Jaka antena do DVB-T?
Moderator: Moderatorzy
- czarenty6587
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jaka antena do DVB-T?
Witam. Sciągam TV Cyfrową DVB-T, normalną anteną siatkowaą. lecz czasami sie przycina, jaką antene moge kupic by polepszyc jakosc? Chodzi mi głownie o kierunkową, jest duzo na allegro lecz jest za duzy wybor i nie moge sie zdecydowac
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Jaka antena do DVB-T?
Od wyboru do koloru http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-t ... t,4356.htm
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wszystkie anteny do odbioru TV sa kierunkowe - siatki tez. Jakie wzmocnienie ma antena ktora uzywasz? Jest aktywna czy pasywna?
Nie pomagam na PW.
- czarenty6587
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Normalna siatkowa, ma z 8 lat, kupiłem nowy zasilacz. Ale chce kupic nową kierunkową z tych nowszych aby sygnał był 100 jak u mojego kumpla
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
- wojteks
- *** Administrator ***
Szukaj tutaj http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-t ... f,4353.htmczarenty6587 pisze:Ale chce kupic nową kierunkową z tych nowszych
Wybierz taką na kanały 21-69 (nie na 21-60).
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nadaje się każda typu YAGI na kanały 21-69 (w części rejonów wystarczy 21-60, trzeba sprawdzić na jakich kanałach nadają i ewentualnie jakie są kolejne plany). Wzmacniacz jest bardzo niewskazany.
Ewentualnie na początek można spróbować zastosować symetryzator do tej anteny siatkowej.
Ewentualnie na początek można spróbować zastosować symetryzator do tej anteny siatkowej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja bym wybral ta:czarenty6587 pisze:Normalna siatkowa, ma z 8 lat, kupiłem nowy zasilacz.
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1615.htm
Z ciekawosci: Dlaczego?krystianb pisze: Wzmacniacz jest bardzo niewskazany.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zależy jak ma daleko, ja wolę bez wzmacniacza i jak nie zadziała to dopiero stosować wzmacniacz.key pisze:Ja bym wybral ta:
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pomijając porządne i dość drogie to większość wynalazków może tylko pogorszyć sygnał, choćby ze względu na wzmacnianie wszystkich śmieci i zakłóceń, a także obecność cdma 450MHz pomiędzy pasmami TV (tanie sprzęty wzmacniają cały zakres, a cdma praktycznie zawsze jest dużo mocniejsze od sygnału TV)key pisze:Z ciekawosci: Dlaczego?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tego co pisal OP ma juz aktywna antene, wiec szansa ze z pasywna bedzie lepiej jest nikla.wojteks pisze:Zależy jak ma daleko, ja wolę bez wzmacniacza i jak nie zadziała to dopiero stosować wzmacniacz.
BTRW: zmacniacz ma sens tylko i wylacznie gdy siedzi bezposrednio przy antenie.
[ Dodano: 2011-01-23, 19:45 ]
Wzmacniacz bezposrednio przy antenie wzmacnia wszystko rownomiernie, nie moze wiec byc mowy o pogorszeniu SNR.krystianb pisze:Pomijając porządne i dość drogie to większość wynalazków może tylko pogorszyć sygnał...
Kanal TV w PAL ma 6.5 MHz, wszystkie TV maja waskie filtry wejsciowe (bandpass) - kiedy tuner laczy zlapie pilota, reszta czestotliwosci jest wytlumiona.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
I tu jest haczyk. Mowa o kiepskim wzmacniaczu. Podczas gdy dostaje jakiś jakiś pik to jego jego praca staje się niestabilna, i stąd wszystkie kłopoty.key pisze:Wzmacniacz bezposrednio przy antenie wzmacnia wszystko rownomiernie, nie moze wiec byc mowy o pogorszeniu SNR.
Kanal TV w PAL ma 6.5 MHz, wszystkie TV maja waskie filtry wejsciowe (bandpass) - kiedy tuner laczy zlapie pilota, reszta czestotliwosci jest wytlumiona.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pierwsze slyszekrystianb pisze: Podczas gdy dostaje jakiś jakiś pik to jego jego praca staje się niestabilna

Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
otóż nie wszystkie anteny są kierunkowe - nawet taki laik jak ja to wiem. w przypadku, gdy jesteśmy bardzo blisko nadajnika opłaca się wziąć logarytmiczną.
i nie wiem dlaczego Panowie w ogóle rozprawiacie o wzmacniaczach - koszt porządnej anteny, która nie wymaga żadnego wzmocnienia to około 50-70 zł
CIACH, reklama usunięta przez moderatora.
i nie wiem dlaczego Panowie w ogóle rozprawiacie o wzmacniaczach - koszt porządnej anteny, która nie wymaga żadnego wzmocnienia to około 50-70 zł
CIACH, reklama usunięta przez moderatora.
Ostatnio zmieniony 2011-04-05, 13:56 przez estem, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Buhaha, antena bezkierunkowa to tylko 0dBi może być, każda inna ma wyróżniony kierunek lub płaszczyznę (W przypadku dookólnych).estem pisze:otóż nie wszystkie anteny są kierunkowe - nawet taki laik jak ja to wiem.
Po kiego grzyba, skoro dvb-t jest i będzie tylko na UHFie. Blisko nadajnika kilkuelementowa yagi wystarczy.estem pisze:w przypadku, gdy jesteśmy bardzo blisko nadajnika opłaca się wziąć logarytmiczną.
Przy 100km od 20kW nadajnika?estem pisze:i nie wiem dlaczego Panowie w ogóle rozprawiacie o wzmacniaczach - koszt porządnej anteny, która nie wymaga żadnego wzmocnienia to około 50-70 zł
No i nie ładnie tak w pierwszym poście kryptoreklamę robić.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Powinna, choć "blisko" to rzecz względna - zależy od mocy nadajnika, ukształtowania terenu itp. Ba, mieszkałem w mieście (około 20km od nadajnika), gdzie sporej ilości ludzi zamiast anteny wystarczał druciany wieszak od ubrań wetknięty bezpośrednio do gniazda w TV.krystianb pisze:Blisko nadajnika kilkuelementowa yagi wystarczy

I gwoli ścisłości - NIE MA czegoś takiego jak "antena yagi".
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli co jest?joujoujou pisze:NIE MA czegoś takiego jak "antena yagi".
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A Yagi-Uda antenna, commonly known simply as a Yagi antenna or Yagi, invented in 1926 by Shintaro Uda and Hidetsugu Yagi, of Tohoku Imperial University, Japan, is a directional antenna system[1] consisting of an array of a dipole and additional closely coupled parasitic elements (usually a reflector and one or more directors). The dipole in the array is driven, and another element, typically 5% longer, effectively operates as a reflector. Other parasitic elements shorter than the dipole may be added in front of the dipole and are referred to as directors. This arrangement increases antenna directionality and gain in the preferred direction over a single dipole. Directional antennas such as the Yagi-Uda are commonly referred to as beam antennas or high-gain antennas (particularly for transmitting). Yagi antennas with added corner reflectors and/or UHF elements are commonly used for reception of television broadcasts. Yagi-Uda antennas are also widely used by amateur radio operators for communication on frequencies from short wave, through VHF/UHF, and into microwave bands. Amateur radio operators (hams) often homebrew this type of antenna, and have published many technical papers and software.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Antena Yagi (właściwie antena Yagi-Uda (jap. 八木・宇田アンテナ, Yagi-Uda antena) [...] Pomimo wielokrotnego podkreślania przez inżyniera Yagi, że pomysłodawcą był profesor Uda, do dnia dzisiejszego antena ta jest nazywana Yagi lub Yagi-Uda.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Czyli sam podałeś przykład, że jest taka antenajoujoujou pisze:do dnia dzisiejszego antena ta jest nazywana Yagi lub Yagi-Uda.

Ta nazwa choć niepoprawna przyjęła się i już nikt tego nie odkręci. Taka prawda.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.