Orange BE w CDMA prędkość po przekroczeniu limitu??

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rcudak89
Początkujący użytkownik forum

Orange BE w CDMA prędkość po przekroczeniu limitu??

Post autor: rcudak89 »

Witam, aktualnie posiadam Orange Freedom Pro z limitem 3GB, po przekroczeniu prędkość spada do 64kb/s (8KB/s) download 32kb/s (4KB/s) upload.

Mogę przedłużyć umowe i dostać dodatkowo 3GB, lub zrezygnować (no chyba że jest możliwa migracja) i wziąć Orange Business Everywhere Standard z 10GB limitem i szczęśliwymi godzinami.

Z tego co się zorientowałem Free i BE działają w CDMA. A pytania to:
Jaka jest prędkość po przekroczeniu limitu w BE??

Posiadam modem/router axestel MV410 i z internetu korzysta kilku domowników, nie raz jednocześnie na laptopach. Nie chciałbym aby prędkość po przekroczeniu limitu była mniejsza niż we Freedom Pro.
dadamczuk2
Użytkownik forum

Re: Orange BE w CDMA prędkość po przekroczeniu limitu??

Post autor: dadamczuk2 »

Witam :) Prędkość będzie taka sama jak w OFP po przekroczeniu :dobani:
rcudak89

Dzięki, pomogło mi to w podjęciu decyzji. :cwaniak:
Może te 64kb/s (8KB/s) nie jest jakoś specjalnie dużo, ale (nie wiem jak jest teraz) wcześniej miałem IPlusa i po przekroczeniu limitu prędkość mi spadała do 3-4KB/s, a jeszcze wcześniej miałem blueconnect i tam już w ogóle porażka po przekroczeniu limitu była max 2KB/s.

Czyli póki co Orange BE to najlepsza oferta jak dla mnie, jako że lubię jakieś od czasu do czasu większe pliki pobrać (szczęśliwe godziny), kilkoro domowników/laptopów (router WIFI), dość niskie pingi (CDMA) i przyzwoity limit 10GB.
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

rcudak89 pisze:Dzięki, pomogło mi to w podjęciu decyzji. :cwaniak:
Może te 64kb/s (8KB/s) nie jest jakoś specjalnie dużo, ale (nie wiem jak jest teraz) wcześniej miałem IPlusa i po przekroczeniu limitu prędkość mi spadała do 3-4KB/s, a jeszcze wcześniej miałem blueconnect i tam już w ogóle porażka po przekroczeniu limitu była max 2KB/s.

Czyli póki co Orange BE to najlepsza oferta jak dla mnie, jako że lubię jakieś od czasu do czasu większe pliki pobrać (szczęśliwe godziny), kilkoro domowników/laptopów (router WIFI), dość niskie pingi (CDMA) i przyzwoity limit 10GB.
Nie wiem jak jest na dzień dzisiejszy, ale jeszcze do niedawna w Orange Free też były 2KB/s po przekroczeniu limitu. Proponuję się upewnić w BOK-u, albo w salonie. Bo o ile w OFP można korzystać z netu po przekroczeniu limitu to w OF było to tylko w teorii, w praktyce to nie szlo nawet e-maila wysłać.
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

trybun pisze:Nie wiem jak jest na dzień dzisiejszy
Na dzień dzisiejszy jest to 64kb/s, czyli tak samo jak w OFP. Sam mam BE Standard i wiem:)

Pozdrawiam
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
Awatar użytkownika
trybun

Brylant19 pisze:
trybun pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Na dzień dzisiejszy jest to 64kb/s, czyli tak samo jak w OFP. Sam mam BE Standard i wiem:)

Pozdrawiam
Być może BE różni się pod tym względem od OF( a raczej na pewno skoro tak piszesz). Ja miałem OF i jeszcze do grudnia na pewno obowiązywało 2KB/s (16Kb/s) po przekroczeniu limitu.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-03-31, 18:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-31, 17:20 przez trybun, łącznie zmieniany 1 raz.
rcudak89

trybun pisze:Nie wiem jak jest na dzień dzisiejszy, ale jeszcze do niedawna w Orange Free też były 2KB/s po przekroczeniu limitu. Proponuję się upewnić w BOK-u, albo w salonie. Bo o ile w OFP można korzystać z netu po przekroczeniu limitu to w OF było to tylko w teorii, w praktyce to nie szlo nawet e-maila wysłać.
Właśnie tu chciałem się upewnić, bo w salonie orange zaproponowali mi też migrację do Orange Free (4GB limitu, nocne ściąganie i z rabatem chyba jakoś ~49zł wychodziło). A na pytanie jaka jest prędkość po przekroczeniu limitu, bo w OFP mam 64kb/s odpowiedział że będzie taka sama.
Mój kolega jeszcze rok temu miał Free i pamiętam że właśnie po limicie na pewno nie miał 64kb/s.

Także wygląda na to że Orange zwiększyło speed po przekroczeniu limitu w BE i Free.

Dziękuję Panowie, na dniach trzeba sprawić BE :cwaniak:
Ostatnio zmieniony 2011-03-31, 14:15 przez rcudak89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

trybun pisze: Ja miałem OF i jeszcze do grudnia na pewno obowiązywało 2KB/s (16Kb/s) po przekroczeniu limitu.
To zależało od abonamentu, w wyższych abonamentach było szybciej.

Regulaminy promocji/usług są dostępne na stronie Orange więc trzeba przeczytać jakie ograniczenia są w nich.
Nie pomagam na PW!
rcudak89

Ok i wszystko jasne. :ok:
wojteks pisze:Regulaminy promocji/usług są dostępne na stronie Orange więc trzeba przeczytać jakie ograniczenia są w nich.
Nie lubię czytać regulaminów, nigdy nie mogę znaleźć interesującej mnie informacji.
Tak samo w tym przypadku, przed założeniem tematu szukałem w regulaminie info o prędkości po limicie, ale jedyne co znalazłem to to że takie coś istnieje, ale jaka prędkość jest nie podali.
Teraz jeszcze raz próbowałem wyszukać tej informacji i nic. Chyba pora do okulisty się wybrać :szok:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

rcudak89 pisze:Nie lubię czytać regulaminów, nigdy nie mogę znaleźć interesującej mnie informacji.
Dokladnie tego oczekuja operatorzy - ze nie doczytasz i kupisz. Rady z internetu sa nie do konca godne zaufania, w miedzyczasie moglo sie zmienic.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
trybun

wojteks pisze:
trybun pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
To zależało od abonamentu, w wyższych abonamentach było szybciej.
No tak, to logiczne.

[ Dodano: 2011-03-31, 16:53 ]
rcudak89 pisze: A na pytanie jaka jest prędkość po przekroczeniu limitu, bo w OFP mam 64kb/s odpowiedział że będzie taka sama.
Mój kolega jeszcze rok temu miał Free i pamiętam że właśnie po limicie na pewno nie miał 64kb/s.

Także wygląda na to że Orange zwiększyło speed po przekroczeniu limitu w BE i Free.
Czyli sprawa jasna. :ok:

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-03-31, 18:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-31, 17:21 przez trybun, łącznie zmieniany 1 raz.
szkura
Użytkownik forum

Post autor: szkura »

Ja jak miałem wcześniej Free za 60zł, umowa zawarta w 2008 roku na 3 lata to prędkość po limicie wynosiła około 3,5 kB/s czyli wychodzi na to że 32kb/s. Moim zdaniem każdy ma inaczej i trzeba to w umowie zobaczyć
Awatar użytkownika
trybun

szkura pisze:Ja jak miałem wcześniej Free za 60zł, umowa zawarta w 2008 roku na 3 lata to prędkość po limicie wynosiła około 3,5 kB/s czyli wychodzi na to że 32kb/s. Moim zdaniem każdy ma inaczej i trzeba to w umowie zobaczyć
W umowie nic o tym nie pisało. Poza wzmianką - "Po przekroczeniu limitu operator zastrzega sobie możliwość obniżenia transferu", żadnych szczegółów. Ja dopiero się dowiedziałem jaki mam transfer po przekroczeniu limitu, gdy reklamowałem w BOK-u brak możliwości korzystania z netu.
ODPOWIEDZ