e173 i antena cyber tech 15 dbi oraz router TL-MR3420

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michal-kostek

e173 i antena cyber tech 15 dbi oraz router TL-MR3420

Post autor: michal-kostek »

Witam mam wlasnie ten zestaw co w temacie .Mam nastepujace problemy.
Gdy mialem to wszystko u siebie w pokoju i antenke ustawiona tak na oko. mialem szybkosc
lacza 4 mbit.(na partzerze).Gdy wstawilem to na strych Zasieg sie poprawil o wiele ale szybkosc internetu spadla do 1 mbit. chociaz antene ustawilem precyzyjnie.

Gdu przenosilem modem i antene na inne miejsce na strychu zeby sprawdzic czy bedzie leprzy zasieg to spadl mi moden z podlaczonym konektorem i konektor sie przerzywil. I gdy teraz podlaczam antene to modem zupelnie traci zasieg.Nie wiem dlaczego .mysle ze to wina konektora i chce kupic nowy tylko nie wiem jaki??
Jesli sie by okazalo ze to wejscie w modemi jest uszkodzone to jak to mozna naprawic??
Oraz czy w modemie mozna podlaczonym do routera mozna wlaczyc wymuszanie hsdpa??

Szukalem juz po forum i w :faq: ale nic nie znalazlem. na zadny temat .
Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: e173 i antena cyber tech 15 dbi oraz router TL-MR3420

Post autor: wojteks »

michal-kostek pisze:mysle ze to wina konektora i chce kupic nowy tylko nie wiem jaki?
Modem e173 ma złącze CRC9 a od strony anteny masz FME jeżeli to oryginalny kabel cybertecha.
michal-kostek pisze:Jesli sie by okazalo ze to wejscie w modemi jest uszkodzone to jak to mozna naprawic?
Najlepiej kupić nowy modem (naprawiać musi dobry serwis GSM/elektroniczny) bo naprawa może okazać się nie możliwa. Można też próbować przylutować cienki kabel konektora do płytki modemu na stałe ale to też musi zrobić ktoś co wie co robi.
michal-kostek pisze:Oraz czy w modemie mozna podlaczonym do routera mozna wlaczyc wymuszanie hsdpa?
Tylko sposobem ping -t -l 1200 adres.serwera gdzie 1200 to przykładowa wielkość pakietu, należy dobrać najmniejszy przy którym modem pozostaje w HSDPA.
Nie pomagam na PW!
michal-kostek

Mozesz powiedziec dokladnie jak to zrobic??

[ Dodano: 2011-04-03, 11:54 ]
ok ,dzieki antena jest na_pewno orginalna
Ostatnio zmieniony 2011-04-03, 14:39 przez michal-kostek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

michal-kostek pisze:Mozesz powiedziec dokladnie jak to zrobic?
Co zrobić?
Nie pomagam na PW!
michal-kostek

wymusisc hsdpa
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

michal-kostek pisze:wymusisc hsdpa
Otworzyć wiersz poleceń, wpisać wspomnianą komendę i nie zamykać okna, ping musi działać cały czas, niestety pobiera trochę transferu z limitu.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ