Zapisy na LTE w CP (Cyfrowym Polsacie)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
t_j
Początkujący użytkownik forum

Re: Zapisy na LTE w CP (Cyfrowym Polsacie)

Post autor: t_j »

Mały, czy przypadkiem w LTE nie jest tak że w danej szczelinie czasowej całe pasmo jest dostępne dla pojedynczego użytkownika? Innymi słowy czy w tym przypadku nie spełnia się zasada 'im więcej chętnych na raz tym wolniej'? Bo jeżeli tak to każdy powinien mieć taką samą max prędkość.

banasik, pociągnij ubuntu poprzez torrent oczywiście w ramach testów szybkościowych.
Mały
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mały »

t_j pisze: czy przypadkiem w LTE nie jest tak że w danej szczelinie czasowej całe pasmo jest dostępne dla pojedynczego użytkownika?
Tego nie wiem.
t_j pisze:Innymi słowy czy w tym przypadku nie spełnia się zasada 'im więcej chętnych na raz tym wolniej'? Bo jeżeli tak to każdy powinien mieć taką samą max prędkość.
Na ten tamat najlepiej niech się wypowie znawca tamatu.
sabaj

Post autor: sabaj »

Mi się wydawało, że LTE ma tak duże pasmo że nie grozi coś takiego, jak 'zapchanie' nadajnika i spadek prędkości połączeń...
Chrzan82
Stały użytkownik forum

Post autor: Chrzan82 »

Mały - na chwilę obecną nie ma szans na taką ilość użytkowników, żeby zapchać nadajniki. LTE ma dużo większą 'wydajność' niż dotychczasowe rozwiązania. I dzięki bardziej uproszczonej strukturze sieci transmisja danych będzie mniej uzależniona od 'natłoku' użytkowników.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Chrzan82 pisze:Mały - na chwilę obecną nie ma szans na taką ilość użytkowników, żeby zapchać nadajniki. LTE ma dużo większą 'wydajność' niż dotychczasowe rozwiązania. I dzięki bardziej uproszczonej strukturze sieci transmisja danych będzie mniej uzależniona od 'natłoku' użytkowników.
Bez przesady, przewaga technologiczna jest stosunkowo niewielka a większa wydajność LTE w przypadku Polsatu wynika przede wszystkim z tego że kupując dwie firmy Solorzowi udało się uzyskać kanał o szerokości nieosiągalnej dla konkurentów poprzez połączenie posiadanych przez te firmy zasobów radiowych.
LTE zapcha się jak każda inna infrastruktura radiowa, i można się przed tym bronic stawiając coraz większa ilość stacji bazowych oraz pozyskując nowe częstotliwości.
pio
Użytkownik forum

Post autor: pio »

W dziedzinie technologi radiowej nie jestem ekspertem, ale LTE to po prostu inny sposób kodowania no i wiadomo - inna topologia sieci operatora.

O ile inna topologia daje pewien zysk, to nie jest to aż taka różnica w stosunku do sieci 3G obsługującej takie mechanizmy jak Direct Tunnel (tudzież OneTunnel). Owszem, odpada tutaj jeszcze jeden element przez który muszą płynąć dane, ale z praktycznego punktu widzenia nie jest to jakaś rewolucja w kosztach operatora.

Zawsze największym ograniczeniem i kosztem dla operatora (po uporaniu się z problemem transmisji danych do stacji bazowej z węzła transmisyjnego) pozostanie dostępna szerokość pasma radiowego. LTE daje tutaj duże usprawnienie, ale też jest to konkretnie ograniczone. W zależności od wersji implementacji będzie to 150/300/1000 Mbps na danych sektor.

Oczywiście prędkość ta dzieli się pomiędzy korzystających z danego sektora użytkowników.
Na pewno jednak, lepiej dla nas będzie mieć np. 30-50 Mb/s w praktyce z tych 300 Mbps na danym sektorze, niż tak jak teraz te 3-5 Mbps z sektora HSPA+ mającego pojemność 21Mbps/s.
Piotrek
Chrzan82
Stały użytkownik forum

Też ekspertem nie jestem, ale z tego co czytałem, to właśnie dzięki konkretnej częstotliwości, szerokości pasma i kilku innym ciekawszym 'właściwościom' LTE jest i będzie dużo wydajniejszy od dotychczasowych standardów obecnych na rynku.

@alias - LTE może się zapcha, ale stawiam na to, że do tego czasu kraj będzie miał pokrycie jak 3G, a technologia rozwinie się na tyle, że ilość użytkowników przypadających na 'jeden nadajnik' będzie mogła być większa niż obecnie.
marioking

Post autor: marioking »

Chrzan82 pisze: @alias - LTE może się zapcha, ale stawiam na to, że do tego czasu kraj będzie miał pokrycie jak 3G, a technologia rozwinie się na tyle, że ilość użytkowników przypadających na 'jeden nadajnik' będzie mogła być większa niż obecnie.
Utopie tu jakas malujesz, to nie realne, ani praktyczne. Obecnie po tym co polsat sprezentowal przyrost w njablizszym czasie bedzie bardzo slamazarny. Nie wspominajac co za operator fundowalby takie warunki, zeby siec miala takie luzy. Raczej bedzie usatysfakcjonwany z tego co mamy wlasnie w sieciach 3g. Czyli wiecej chetnych do zloba, niz miejsca. Bo to oznacza ze zarabia :P
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Jak na chwilę obecną to wolę 3G - większy zasięg, nielimitowane nocne ściąganie. Na nic mi 20Mb/s z limitem miesięcznym 5GB.
Chrzan82
Stały użytkownik forum

marioking pisze: Utopie tu jakas malujesz, to nie realne, ani praktyczne. Obecnie po tym co polsat sprezentowal przyrost w njablizszym czasie bedzie bardzo slamazarny. Nie wspominajac co za operator fundowalby takie warunki, zeby siec miala takie luzy. Raczej bedzie usatysfakcjonwany z tego co mamy wlasnie w sieciach 3g. Czyli wiecej chetnych do zloba, niz miejsca. Bo to oznacza ze zarabia :P
A tam zaraz utopię... Napisałem, że 'za jakiś czas' będzie dużo lepsze pokrycie LTE w kraju. Przypomnij sobie, jak było z 3G na samym początku - też tylko większe miasta. A teraz ? ;)
Daj im parę lat, może nie będzie tak źle...
a.malecki
Użytkownik forum

Post autor: a.malecki »

Maciek764 pisze:Jak na chwilę obecną to wolę 3G - większy zasięg, nielimitowane nocne ściąganie. Na nic mi 20Mb/s z limitem miesięcznym 5GB.
Co komu potrzebne ;) 5GB to niby bardzo mało, ale jak ktoś potrzebuje np. szybkiego dostępu do netu (zdalny helpdesk, wideokonferencje) to 5GB mu wystarczy, ew. weźmie trochę większy abonament. 3G mu tego nie da...
rdy
Stały użytkownik forum

Post autor: rdy »

a.malecki pisze:
Maciek764 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Co komu potrzebne ;) 5GB to niby bardzo mało, ale jak ktoś potrzebuje np. szybkiego dostępu do netu (zdalny helpdesk, wideokonferencje) to 5GB mu wystarczy, ew. weźmie trochę większy abonament. 3G mu tego nie da...
No akurat wideokonferencje to dość szybko zjedzą te 5GB...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-03-27, 22:05 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-27, 21:05 przez rdy, łącznie zmieniany 1 raz.
Chrzan82
Stały użytkownik forum

rdy pisze: No akurat wideokonferencje to dość szybko zjedzą te 5GB...
Co wy się tak tych 5GB uczepiliście ? Nie dość, że to jest plotka, to myślicie że to jedyny abonament jaki będzie ? Ludzie...
Wideokonferencje może i zjedzą sporo limitu, ale bez przesady. Jak ktoś będzie służbowo potrzebował takiego netu to nie weźmie przecież najmniejszego abonamentu... :roll:
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Jak ktoś będzie służbowo potrzebował takiego netu to nie weźmie przecież najmniejszego abonamentu...
Co do tego służbowego... "Sorry klient, ale nic z tego nie będzie, LTE tu jeszcze nie dociągnęli, przyjdź za 6 miesięcy". :hyhy:
a.malecki
Użytkownik forum

Maciek764 - no bez przesady, wideokonferencje mają to do siebie, że dla nich nie jeździ się do klienta ;]
Poza tym LTE się rozwija i jak CP udostępni nowe modemy, to z HSPA+ też będzie można korzystać.
Chrzan82
Stały użytkownik forum

Skoro temat jest o zapisach - nie wiecie czy jeszcze można się zapisywać ? Tzn. niby można ale nie wiem czy jest sens...
marioking

Post autor: marioking »

Te zapisy to juz raczej beda sluzyc tylko do przyszlej komercyjnej uslugi jak wystartuja. Testerow juz raczej nie werbuja, bo ucichlo strasznie.
a.malecki
Użytkownik forum

W sumie to ja też przespałem sprawę, bo mogłem na testy zapisać jeszcze kilka osób. Może jeszcze drugą turę zrobią ? ;)
Chrzan82
Stały użytkownik forum

marioking pisze:Te zapisy to juz raczej beda sluzyc tylko do przyszlej komercyjnej uslugi jak wystartuja. Testerow juz raczej nie werbuja, bo ucichlo strasznie.
No to lipa troche... Ten formularz 'zapisowy' na stronie CP jest troche mylący. Powinni jasno określić do czego ma służyć. A tak, to ludzie się powpisują a potem będą robili raban, że ich nie wybrali do testów tylko od razu proponują płatną usługę ;)
a.malecki
Użytkownik forum

Chrzan82 pisze: No to lipa troche... Ten formularz 'zapisowy' na stronie CP jest troche mylący. Powinni jasno określić do czego ma służyć. A tak, to ludzie się powpisują a potem będą robili raban, że ich nie wybrali do testów tylko od razu proponują płatną usługę ;)
'biznes is biznes' :P
A tak bardziej serio, to wystarczy przeczytać to, co się zanacza jako przeczytane i zaakceptowane przy wysyłaniu formularza. Tylko kto to robi... ;)
Chrzan82
Stały użytkownik forum

Kto ? Nikt, albo prawie nikt.
Jakiś czas temu postanowiłem się zmobilizować i czytam KAŻDY regulamin, który oznaczam jako przeczytany. Ludzie nie mają pojęcia na jakie rzeczy się zgadzają.
A potem takie 'barany' dziwią się, jak im przychodzą rachunki, np. ze słynnego już 'pobieraczka' (kto to widział, żeby podawać dane osobowe w takim serwisie ! o_O)
a.malecki
Użytkownik forum

Ja zacząłem czytać po tym, jak kumpel pokazał mi absurdalnie napisaną licencję na jakiś mały program (robiony przez zapaleńca). To co wyświetlało się w okienku z licencją na początku wyglądało normalnie (spis treści i takie tam...), ale dalej koleś pojechał po całości: miałeś mu oddać swój pierwszy samochód, 10% swojej pensji (dożywotnio) i takie tam cuda :D
Na końcu napisał, że jeśli kogoś to dziwi to dobrze, bo to nie prawda i program jest zupełnie darmowy i bez żadnych 'kruczków'. No i prosił o czytanie innych licencji, bo nie wiadomo na co się trafi.
Mnie to przekonało :D
sabaj

Post autor: sabaj »

Czytanie licencji to bardzo dobra praktyka, ja się kiedyś przekonałam na własnej skórze to wiem. Teraz nie ma regulaminu którego nie przeczytam od a do z :).
k.stolarczyk

Post autor: k.stolarczyk »

No strasznie się już przyzwyczaiłam do wygody jaką niesie ze sobą LTE. Dzisiaj z koleżankami zastanawiałyśmy się co tam razem porobić i wystarczyło tylko wyjąć laptopa i zobaczyć co tam się dzieje na mieście. To jest tak super sprawa. Jedna z nich zapytała mnie czy już dostała paszport polsatu :).
a.malecki
Użytkownik forum

Na szczęście raczej nikt nie każe Ci rezygnować z tego "luksusu". CP myślę, że z wielką radością będzie utrzymywać z Tobą kontakty - zwłaszcza jeżeli będziesz płaciła :P. Tak już działa ten brutalny świat.

Swoją drogą to macie jakiś pomysł jak zrobić aby się ten programik automatycznie łączył z siecią, bez potrzeby naciskania tego "Połącz"?
pio
Użytkownik forum

Post autor: pio »

Proponuję zacząć od zaznaczenia w ustawieniach opcji "połącz po wykryciu urządzenia" albo jakoś podobnie (nie mam tego przed sobą).
Piotrek
Chrzan82
Stały użytkownik forum

Yep. Ta rada powinna rozwiązać ten problem. Swoją drogą ciekawe czemu ta opcja jest odznaczona tak z fabryki. Może to jakieś zabezpieczenie przed uciekającymi pakietami.
Awatar użytkownika
ztomasz
Stały użytkownik forum

Post autor: ztomasz »

Chrzan82 pisze:
Co wy się tak tych 5GB uczepiliście ? Nie dość, że to jest plotka, to myślicie że to jedyny abonament jaki będzie ?
Gdzie ty widzisz plotke? Przeciez to jest informacja z pierwszej strony regulaminu testow LTE.
Chrzan82
Stały użytkownik forum

ztomasz - no dobra, może nie plotkę ale zapis w umowie, która była przygotowywana z pół roku temu. Za kolejne kilka miesięcy, kiedy CP wejdzie na rynek z ofertą, ten zapis w umowie może być 'przestarzały' - w ofercie będą inne abonamenty, na innych warunkach. Przynajmniej ja mam taką nadzieję ;)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

w ofercie będą inne abonamenty, na innych warunkach
Powiem ci, że obyś miał rację. Z pakietem 5GB za 50zł w dzień ja im sukcesu komercyjnego nie wróżę. A przecież kiedyś te olbrzymie inwestycje się muszą zwrócić chyba.
ODPOWIEDZ