Powiększenie zasięgu- które rozwiązanie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Powiększenie zasięgu- które rozwiązanie

Post autor: Nikelajer »

Mówiłem jej właśnie o QOSie ale technik powiedział jej że coś takiego jak blokowanie prędkości internetu na kablu nie istnieje z tym modemem od nich... Technik stwierdził, że duża antena panelowa (podobno nawet dodał że taka wielkości obrazu- albo to już właścicielka sobie dopowiedziała) będzie najlepszym rozwiązaniem.

Czyli chyba poczekam i zobaczę co jej wspaniali technicy wymyślą, wyda kasy na anteny, a ja jej później pokaże, że to nie działa. Musi chyba dostać po portfelu żeby zobaczyć, że inaczej niż kablem tego nie ma co rozwiązywać
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nikelajer pisze:że na pewno nie kabel bo to będzie niesprawiedliwe
No nic marny ten "fachowiec". Żeby było sprawiedliwie to router z podziałem pasma i QoS.
Z WiFi to jak jedna osoba zapuści ściąganie to całe WiFi zabije chyba że wszystko będzie działało w N o prędkości 300Mbps (ale tu jest problem kompatybilności kart WiFi i routerów).

Generalnie powinno być tak zrobione żeby w każdym mieszkaniu było gniazdo ethernet i główny router z podziałem pasma.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nikelajer pisze:ale technik powiedział jej że coś takiego jak blokowanie prędkości internetu na kablu nie istnieje z tym modemem od nich.
Dlatego ktos juz cos wyzej pisal o malutkim routerze ;)
Nikelajer pisze:duża antena panelowa (podobno nawet dodał że taka wielkości obrazu- albo to już właścicielka sobie dopowiedziała)
A ona zdaje sobie sprawe ze antena z duzym zyskiem mocno promieniuje? Zapytaj sie jej, czy aby na pewno chce mieszkac w centrum wiazki ;)

Najzdrowsze jednak jest rozwiazanie z kabelkami.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ