BTS na wieży kościoła

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kamil1000
Stały użytkownik forum

BTS na wieży kościoła

Post autor: Kamil1000 »

Chciałbym z czystej ciekawości zobaczyć na własne oczy urządzenia obsługujące stację bazową sieci komórkowej. Tak się składa, że należę do Służby Liturgicznej w lokalnej parafii, w której jeden z kościołów posiada stację bazową GSM900/UMTS2100 Plusa, więc mam wstęp "za kulisy" :cfaniak:. Problem polega na tym, że nigdzie takowych urządzeń nie mogę znaleźć. Ani w głównej części kościoła, ani w zachrystii, ani w wieży od środka. Kościelny oraz proboszcz nie wiedzą nic zbytnio na temat jakiś nietypowych urządzeń w kościele czy też umów z Polkomtelem. Po prostu na co drugiej ścianie dachu (który jest graniastosłupem ośmiokątnym) są tylko 4 podwójne anteny sektorowe i nic więcej. Nawet radiolinii nie ma, dlatego chciałbym wiedzieć jakie są możliwe inne sposoby łączenia stacji bazowej ze szkieletem sieci, ale światłowód też nie wchodzi w grę, bo przepustowość tej stacji bazowej jest fatalna (wyciąga max 1-1,5 Mb/s na HSDPA). Dodam, że proboszcz twierdzi, że w tym kościele o którym mowa nie ma żadnych łącz (zarówno telekomunikacyjnych, jak i internetowych).
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Re: BTS na wieży kościoła

Post autor: alias »

Hmmm..., ciekawa sprawa - bo w zasadzie jak nic oprócz anten nie ma to pozostają już tylko cuda, albo jeszcze raz dokładnie poszukać. :)
Kamil1000
Stały użytkownik forum

Post autor: Kamil1000 »

Nie wchodziłem jedynie do dzwonnicy i na sam dach, bo kościelny "nie ma na tyle czasu" :hyhy:. Być może coś jest w dzwonnicy, ale to trochę niebezpieczne, bo jeszcze dzwony przywalą w sprzęt i będzie po nim ;).
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Kamil1000 pisze:Być może coś jest w dzwonnicy
Na 90%.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Kamil1000 pisze:Tak się składa, że należę do Służby Liturgicznej w lokalnej parafii, w której jeden z kościołów posiada stację bazową GSM900/UMTS2100 Plusa, więc mam wstęp "za kulisy"
U mnie "za kulisami" jest
=> Plus: GSM1800 GSM900 UMTS2100
=> Era: UMTS2100
Kamil1000 pisze:Problem polega na tym, że nigdzie takowych urządzeń nie mogę znaleźć
Są są, tylko dobrze zakamuflowane.
Na pewno nie znajdziesz ich w zakrystii, czy w salce ministranckiej... :rotfl:
Kamil1000 pisze: Kościelny oraz proboszcz nie wiedzą nic zbytnio na temat jakiś nietypowych urządzeń w kościele czy też umów z Polkomtelem.
Widocznie uważają, że nie musisz znać szczegółów.
Jeśli stacja działa, sprawdzasz po CID/LAC w btsearch to na pewno tam jest.
Kamil1000 pisze:Nawet radiolinii nie ma, dlatego chciałbym wiedzieć jakie są możliwe inne sposoby łączenia stacji bazowej ze szkieletem sieci
Radiolinia może być ładnie zakamuflowana.
Nie musi być na zewnątrz, może działać nawet przez witraż.
Alternatywnym sposobem podłączenia może być Frame Relay, czy DSL
Kamil1000 pisze: Być może coś jest w dzwonnicy, ale to trochę niebezpieczne, bo jeszcze dzwony przywalą w sprzęt i będzie po nim .
Tam najprawdopodobniej są anteny, a szafa może być wszędzie.
Najprawdopodobniej jest albo w tym samym pomieszczeniu albo gdzieś w osobnym pomieszczeniu obok.
ODPOWIEDZ