypirany przez mocniejszy GPRS (full sygnał).
Jak można w tej karcie GC85 ustawić aby tylko było możliwe było korzystanie z EDGE. Wydaje mi się że mocniejszej anteny juz nie można zainstalować i jedynie chyba coś można tylko ustawić w karcie.
Moż ktoś miał ten sam problem i wie jak to ustawić .
-
- Stały użytkownik forum
Re: Jak wymusić EDGE w GC85 ???
w mojej okolicy mam gprs na 900mhz a edge na 1800mhz, sprawdz, moze u Ciebie bedzie podobnie...
w ustawieniach pasma czestotliwosci w wireless managerze sprobuj zmienic na 1800mhz (potem niezapomnij kliknac "zastosuj")
w ustawieniach pasma czestotliwosci w wireless managerze sprobuj zmienic na 1800mhz (potem niezapomnij kliknac "zastosuj")
- piotr2802
Stosowałem juz to przełączenie częstotliwości na 900 lub 1800. U mnie "Edge" tylko łapie na 900, na 1800 i 1900 mam komunikat "Brak usług". Jednak sygnał GPRS jest mocniejszy od EDGE (trzy kreski) i po jakimś czasie mam tylko GPRS. Zależy mi na EDGE , bo transfer mam trzy krotnie większy.
- piotr2802
Dziwne że nikt nie ma tego problemu tylko ja 

-
- Stały użytkownik forum
to dziwne, ze masz lepszy zasieg po gprsie, anizeli po edge. Zwlaszcza, ze orange ma topowy zasieg edge, najlepszy ze wszystkich
- piotr2802
Lepszy zasięg po EDGE ? To chyba logiczne że po GPRS jest lepszy zasięg, bo jest więcej nadajników GPRS. Owszem Orange ma dobry EDGE, ale dotyczy to wielkich miast. Natomiast na peryferiach to cieniutko z EDGE....Ale trzymajmy się tematuhanek pisze:to dziwne, ze masz lepszy zasieg po gprsie, anizeli po edge. Zwlaszcza, ze orange ma topowy zasieg edge, najlepszy ze wszystkich

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jeśli chodzi o wymuszanie to podpowiem tylko że widocznie w twoim przypadku GPRS i EDGE działają na tej samej częstotliwości i dlatego nie może się w pełni EDGE przebić.Może poszukaj sygnału EDGE w innym kierunku.Niech będzie słabszy ale będziesz miał pewność że to EDGE.
- piotr2802
Tak zgadza się obydwa zakresy EDGE i GPRS działają na 900 MHZ.Jaco pisze:Jeśli chodzi o wymuszanie to podpowiem tylko że widocznie w twoim przypadku GPRS i EDGE działają na tej samej częstotliwości .
Nie mam możliwości ustawienia z innych kierunków, bo tylko EDGE mam z nadajnika w Krzeszowicach, a nadajnik Zalas i Sanka nie posiadają jeszcze EDGE.
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Może to głupie pytanie, bo takiej karty nie posiadam ale czy nie da się ustawić na niej tylko EDGE, a GPRS zablokować
.
A ta antena nie za silna
do Krzeszowic tylko 7km w prostej linii. Jesteś pewny, że łapiesz Krzeszowice może łapiesz jeszcze jakiś nadajnik za Krzeszowicami
Jaki masz teren do nadajnika płaski czy górki i lasy?

A ta antena nie za silna

Latka lecą...
- piotr2802
W ustawieniach karty GC85 nie ma czegoś takiego jak osbne ustawienie GPRS, lub EDGE. Można tylko ustawić pasmo częstotliwości: 900, 1800 lub 1900 MHz.sardo nunspa pisze: Jaki masz teren do nadajnika płaski czy górki i lasy?
Mieszkam na południe od Krzeszowic i mam do nadajnika tylko 7km, teren pagórkowaty z licznymi lasami. Tylko w tej oklicy jest EDGE z nadajnika Orange w Krzeszowicach.
- piotr2802
Chociaż w ostatnim czasie mogło się coś pozmieniać i na innych nadajnikach też może być już EDGE . Jak można najszybciej sprawdzić czy w mojej okolicy nadaje konkretny nadajnik EDGE w sieci Orange ?