router JWNR 2000 NetGear, kablówka Vectra

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
;)
Początkujący użytkownik forum

router JWNR 2000 NetGear, kablówka Vectra

Post autor: ;) »

Witam wszystkich którzy tu zajrzeli.
Router jak w temacie, w sieci domowej są: PC po skrętce z xp, laptop po wifi z xp, laptop po wifi z vista, do niedawna wszystko działało bardzo dobrze, od niedawna żeby się połączyć laptopem z internetem muszę wykonać następującą procedurę: uruchamiam PC odłączam kabel od WAN routera i podłączam do PC omijając router, jak PC wykryje sieć mogę kabel sieciowy podłączyć do routera i wszystko śmiga prawidłowo, od tej chwili PC jest mi nie potrzebny, mogę go wyłączyć. Dodam jeszcze że po tej ceremonii mogę włączać i wyłączać laptopy i wszystko będzie ok. Następnego dnia powtórka z rozrywki :dobani:
Nikt nie grzebał w ustawieniach. Komputer stacjonarny jest rzadko używany.
Podsumowując prostymi słowami nie działa mi internet w domu bez "wzbudzenia go PC-tem" bez routera.
Nie wiem od czego zacząć poszukiwania bo nie jestem biegły w tej branży (żeby nie napisać zielony ;)) dlatego proszę o nakierowanie mnie w poszukiwaniach. Próbowałem szukać na forum ale nie wiem jak zakwalifikować mój problem :?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: router JWNR 2000 NetGear, kablówka Vectra

Post autor: wojteks »

Poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>
Nie pomagam na PW!
;)
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ;) »

Czytałem ten temat, zresztą chyba przeczytałem wszystkie tematy dotyczące wifi na tym forum, zanim zbudowałem moją sieć (3 mc-e było ok), bardzo mi pomogły, tylko nie wszystko rozumiem nie moja branża, nie umiem skojarzyć mojego problemu z odpowiednim zagadnieniem. Adres MAC klonuje mi router.
Dziś objawy są inne, uruchomił mi się internet na laptopie, bez włączania PC ale co kilka minut traci łączność z routerem i netem, po chwili ponownie ją odzyskuje kilka minut ok potem znów traci łączność i tak w kółko.
leszekw
Stały użytkownik forum

Post autor: leszekw »

Witam
A kanał WiFi masz ustawiony na auto czy przypisany na stałe? Często się zdarza, że jakieś obce urządzenie zakłóca sygnał
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

A jak jest po kablu przez router? Zmień kanały WiFi, jaką kartę WiFi ma laptop?
Ile sieci WiFi widzi laptop?
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ