Internet radiowy dla miejscowości

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rafalekjan
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy dla miejscowości

Post autor: rafalekjan »

Ogłoszenie grzecznościowe:

Witam.
Chciałbym stworzyć możliwość korzystania z internetu radiowego dla mojej miejscowości.
Posiadam linię TP, umiejscowienie mojego domu jest idealne dla anteny sektorowej.
Chciałbym otrzymać od Was porady od czego zacząć, bo nie posiadam jeszcze żadnego sprzętu. Na początek sądzę, że będę miał około 10 klientów z czasem sądzę, że liczba ta wzrośnie do 100-110 (umowy długoterminowe z TP lub Orange).
Czekam na podpowiedzi sprzętowe, providerów, oraz pomiarowe, wyceny, no ogólnie wszystko co może mi się przydać.

Mapa poglądowa terenu. Zaznaczone odległości od najdalszych odbiorców.
Obrazek

Sądzę, że ze zdobyciem klientów nie będę miał problemu, bo w tej chwili średnia opłata wynosi około 90pln (internet TP + telefon).

Teren równinny, zasięg ma objąć 2 miejscowości widoczne na mapie.
Odległości po linii prostej do 70% klientów 1,1km, reszta max 2,5km.
Przy miejscowości Wielgie na skrzyżowaniu dróg widoczne zalesienie zasłaniające max 5 domów.
Nadajnik umiejscowiony na domku jednorodzinnym -ok 4,5m. W planach zakup masztu 4m (przy większej liczbie klientów). W planach rozwinięcie na miejscowość znajdującą się na północny wschód (widoczne lasy).
Technologia min.4GHz.
Koszty:
masz ~500pln
nadajnik ~250pln

I jest to sprawą jasną, że na początku inwestycja nie będzie przynosiła zysków, ale jestem w stanie na to poczekać.

Resztę chciałbym dowiedzieć się od Was.

Pozdrawiam Piotrek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet radiowy dla miejscowości

Post autor: wojteks »

rafalekjan pisze:W planach zakup masztu 4m
Maszt powyżej 3m (właściwie czubek anteny) wymaga zgłoszenia budowlanego.
rafalekjan pisze:Technologia min.4GHz.
Nie ma takiej, jest 5GHz czyli 802.11a.
rafalekjan pisze:nadajnik ~250pln
Nie ma takich tanich żeby były dobre, może jakieś NanoStation5 i takie same u klientów.
Oczywiście potrzebujesz jeszcze serwera z ograniczaniem pasma i logowaniem ruchu dla służb. Łącza od TP/TK/Netie/GTS czy co tam jest w okolicy (może być potrzeba budowy mostu dosyłowego). Nie wyobrażam sobie sieci na DSLu z TP, klienci Cię przeklną.
rafalekjan pisze: inwestycja nie będzie przynosiła zysków, ale jestem w stanie na to poczekać.
Obawiam się że się nie doczekasz jeżeli zadajesz takie pytania. Nie będziesz w stanie konkurować z neostradą bo tam jest 10Mbps za 60zł i usługa bezawaryjna w przeciwieństwie do amatorskiej radiówki. Co prawda dochodzi koszt abonamentu/utrzymania linii ale z własnego doświadczenia napiszę że warto go ponieść.
Musisz też dużo pieniędzy (abo sprzętu) mieć w rezerwie na straty po burzach jeżeli sprzęt u klientów będzie twój (to najlepsza opcja) a jeżeli sprzęt będzie klienta to klienci po pierwszej burzy zrezygnują bo nie kupią przecież kolejnej nanostation za 250-350zł.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ