Merlin U740 PC Card - pasuje toto do Orange Free?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Merlin U740 PC Card - pasuje toto do Orange Free?
Witam!
Mało się orientuję się w technologiach netu mobilnego. Podpasował mi modem Merlin U740 - prędkość wystarczająca, cena bardzo OK. Mam wątpliwość co do działania tego sprzętu z usługą Orange Free (na kartę). Działa ona chyba w CDMA. Ten modem będzie odpowiedni?
Mało się orientuję się w technologiach netu mobilnego. Podpasował mi modem Merlin U740 - prędkość wystarczająca, cena bardzo OK. Mam wątpliwość co do działania tego sprzętu z usługą Orange Free (na kartę). Działa ona chyba w CDMA. Ten modem będzie odpowiedni?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Merlin U740 PC Card - pasuje toto do Orange Free?
Tak, będzie odpowiedni o ile masz w laptopie złącze PCMCIA i zadowalasz się maksymalną prędkością połączenia do 1.8Mbps.ceex pisze: Mam wątpliwość co do działania tego sprzętu z usługą Orange Free (na kartę)
Nie, ten modem działa w GSM i 3G (nazywane też WCDMA)ceex pisze:Działa ona chyba w CDMA
Nie pomagam na PW!
-
Szkoda
dzięki za informację. Będę musiał poszukać coś innego, najlepiej pasującego oprócz Orange też do Playa i Plusa.

- wojteks
- *** Administrator ***
To praktycznie każdy modem 3G, polecę modem na USB Huawei e173u-2 z dystrybucji Play (tylko i wyłącznie z tej dystrybucji).ceex pisze:najlepiej pasującego oprócz Orange też do Playa i Plusa.
Nie pomagam na PW!
-
Drogo jak na sprzęt do okazjonalnego korzystania - mam w domu net po kablu, potrzebuję dodatkowego czegoś do laptopa, dlatego szukam na kartę. Może być sprzęt na PC Card.
- wojteks
- *** Administrator ***
PC Card to prawie to samo co PCMCIA więc Twój poprzedni wybór będzie prawdopodobnie działał (jaki to dokładnie laptop?).ceex pisze:Może być sprzęt na PC Card.
Co przez to rozumiesz?ceex pisze:dlatego szukam na kartę
Kupujesz modem (np. e173, e160 czy jakikolwiek modem 3G), kupujesz starter danego operatora i działa.
Nie pomagam na PW!
-
PCCARD/PCMCIA są tańsze od usb. Zainteresowałem się Orange Free ze względu na tanie startery na Allegro. Option GTmax obsługują CDMA?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
OFnk nie działa w CDMA. A co do modemów to chyba nie ma żadnego obsługującego cdma 450MHz.ceex pisze: Zainteresowałem się Orange Free ze względu na tanie startery na Allegro. Option GTmax obsługują CDMA?
Ale ponowię pytanie
Bo prawdopodobieństwo posiadania pcmcia w laptopie jest dziś bliskie 0. Kupisz modem i będziesz próbował wepchać bo w połowie długości gniazdo expresscard54mm zacznie stawiać opór.wojteks pisze:jaki to dokładnie laptop?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Coś się tak uparł na CDMA, CDMA obsługują tylko 3 modemy z oferty Orange i 2 routery.ceex pisze:Option GTmax obsługują CDMA?
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Obsługuje - sieć UMTS to też CDMA (dlatego na tych Optionach pisze Qualcomm 3G CDMA).ceex pisze: Option GTmax obsługują CDMA?
Nie obsługuje za to sieci CDMA2000, którą pewnie masz na myśli.
-
Czyli wystarczy mi dowolny modemem 3G/UMTS żeby net w Orange chodził w miarę szybko?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeśli jesteś w zasięgu UMTS, to tak.Patryk pisze:Czyli wystarczy mi dowolny modemem 3G/UMTS żeby net w Orange chodził w miarę szybko?
-
Przejrzałem właśnie mapki zasięgu Orange. Wygląda na to, że będzie trzeba poszukać modemu CDMA. Tam gdzie mieszkam jest OK, ale w domu mam tez net po kablu. Tam gdzie chciałbym korzystać "mobilnie" jest zasięg GPRS lub CDMA.
No to wracam do poszukiwań taniego modemu z obsługą CDMA.
No to wracam do poszukiwań taniego modemu z obsługą CDMA.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To musisz też podpisać umowę.ceex pisze:No to wracam do poszukiwań taniego modemu z obsługą CDMA.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Umowa nie ma dla mnie sensu. Czyli jestem skazany na UMTS i GPRS?
Więc wygląda na to, że ten Merlin nie będzie takim złym wyborem (49 pln, 12m-cy gwarancji, sklep 2 km od domu). no chyba, że ma jakieś poważne felery.
Laptop na pewno ma odpowiednie złącze ponieważ to zabytkowy HP Compaq nc6000
Lecę w stronę niskich kosztów ze względu na to, że net "bez kabli" ma być tylko dodatkiem, typu jadę na wakacje do jakiejś fajnej dziury, biorę lapka gdzieś w miasto. Spodobały mi tanie startery Orange na Allegro, te oferty typu 6GB na 150 dni.
Dziękuję za pomoc i cierpliwość
Więc wygląda na to, że ten Merlin nie będzie takim złym wyborem (49 pln, 12m-cy gwarancji, sklep 2 km od domu). no chyba, że ma jakieś poważne felery.
Laptop na pewno ma odpowiednie złącze ponieważ to zabytkowy HP Compaq nc6000

Lecę w stronę niskich kosztów ze względu na to, że net "bez kabli" ma być tylko dodatkiem, typu jadę na wakacje do jakiejś fajnej dziury, biorę lapka gdzieś w miasto. Spodobały mi tanie startery Orange na Allegro, te oferty typu 6GB na 150 dni.
Dziękuję za pomoc i cierpliwość

-
- Mistrz bezprzewodowy
Na UMTS i EDGE raczej nie GPRS. Na większości kraju jest EDGE (230kbps przy dobrych wiatrach). CDMA tak jak napisano w ofercie na kartę nie działa. Od umów się trzymaj z dalekaUmowa nie ma dla mnie sensu. Czyli jestem skazany na UMTS i GPRS?

-
No to Edge mi wystarczy 

- M@jkel
- Stały użytkownik forum
Miałem (w sumie to cały czas mam, tylko leży odłogiem na półce), używałem. Bez fajerwerków, ale ogólnie ok. Do OFnK jak najbardziej się nada, a praktyczniejszy w terenie niż dongiel USB, bo solidnie siedzi w slocie i prawdopodobieństwo wyrwania razem z gniazdem jest znikome. Gdyby nie to, że mobilnie używam teraz netbooka gdzie mam tylko USB to bym cały czas z niego korzystał.ceex pisze:Podpasował mi modem Merlin U740 - prędkość wystarczająca, cena bardzo OK.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
-
U mnie modem USB sterczał by do tyłu, mocno to nieporęczne. Dziwne, że nie ma jakiś kątowych lub łamanych. Mam dodatkową kartę wifi na pccard. Bardzo wygodna. Bez szans na uszkodzenie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Huawei na pewno ma taki "łamany" modem ale szczególnie tani to on z tego co pamiętam nie jest.Dziwne, że nie ma jakiś kątowych lub łamanych.
-
Kupiłem dzisiaj tego Merlina. Na razie testowałem z kartą orange free i zwykłą simplus (uruchomiony pakiet 100MB). Szybciej chodzi na Orange (ok. 350kb D i 100 kb U)
Ogólne wrażenie na razie OK, prosta obsługa, szybko łączy. Program umożliwia wysyłanie i przyjmowanie sms. Ale jak skorzystać z krótkich kodów? Byłyby wygodne do sprawdzania stanu konta. jakiś dodatkowy program?
Ciekaw jestem jak będzie działać ten modem z dala od dużych miast.
Ogólne wrażenie na razie OK, prosta obsługa, szybko łączy. Program umożliwia wysyłanie i przyjmowanie sms. Ale jak skorzystać z krótkich kodów? Byłyby wygodne do sprawdzania stanu konta. jakiś dodatkowy program?
Ciekaw jestem jak będzie działać ten modem z dala od dużych miast.