BTS na wieży kościoła
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
BTS na wieży kościoła
Chciałbym z czystej ciekawości zobaczyć na własne oczy urządzenia obsługujące stację bazową sieci komórkowej. Tak się składa, że należę do Służby Liturgicznej w lokalnej parafii, w której jeden z kościołów posiada stację bazową GSM900/UMTS2100 Plusa, więc mam wstęp "za kulisy"
. Problem polega na tym, że nigdzie takowych urządzeń nie mogę znaleźć. Ani w głównej części kościoła, ani w zachrystii, ani w wieży od środka. Kościelny oraz proboszcz nie wiedzą nic zbytnio na temat jakiś nietypowych urządzeń w kościele czy też umów z Polkomtelem. Po prostu na co drugiej ścianie dachu (który jest graniastosłupem ośmiokątnym) są tylko 4 podwójne anteny sektorowe i nic więcej. Nawet radiolinii nie ma, dlatego chciałbym wiedzieć jakie są możliwe inne sposoby łączenia stacji bazowej ze szkieletem sieci, ale światłowód też nie wchodzi w grę, bo przepustowość tej stacji bazowej jest fatalna (wyciąga max 1-1,5 Mb/s na HSDPA). Dodam, że proboszcz twierdzi, że w tym kościele o którym mowa nie ma żadnych łącz (zarówno telekomunikacyjnych, jak i internetowych).

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: BTS na wieży kościoła
Hmmm..., ciekawa sprawa - bo w zasadzie jak nic oprócz anten nie ma to pozostają już tylko cuda, albo jeszcze raz dokładnie poszukać. 

-
- Stały użytkownik forum
Nie wchodziłem jedynie do dzwonnicy i na sam dach, bo kościelny "nie ma na tyle czasu"
. Być może coś jest w dzwonnicy, ale to trochę niebezpieczne, bo jeszcze dzwony przywalą w sprzęt i będzie po nim
.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Na 90%.Kamil1000 pisze:Być może coś jest w dzwonnicy
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Guru bezprzewodowy
U mnie "za kulisami" jestKamil1000 pisze:Tak się składa, że należę do Służby Liturgicznej w lokalnej parafii, w której jeden z kościołów posiada stację bazową GSM900/UMTS2100 Plusa, więc mam wstęp "za kulisy"

Są są, tylko dobrze zakamuflowane.Kamil1000 pisze:Problem polega na tym, że nigdzie takowych urządzeń nie mogę znaleźć
Na pewno nie znajdziesz ich w zakrystii, czy w salce ministranckiej...

Widocznie uważają, że nie musisz znać szczegółów.Kamil1000 pisze: Kościelny oraz proboszcz nie wiedzą nic zbytnio na temat jakiś nietypowych urządzeń w kościele czy też umów z Polkomtelem.
Jeśli stacja działa, sprawdzasz po CID/LAC w btsearch to na pewno tam jest.
Radiolinia może być ładnie zakamuflowana.Kamil1000 pisze:Nawet radiolinii nie ma, dlatego chciałbym wiedzieć jakie są możliwe inne sposoby łączenia stacji bazowej ze szkieletem sieci
Nie musi być na zewnątrz, może działać nawet przez witraż.
Alternatywnym sposobem podłączenia może być Frame Relay, czy DSL
Tam najprawdopodobniej są anteny, a szafa może być wszędzie.Kamil1000 pisze: Być może coś jest w dzwonnicy, ale to trochę niebezpieczne, bo jeszcze dzwony przywalą w sprzęt i będzie po nim .
Najprawdopodobniej jest albo w tym samym pomieszczeniu albo gdzieś w osobnym pomieszczeniu obok.