Sieć domowa, co można zrobić lepiej?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
laggys
Początkujący użytkownik forum

Sieć domowa, co można zrobić lepiej?

Post autor: laggys »

Cześć, moja sieć w domu wygląda tak:

2 piętro: na razie nic
1 piętro: 4kompy po wifi (g), 1 komp lan --- Mam netię do niej modemoruter USR 9107 i w niego wpięty WRT45GL z Tomato, który dzieli mi łącze
0 piętro: 1 komp po lanie (skrętka leci od linksysa), laptop po wifi (g, możliwe N)

Ostatnio strasznie mi się niepodoba niska jakość łącza WiFi na parterze (słaby zasięg, przez co przepustowosc mmniejsza), do tego USR wiesza mi się coraz częściej, a prędkość łącza stale rośnie Pfft

Teraz mam do was pytanie, co mogę z tym zrobić? Czy mogę polepszyć jakość wifi zmieniając antentki na jakieś większe? Na jakie? Na allegro jest tego dużo, ale pewnie większość grsza od oryginału. Do tego dochodzi kwestia tego USR, możecie mi polecić jakiś dobry modem ADSL? Albo lepiej już kupić nowy ruter z wbudowanym modemem, wifi N i gigabitowym lanem. Czy rzeczywiście wifi N ma większy zasięg? Może wtedy mógłbym bez problemów odbierać sygnał na parterze w trybie N a na 1 piętrze komputery korzystałyby dalej z G.

Z góry dzięki za odpowiedzi, ja już sam nie wiem co będzie lepsze.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sieć domowa, co można zrobić lepiej?

Post autor: key »

laggys pisze:Teraz mam do was pytanie, co mogę z tym zrobić?
Ile chcesz zainwestowac?
laggys pisze:Czy mogę polepszyć jakość wifi zmieniając antentki na jakieś większe?
Bron Boze!

WRT na parter, wylaczyc DHCP, podlaczyc przez LAN - gotowe.
USR zamienic na cos sensownego - n.p. frytke czy jakiegos linksysa.
Nie pomagam na PW.
laggys

Widze, że zapomnialem dodać. mysle ze z 400zł moglbym zainwestować. I co najważniejsze a nie powiedzialem o tym, niechce zmieniać polozenia rutera, bo potem by musiał ciągnąć do góry drugi kabel a trochę tego jest. Ostatecznie mogę to zrobić ale wolę nie ;p Poza tym to będzie nie fajny pomysł raczej, bo właśnie laptop na dole jest najbardziej oddalonym kompem od rutera, a samego urządzenia niemiałbym gdzie postawić tylko koło niego. Wtedy pewnie znowu wyniknęły by problemy z kompami u góry :/

Jeszcze jedno: Zależy mi na tym żeby wszystkie kompy były w jednej sieci, niechce mieć problemów z udostępnianiem dysków ;)

Aktualnie mam włączone DHCP, ale statycznie przydzielam IP po macach.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

laggys pisze:bo potem by musiał ciągnąć do góry drugi kabe
Nie musisz. Kabel zostaje jak jest, WRT pracuje jako AP i switch na parterze.
laggys pisze: Wtedy pewnie znowu wyniknęły by problemy z kompami u góry
Kompy u gory maja wlasny, drugi AP. Proba postawienia AP przez zelbetonowa podloge to nie jest szczesliwy pomysl.
laggys pisze:Zależy mi na tym żeby wszystkie kompy były w jednej sieci, niechce mieć problemów z udostępnianiem dysków
To nie jest najmniejszym problemem.
Nie pomagam na PW.
laggys

key pisze:Proba postawienia AP przez zelbetonowa podloge to nie jest szczesliwy pomysl.
Żeby tylko :P Oprócz tego ze dwie ściany musi pokonać :D

Czyli ogólne bez 2 AP sie nie obejdzie? Najgorsze jest to, że na obu pietrach jest komp łączący się z netem po kablu, więc potrzebuje AP ze switchem na obu piętrch :/ Chyba że czegoś <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> :P

Co miałeś na myśli mówiąc:
USR zamienic na cos sensownego - n.p. frytke czy jakiegos linksysa.
Co to frytka? ;p
key
*Mistrz bezprzewodowy*

laggys pisze:Chyba że czegoś »»nie wiem«« :P
Najprawdopodobniej. Poogladaj n.p. Linksys WRT160n -> DSL + router + WiFi + Switch. Wstawisz zamiast USR - ktorego i tak chcesz zmienic.
laggys pisze:Żeby tylko :P Oprócz tego ze dwie ściany musi pokonać
Tym bardziej: daruj sobie eksperymenty z antenami. Wywalony pieniadz.
laggys pisze:Co to frytka?
Fritz!Box - ale to nie ta cena.
Nie pomagam na PW.
laggys

Z tego co widze to ten Linksys nie ma wbudowanego modemu ADSL.

Co powiesz na taki zestawik Netgear WNR3500L + do tego modem typu Speedtouch 516, Speedtouch 510 w trybie bridge?
No albo juz takie kombo z modemem ADSL ale jak kupować to juz z wifi N, gigabit lanem, porządnym prockiem i mozliwością wgrania tomato, albo innego alternatywnego oprogramowania ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Fakt -mialem na mysli WAG 160N.
laggys pisze:Z tego co widze to ten Linksys nie ma wbudowanego modemu ADSL.

Fakt -mialem na mysli WAG 160N.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ