Zbyt duży ping...jaka antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
noisia
Początkujący użytkownik forum

Zbyt duży ping...jaka antena

Post autor: noisia »

Witam!

Zwracam się do was z prośbą, a mianowicie chciałbym poprawić ping tylko nie wiem jak. Posiadam modem "Option Globesurfer ICON" z wejściem na antenę ( http://www.komputronik.pl/product/39669 ... _ICON.html ), a internet mam w sieci Play. Rzecz w tym, że jak to bywa z bezprzewodówkami u nas w kraju generują one pingi niemiłosiernie wielkie więc mam pytanie. Czy antena jakakolwiek pomogłaby mi w ustabilizowaniu łącza. Dodam jeszcze, że aktualnie nadajnik Playa mam w okolicach 200-700m. Mówię 200 o rzeczywistej odległości, 700 o planowanej stancji. Modem mam 0,5m od okna, z którego widzę nadajnik. Download i upload mam elegancki tylko ten ping w Counter Strike'u to 95-300ms na polskich serwerach. Mam nadzieję, że pomożecie mi temu zaradzić.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Zbyt duży ping...jaka antena

Post autor: Maciek764 »

Nie sądzę, aby antena tu pomogła. Odległość od stacji jest bardzo mała. Modem nie ma HSUPA, samo HSDPA więc to może podwyższać ping. Dodatkowo jest to HSDPA - lepszy ping uzyskałbyś prawdopodobnie posiadając modem HSPA+.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zbyt duży ping...jaka antena

Post autor: wojteks »

Maciek764 pisze:lepszy ping uzyskałbyś prawdopodobnie posiadając modem HSPA+
Niestety nadal nie będzie stabilny, taki urok sieci radiowych i ich zmiennego obciążenia.
noisia pisze:ten ping w Counter Strike'u to 95-300ms
To lepszy modem zrobi 70-300ms. Net mobilny nie nadaje się do komfortowego grania w gry typu CS.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ