bobek61 pisze:modem HUAWEI E160 nie próbowałem innych
Ten model miał problem z firmware. Objawy właśnie takie były, że internet zamierał lub rozłączał. Głównie wersje z Playa tak miały. Ludzie zrzucali winę na sieć, ale to była wina modemu. Po wgraniu aktualizacji problem się skończył.
Ten modem ma upload do 384 kb/s. Do grania to trochę mało. Lepiej by było coś z HSPA czyli uploadem do 2 Mb/s. W prawdzie Play ma limit do około 400 kb/s uploadu, ale HSPA daje nieco niższe pingi zazwyczaj. Do grania się to przydaje.
Proponuję jeszcze sprawdzić innego operatora bo może będzie lepiej chodzić. Np. iPlusa Simdatę czy Orange Free na kartę.
bobek61 pisze: internet 512 albo 1mb zdecydowanie odpada musze mieć minimum 2mb, jakikolwiek limit też odpada.
W internecie po radiu nie będziesz miał cały czas tej samej prędkości na ogół. Prędkość jest
do. W sieciach kablowych z resztą też.
Co do limitu to 41GB + bez limitu 0.00-9.00 to jak bez limitu.
bobek61 pisze:A czy internet radiowy ma tendencje do robienia sobie jaj? Na przykład przerywa połączenie co jakiś czas lub ściąga nie tak jak powinien.
Bywa. Zależy o jakim radiowym internecie mówimy. Może być WiFi, WiMax, HSPA/HSPA+, GSM. Jakość połączenia zależy od wielu czynników jak obciążenie stacji bazowej, łącze jakie ma stacja doprowadzone czy zaśmiecenie eteru (głównie przy WiFi bo są na darmowych pasmach).
bobek61 pisze:Mam u mnie na terenie miasta dostawce internetu, żadna firma ani nic, właściciel sklepu komputerowego oferuje internet radiowy do 6mb, nie znam szczegółów wiem tyle że sąsiad ma i sobie chwali
Bez umowy? Na jakiej zasadzie to chodzi? Jaki sprzęt i jak wykonanie tego wygląda? Jakie odległości klient-stacja i jakie do tego anteny są?
bobek61 pisze:Tak więc czy ten internet w cenie 80zł za 6mb jest warty?
Nie wiem. Trochę dziwnie to wygląda.
bobek61 pisze:Jeżeli tak to szczegóły podam jutro
Najlepiej będzie.
bobek61 pisze: w sumie wielkiego wyboru nie mam, mam także w domu dwie osoby które korzystają z internetu więc musi być szybki z możliwością wi-fi.
To też zależy od tego jak ta radiówka będzie wykonana. Możliwe, że dostawca blokuje podział łącza. Na ogół da radę to obejść.
Nie masz kabli TP u Siebie? Nie pytam o telefon tylko o to czy w ogóle jest infrastruktura w budynku.