Lepsza antena do Routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
misiek1828
Początkujący użytkownik forum

Lepsza antena do Routera

Post autor: misiek1828 »

witam, mam takie pytanko a mianowicie ostatnio założyłem sobie internet radiowy o predkości 2mb dzień / 4mb noc i dostałem do tego router WIFI TP-Link TL-WR740N i chciał bym sobie polepszyć zasieg i stabilnośc wifi.I teraz moje pytanie czy jest mozliwości odłączenia tej orginalne antenki z routera (mysle że jest, bo ona jest przykręcana) i danie jakieś np.zewnętrznej na dach bo zalezało by mi mieć zasięg wifi z 150-200 metrów.prosze mi owiedzieć czy to w ogole jest opłacale i czy to bedzie jako tako działał. P.S moj net działa w częstotliwości 5 Ghz. za wszystkie odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-03-27, 13:57 przez misiek1828, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oliva
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Lepsza antena do Routera

Post autor: oliva »

Pasmo 5ghz jest bardzo wrażliwe na przeszkody. 2.4 jeszcze po odbiciach pójdzie ale 5 już nie.
Twój router nie działa na 5ghz. Antenę możesz podłączyć (nawet sektor 20dBi) tylko, żeby kabel nie był za długi bo każdy metr to opór i strata.
ODPOWIEDZ