Problem z połączeniem, widze sieci ale nie moge się połączyć
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z połączeniem, widze sieci ale nie moge się połączyć
Witam!!
Mam takie pytanie, jako że zainstalowałem sobie komputer w garażu(przydają się noty katalogowe i programy serwisowe) a miałem w nim już kartę sieciowa postanowiłem poszukać internetu, karta to TP-Link TL-WN350GD a antenę próbowałem patyk 40cm i pożyczyłem od znajomego panelową z allegro(robiona). Anteny na poddasze i testy, okazało się że na patyku coś tam znajduje ale słabo, jest kilka sieci zabezpieczonych z którymi się łączę ale z braku hasła autentication failed. Spróbowałem z panelową i już jest lepiej, jest jedna sieć niezabezpieczona ale zazwyczaj niema w niej internetu(problem z WAN) i co najważniejsze jest sieć od dostawcy internetu z którego sieci korzystam w domu. W domu niema problemu, widzę anteny zamocowane na wysokim budynku i laptop łączy się bez problemu. Natomiast garaż jest ze 100m dalej ale otoczony dookoła budynkami. W nadziei na lepszą moc sygnały wystawiłem antenę na dach z możliwością jej obracania wokół od środka. Faktycznie jest lepiej, oprogramowanie TWCU do TPlinka pokazuje mi już nawet 80% siły sygnału ale połączenie bardzo wolno zaskakuje i to nie zawsze a jak już zaskoczy to dostaje np. Automatyczny adres prywatny i internetu nienada, powinna wyskoczyć strona startowa dostawcy internetu.
Co zrobić, miejsce jest trochę liche(budynki dookoła) kręcenie anteną nie pomaga, czy możliwe jest że antena widzi sieć ale ze względu na położenie anteny nie ma odpowiedniej komunikacji?? Przy tej sile sygnału coś już powinno trybić... Podpowiedzcie proszę czy może jakieś ustawienia softwarowe mi pomogą czy może jakąś inna konkretną antenę zastosować?? Dodam że najsilniejszy sygnał mam wtedy gdy antena jest skierowana na budynek, tak jakby był on zwierciadłem dzięki którym widać odbity sygnał z anteny bazowej.
Pozdrawiam
Janek
Mam takie pytanie, jako że zainstalowałem sobie komputer w garażu(przydają się noty katalogowe i programy serwisowe) a miałem w nim już kartę sieciowa postanowiłem poszukać internetu, karta to TP-Link TL-WN350GD a antenę próbowałem patyk 40cm i pożyczyłem od znajomego panelową z allegro(robiona). Anteny na poddasze i testy, okazało się że na patyku coś tam znajduje ale słabo, jest kilka sieci zabezpieczonych z którymi się łączę ale z braku hasła autentication failed. Spróbowałem z panelową i już jest lepiej, jest jedna sieć niezabezpieczona ale zazwyczaj niema w niej internetu(problem z WAN) i co najważniejsze jest sieć od dostawcy internetu z którego sieci korzystam w domu. W domu niema problemu, widzę anteny zamocowane na wysokim budynku i laptop łączy się bez problemu. Natomiast garaż jest ze 100m dalej ale otoczony dookoła budynkami. W nadziei na lepszą moc sygnały wystawiłem antenę na dach z możliwością jej obracania wokół od środka. Faktycznie jest lepiej, oprogramowanie TWCU do TPlinka pokazuje mi już nawet 80% siły sygnału ale połączenie bardzo wolno zaskakuje i to nie zawsze a jak już zaskoczy to dostaje np. Automatyczny adres prywatny i internetu nienada, powinna wyskoczyć strona startowa dostawcy internetu.
Co zrobić, miejsce jest trochę liche(budynki dookoła) kręcenie anteną nie pomaga, czy możliwe jest że antena widzi sieć ale ze względu na położenie anteny nie ma odpowiedniej komunikacji?? Przy tej sile sygnału coś już powinno trybić... Podpowiedzcie proszę czy może jakieś ustawienia softwarowe mi pomogą czy może jakąś inna konkretną antenę zastosować?? Dodam że najsilniejszy sygnał mam wtedy gdy antena jest skierowana na budynek, tak jakby był on zwierciadłem dzięki którym widać odbity sygnał z anteny bazowej.
Pozdrawiam
Janek
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z połączeniem, widze sieci ale nie moge się połączyć
Najpierw poczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>
Nie pomagam na PW!
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Czy to jest legalny dostęp?jstan pisze:W domu niema problemu, widzę anteny zamocowane na wysokim budynku i laptop łączy się bez problemu.
Czy dostawca spisał sobie adres MAC twojej karty w laptopie?
Czy w laptopie używasz DHCP do konfiguracji tego połączenia? Sprawdź ipconfig /all
-
Płacę 40zł miesięcznie więc jest legalny, mogę korzystać z neta i na blaszaku i na laptopie więc co stoi na przeszkodzie by i w garażu. Sprawa Maca z dostawcą już załatwiona.
Prosiłem was o pomoc a nie o pytania czy to legalne...
Prosiłem was o pomoc a nie o pytania czy to legalne...
- wojteks
- *** Administrator ***
W przestępstwie nie pomagamy.jstan pisze:Prosiłem was o pomoc a nie o pytania czy to legalne...
Nie pomagam na PW!
-
No dobra wiem że nie pomagacie chwała wam za to, rozumiem wszystko. Ale tak jak mówię właśnie chce się połączyć z siecią mojego dostawcy, powiedział mi gdzie mają anteny nadawcze i dodał mi MAC nowej karty do swojej bazy tylko problem jest taki jak już wyżej napisałem. Umie mi ktoś pomóc??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zalozmy ze jest jak mowisz - przenies laptop do domu i zobacz czy laczy sie z antena w domu. Bedziesz wiedzial czy problem jest w sieci czy konfiguracji.jstan pisze:Ale tak jak mówię właśnie chce się połączyć z siecią mojego dostawcy
Tak. Antena jest kierunkowa (jak latarka). Patrzac z zlego kierunku widzisz latarke, ale mozesz nie widziec swiatla.jstan pisze:czy możliwe jest że antena widzi sieć ale ze względu na położenie anteny nie ma odpowiedniej komunikacji??
A to:
jstan pisze:jest kilka sieci zabezpieczonych z którymi się łączę ale z braku hasła autentication failed.
definitywnie sugeruje ze jestes na zlym forum. Sprobuj na httd://wuwuwu.jak-zostac-hackerem.com.p ... dszkolakowjstan pisze:jest jedna sieć niezabezpieczona ale zazwyczaj niema w niej internetu
Nie pomagam na PW.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Sprawdziłeś konfigurację DHCP? Chodzi o to żeby PC miał takie same ustawienia jak laptop.jstan pisze:Płacę 40zł miesięcznie więc jest legalny, mogę korzystać z neta i na blaszaku i na laptopie więc co stoi na przeszkodzie by i w garażu. Sprawa Maca z dostawcą już załatwiona.
Albo zrób tak jak pisał key i sprawdź czy PC zadziała w tym samym miejscu gdzie działa laptop.
Z ustawień programowych to możesz wypróbować: zmianę trybu na 802.11b oraz ustawienie 802.11b preamble na "Long".jstan pisze:Podpowiedzcie proszę czy może jakieś ustawienia softwarowe mi pomogą czy może jakąś inna konkretną antenę zastosować??
Poza tym jest jeszcze kilka ustawień które widać dopiero po aktualizacji opisu sterownika - pliku INF. Jesli okaże się to niezbędne to mogę o tym napisać ale najpierw sprawdź te najprostsze możliwości.
-
W garażu nie mam laptopa tylko stacjonarkę z LCD żeby mało miejsca na ścianie zajmował. Laptopem łącze się w domu z siecią prowidera bez problemu przypuszczam że w garażu też powinno być OK gdyby tylko nie problem z widocznością anten.
Napisałem że są sieci zabezpieczone i z nimi się łącze po to aby wam pokazać że antena i karta działają, natomiast poza połączeniem nie dostaję IP bo nie mam hasła dostępu i nie mam zamiaru bawić się w ich łamanie, po to chce się połączyć z siecią prowidera aby mieć pewne łącze za które zresztą płacę. Co do sieci niezabezpieczonej żadne to włamanie skoro ktoś postawił w domu ruter bez żadnych zabezpieczeń z nazwą sieci default i nawet nie zmienił hasła do rutera(admin, admin), tylko tu jak mówię niema neta zazwyczaj...
Próbowałem zmieniać preamble na tylko long i kilka innych ustawień ale niestety nic z tego, spróbuje jeszcze na stałe przypisać IP które powinienem dostać, bramę i DNSy, może jak zaskoczy połączenie to już będzie jakaś komunikacja ale wątpię, miejsce jest naprawdę liche jeśli chodzi o wydostanie się z sygnałem z pomiędzy bloków.
Napisałem że są sieci zabezpieczone i z nimi się łącze po to aby wam pokazać że antena i karta działają, natomiast poza połączeniem nie dostaję IP bo nie mam hasła dostępu i nie mam zamiaru bawić się w ich łamanie, po to chce się połączyć z siecią prowidera aby mieć pewne łącze za które zresztą płacę. Co do sieci niezabezpieczonej żadne to włamanie skoro ktoś postawił w domu ruter bez żadnych zabezpieczeń z nazwą sieci default i nawet nie zmienił hasła do rutera(admin, admin), tylko tu jak mówię niema neta zazwyczaj...
Próbowałem zmieniać preamble na tylko long i kilka innych ustawień ale niestety nic z tego, spróbuje jeszcze na stałe przypisać IP które powinienem dostać, bramę i DNSy, może jak zaskoczy połączenie to już będzie jakaś komunikacja ale wątpię, miejsce jest naprawdę liche jeśli chodzi o wydostanie się z sygnałem z pomiędzy bloków.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jstan, łącznie zmieniany 1 raz.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
jstan, Czy sprawdziłeś że PC połączy się po przeniesieniu go z garażu do mieszkania?
-
Nie sprawdzałem ale połączył by się bo kilka razy się połączył tylko strasznie niemrawo, połączenie z siecią było tylko IP dostawał po długim czasie i jakieś dziwne...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To znaczy ze nie dostal IP tylko sam sobie z przydzielil z fall back'u. Czyli nie laczy - albo zly kod, albo MAC nie przypisany w serwerze DHCP, albo ktos nie chce zebys sie z ta siecia laczyl.jstan pisze:tylko IP dostawał po długim czasie i jakieś dziwne.
Nie pomagam na PW.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Takie dziwne IP system sam sobie przydziela wtedy gdy nie może dostać własciwego adresu z sieci. Czyli że serwer DHCP (w AP) nie przydzielił adresu dla klienta DHCP (w windows). Wątpię żeby to było spowodowane złą jakością połączenia - już raczej tym że klient nie przeszedł autoryzacji.jstan pisze:połączenie z siecią było tylko IP dostawał po długim czasie i jakieś dziwne...
-
No więc tak, wpisałem na sztywno IP, bramę, DNSy i po połączeniu odrazu zaskoczyło, ale wpisując jakąś www w operze myśli i myśli i po długim namyśle wyświetla logo owej strony w pasku adresu(czyli jakieś dane lecą) ale przerywa i pisze że serwer nieosiągalny...
Patrząc na statystykę połączenia w TWCU(TP-Link Wireless Client Utility) widzę że jest duzo błędnych ramek i dużo błędów CRC, sieć łączy się na 54MBitach i na kanale 5tym.
Patrząc na statystykę połączenia w TWCU(TP-Link Wireless Client Utility) widzę że jest duzo błędnych ramek i dużo błędów CRC, sieć łączy się na 54MBitach i na kanale 5tym.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pusc "ping -n 1000 8.8.8.8", zaczekaj az skonczy i wrzuc statystyke.
Nie pomagam na PW.
-
OK zrobię to jak będę w domu bo dziś wyjeżdżam. Aha co zrobić aby okno dosowe nie znikało mi zaraz jak wykona się polecenie(np ping lub ipconfig/all). Dzięki!!
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Najpierw wykonaj polecenie:jstan pisze:co zrobić aby okno dosowe nie znikało mi zaraz jak wykona się polecenie
Kod: Zaznacz cały
%COMSPEC% /K DOSKEY /INSERT
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Uruchomic interpreter (cmd) i w jego oknie wykonywac polecenia.
Nie pomagam na PW.
-
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Skopiuj adres MAC karty z laptopa i wklej go (bez spacji) w zaawansowanych właściwościach karty tp-linka w polu Network Address. W połączeniach sieciowych wyłącz i włącz połączenie używające kartę tp-linka.jstan pisze:Wygląda na to że pomimo połączenia dane sobie nie lecą... jest jeszcze jakaś szansa???
Laptop odłącz od sieci.
[ Dodano: 2011-04-10, 17:57 ]
Pobierz program Capturistjstan pisze:jest jakiś inny sposób na zrzut ekranu?
-
Co do zrzutu ekranu, wiem że trzeba program, czy jest jakiś inny sposób na skrót klawiszowy etc.
A teraz wyjaśnię wszystko od początku bo zrobił się bałagan:
Jak zakladano mi internet to dopisano do bazy MAC adres mojej karty sieciowej która łączy się z dostawca poprzez LAN(skrętka), następnie kupiłem sobie ruter do którego sklonowałem owy MAC adres i ruterem tym rozdzielam sobie w domu neta na blaszaka i laptopa ew. komórkę. Trochę później provider postawił maszt niedaleko mojego bloku z którego bezprzewodowo moga łączyć się klienci. Sprawdzałem że jezeli karcie bezprzewodowej w laptopie zmienię adres na ten z rutera to laptop łączy mi się z siecią bezprzewodową z owych masztów, co ciekawe dostaje takie samo IP jak ruter(rutera nie wyłączałem) i net działa jednocześnie na obydwu kompach, provider podczas rozmowy mówił mi że to pewnie przez to że ruter idzie po skrętne a laptop po wifi, ale mówił że jak by coś to mi doda drugi MAC adres do listy uprawnionych. Póki co w garażu gdzie mam blaszaka wpisałem w ustawieniach karty też ten sam MAC, dla pewności ruter w domu wyłączyłem a do ustawień dopisałem na sztywno IP przypisywane mojemu MACowi, no i jak widać na screenie łączy się, IP jest, siła sygnały dobra a neta niema, na laptopie przy takich samych kombinacjach wszystko szło, tylko laptopa z domu łączyłem gdzie jest widoczność anteny. Na garażu jest owy panel i karta sieciowa na PCI
A teraz wyjaśnię wszystko od początku bo zrobił się bałagan:
Jak zakladano mi internet to dopisano do bazy MAC adres mojej karty sieciowej która łączy się z dostawca poprzez LAN(skrętka), następnie kupiłem sobie ruter do którego sklonowałem owy MAC adres i ruterem tym rozdzielam sobie w domu neta na blaszaka i laptopa ew. komórkę. Trochę później provider postawił maszt niedaleko mojego bloku z którego bezprzewodowo moga łączyć się klienci. Sprawdzałem że jezeli karcie bezprzewodowej w laptopie zmienię adres na ten z rutera to laptop łączy mi się z siecią bezprzewodową z owych masztów, co ciekawe dostaje takie samo IP jak ruter(rutera nie wyłączałem) i net działa jednocześnie na obydwu kompach, provider podczas rozmowy mówił mi że to pewnie przez to że ruter idzie po skrętne a laptop po wifi, ale mówił że jak by coś to mi doda drugi MAC adres do listy uprawnionych. Póki co w garażu gdzie mam blaszaka wpisałem w ustawieniach karty też ten sam MAC, dla pewności ruter w domu wyłączyłem a do ustawień dopisałem na sztywno IP przypisywane mojemu MACowi, no i jak widać na screenie łączy się, IP jest, siła sygnały dobra a neta niema, na laptopie przy takich samych kombinacjach wszystko szło, tylko laptopa z domu łączyłem gdzie jest widoczność anteny. Na garażu jest owy panel i karta sieciowa na PCI
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Przenieś PC z garażu na górę do bloku i sprawdź czy się połączy z tamtej lokalizacji. Próbowałeś?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
IrfanView ma n.p. funkcje screenshot.jstan pisze:Co do zrzutu ekranu, wiem że trzeba program,
Daj wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Wciskasz "Prt Scr" i w dowolnym programie graficznym (może być Paint) wklejasz zawartość schowka (Ctrl + V).jstan pisze:Co do zrzutu ekranu, wiem że trzeba program, czy jest jakiś inny sposób na skrót klawiszowy etc
Natomiast Alt+"Prt Scr" do schowka kopiuje tylko aktywne okno programu - nie "cały ekran".
[ Dodano: 2011-04-10, 22:48 ]
Musi być. Czasami (jeżeli to jest laptop) klawisz Prt Scr działa z klawiszem funkcyjnym. U mnie np. jest to Fn+Insert.jstan pisze:nie ma na mojej klawiaturze klawisza print screen
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Na klawiaturze naprawdę niema klawisza print screen niema tez klawisza FN, jest to mini klawiatura gumowa firmy Tracer. Chodziło mi zatem o jakąś inna kombinację klawiszy niż print screen, i faktycznie Irfan view ma taką opcje ale nie wpadłem na to:]
Wracając do tematu dziś przyniosłem komputer do domu i tak:
Sieć prowidera ma kilka punktów, acces pontów nie wiem, jest bowiem kilka sieci, te które mi znajduje w garażu to:
ABACUS022 - zasięg 80%, łączy się czasem szybko czasem wolno, ping zerowy
Twoj_ABACUS - zasięg 50%, nie chce się łączyć, kilka razy się udało, ping zerowy
w domu znajduje mi:
ABACUS021(zabezpieczona)
ABACUS022 - zasięg 80%, nie udało mi się połączyć
Twoj_ABACUS1 - zasięg 100%, łączy się szybko, ping 35ms, net jest
Załatwiłem linuxa na CD(BackTrack) i w Wireless Managerze również są te sieci, wszystko zachowuje sią tak jak pod windowsem.
Więc teraz tak, co jest z siecią ABACUS022?? Spytam prowidera bo to jedyna szansa na połączenie w garażu z netem, i jak widać jednak umiejscowienie garażu jest w takim miejscu że trudno coś poradzić, chyba że macie jakieś pomysły. Tak czy siak niema już wątpliwości że wina leży gdzieś po stronie systemu.
Pozdraiwam i dzięki za dotychczasową pomoc
Wracając do tematu dziś przyniosłem komputer do domu i tak:
Sieć prowidera ma kilka punktów, acces pontów nie wiem, jest bowiem kilka sieci, te które mi znajduje w garażu to:
ABACUS022 - zasięg 80%, łączy się czasem szybko czasem wolno, ping zerowy
Twoj_ABACUS - zasięg 50%, nie chce się łączyć, kilka razy się udało, ping zerowy
w domu znajduje mi:
ABACUS021(zabezpieczona)
ABACUS022 - zasięg 80%, nie udało mi się połączyć
Twoj_ABACUS1 - zasięg 100%, łączy się szybko, ping 35ms, net jest
Załatwiłem linuxa na CD(BackTrack) i w Wireless Managerze również są te sieci, wszystko zachowuje sią tak jak pod windowsem.
Więc teraz tak, co jest z siecią ABACUS022?? Spytam prowidera bo to jedyna szansa na połączenie w garażu z netem, i jak widać jednak umiejscowienie garażu jest w takim miejscu że trudno coś poradzić, chyba że macie jakieś pomysły. Tak czy siak niema już wątpliwości że wina leży gdzieś po stronie systemu.
Pozdraiwam i dzięki za dotychczasową pomoc

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wyglada na to, ze twoj ISP pozwala laczyc Ci sie tylko z jednym AP. Sam nic nie wykombinujesz.
Nie pomagam na PW.
-
Czyli pogadam z prowiderem jak to jest i co może dla mnie zrobić aby z tamtej lokalizacji szło to połączenie. Zgadza się??
[ Dodano: 2011-04-15, 15:37 ]
Poradzono mi aby spróbować zmienić polaryzacje anteny(panelowa - obrócić ją o 90 stopni) i na sygnale odbitym też niby powinno chodzić. Dziś to sprawdzę.
[ Dodano: 2011-04-15, 21:08 ]
Obracanie anteny nie dało żadnego rezultatu, najlepiej się łączy z siecią ABACUS022 przy takim ustawieniu anteny jak wcześniej ale jak nie przypiszę IP ręcznie to dostaje automatyczny adres prywatny, a jak zapuściłem ping -n 1000 8.8.8.8 to wyszło to co poniżej na obrazku, raz nawet wskoczył mi kawałeczek strony www ale na tym tyle.
Także jednoznacznie widać że połączyć się mogę i coś by z tego było tylko że problem jest iż jestem szczelnie otoczony blokami a garaż jest niski, teraz pytanie do was, czy można się jeszcze pobawić jakimiś ustawieniami softwarowymi czy szukać innej anteny a jak tak to jakiej???
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-15, 23:50 ]
Wyniki Ping podajemy tak jak tu opisano <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
[ Dodano: 2011-04-15, 15:37 ]
Poradzono mi aby spróbować zmienić polaryzacje anteny(panelowa - obrócić ją o 90 stopni) i na sygnale odbitym też niby powinno chodzić. Dziś to sprawdzę.
[ Dodano: 2011-04-15, 21:08 ]
Obracanie anteny nie dało żadnego rezultatu, najlepiej się łączy z siecią ABACUS022 przy takim ustawieniu anteny jak wcześniej ale jak nie przypiszę IP ręcznie to dostaje automatyczny adres prywatny, a jak zapuściłem ping -n 1000 8.8.8.8 to wyszło to co poniżej na obrazku, raz nawet wskoczył mi kawałeczek strony www ale na tym tyle.
Także jednoznacznie widać że połączyć się mogę i coś by z tego było tylko że problem jest iż jestem szczelnie otoczony blokami a garaż jest niski, teraz pytanie do was, czy można się jeszcze pobawić jakimiś ustawieniami softwarowymi czy szukać innej anteny a jak tak to jakiej???
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-15, 23:50 ]
Wyniki Ping podajemy tak jak tu opisano <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-15, 22:49 przez jstan, łącznie zmieniany 1 raz.