Axesstel - pobór prądu

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
burli
Stały użytkownik forum

Axesstel - pobór prądu

Post autor: burli »

Powoli dobiega końca moja umowa z Orange. Na osiedlu pojawił się nowy dostawca oferujący 1Mb bez limitu za 49zł. W sumie mi to odpowiada, ale zastanawiam się czy warto. Bo WiFi nie wezmę na działkę. A CDMA mogę. Na rzecz może WiFi przemawiałyby koszty poboru prądu.
Stąd moje pytanie. Ale Axesstel bierze prądu? Zasilacz to 12V/2A, co by sugerowało 24W. Ale Wy pewnie wiecie lepiej. Proszę o odpowiedź.
A i jeszcze jedno. Czy przy poziomie sygnału ok. -80dBm router rzeczywiście nadaje z mocą 230mW?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Axesstel - pobór prądu

Post autor: key »

burli pisze:Czy przy poziomie sygnału ok. -80dBm router rzeczywiście nadaje z mocą 230mW?
Nie. Sprzet z homologacja w PL nadaje maksymalnie 100mW.
burli pisze:Zasilacz to 12V/2A, co by sugerowało 24W
Musisz zmierzyc miernikiem realny pobor pradu. To co pisze na zasilaczu, to maksymalna wydajnosc zasilacza.
Nie pomagam na PW.
burli
Stały użytkownik forum

A czy 100mW nie dotyczy przypadkiem wyłącznie 2,4GHz?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

burli pisze:Ale Axesstel bierze prądu?
Wg moich pomiarów gdy miałem ten sprzęt u siebie - średnio ok. 10-12 W, co daje mniej więcej 0,15 kWh/12h.
Bez ładowania baterii oczywiście.

[ Dodano: 2011-03-27, 21:45 ]
burli pisze: Czy przy poziomie sygnału ok. -80dBm router rzeczywiście nadaje z mocą 230mW?
Kto to wie... txpower (mowa oczywiście o mocy nadajnika CDMA, nie wifi !) zależy od tylu zmiennych, że bez pomiaru trudno to określić.
Ale raczej wchodzi się już w wyższe "regiony" mocy.
burli
Stały użytkownik forum

Bardzo dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ