Modem adsl
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem adsl
Witam, zmieniłem operatora internetu i potrzebuje zakupić modem ADSL anex A, nie dawno kupiłem nowy Router i nie chce wymieniać go znowu. Aktualnie lecę na starym routerze D-link dsl-504t jako bridge , ale ten lubi czasami sie zawiesić. Wiec potrzebuje taniego(do około 100 zł najlepiej poniżej), stabilnego i niezawodnego modemu z funkcja mostu. Mam możliwość zakupu używanego Lucenta cellpipe 50A za około 50 zł. Ewentualnie od reki mógł bym kupić Tp-link td-8616 lub tp-link td-8816(nie pamietam który był w sklepie) a poza tym pozostaje allegro i sklepy internetowe. Dodam ze internet 6 mega bitów, A router ma zmienione oprogramowanie na ddwrt i jeszcze odległość do urządzenia operatora to jakieś 2km. Sprawdzone, gdyż kiedyś chciałem spalic to urządzenie, bo nie było u nas możliwości podłączenia łącza szerokopasmowego
Tak wiec z góry dziękuje za pomoc przy doborze sprzętu. Lunent jest fajny tylko tak myślę jeśli kiedyś będę miał możliwość posiadania internetu powyżej 8 mega bitów(być może za parę lat w odległej galaktyce) to znowu będzie trzeba wydać na modem, ale do tego czasu raczej odżałuję stracone 50 zł. Jeszce jedno pytanie z mojej strony czy do tego lucenta można wgrać inne oprogramowanie.

-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Modem adsl
Jeżeli masz WAN Adsl (RJ-11), to nowy router musisz kupić, a jeżeli masz WAN Ethernet (taka szersza wtyczka niż kabel telefoniczny jakbyś nie wiedział), to kup sobie w przypadku WAN'a Ethernet modem ADSL2+ Dlink DSL-320B albo Tp-link TD-8810. Obydwa konfigurujesz tak samo, jak wcześniej router. metoda z zakupieniem modemu działa tylko z routerami, które mają dojście z Ethernet (RJ-45). Nie działa z routerami DSL/ADSL. Mam nadzieję, że pomogłem.
...Tak to leciało!...
Huawei E1750; Edimax EW-7711USn; Tp-Link TL-WN422G; D-link DIR-300; ZTE ZXDSL852; SIEMENS A100; Nokia E90; Nokia E52; Nokia 5130
Internet: BlueConnect; Netia 8Mb/s; iPlus
Huawei E1750; Edimax EW-7711USn; Tp-Link TL-WN422G; D-link DIR-300; ZTE ZXDSL852; SIEMENS A100; Nokia E90; Nokia E52; Nokia 5130
Internet: BlueConnect; Netia 8Mb/s; iPlus