[Nordisk] Porada

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
seew
Początkujący użytkownik forum

[Nordisk] Porada

Post autor: seew »

Witam, to mój pierwszy post na tym forum. :D

Mam ok 8 km do najbliższego BTSu nordiska. Pomiędzy moją miejscowością, a tym BTSem jest dosyć spory las. I zastanawiam się czy będę miał zasięg od nich. ;)

Oto mapka: (Wszystko mniej więcej widać. Moja miejscowość to TURZYSTWO a BTS jest w miejscowości ADAMÓW)
To jasnoniebieskie coś to BTS Nordiska

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.72914 ... 46875/z/12
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: [Nordisk] Porada

Post autor: darx667 »

Powiem Ci tak, ja miałem w Orange cdma i do nadajnika było 12km, las podobny do tego z mapki i miałem zasięg.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
seew

Jest jeszcze jeden problem...
Pokój w którym będzie ten modem jest skierowany na południe, a BTS jest na północ. W takiej sytuacji zasięg będzie czy muszę kupić 10m USB?

EDIT: Ma ktoś może zdjęcie tego modemu od nordiska? Jakieś opinie? Chodzi mi o anydata adu-510
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

seew pisze:W takiej sytuacji zasięg będzie czy muszę kupić 10m USB
Czy będzie to nie wiadomo u mnie w trudnych warunkach na podwórku mam zasięg z 15Km, lecz kabla USB długości 10 metrow nikt nie poleci bo zapewne nie zadziała. Mozna kombinować z aktywnym hub-em z osobnym zasilaniem.

W Nordisk-u masz czas na test wiec bez obaw możesz oddać.
zbig048
Użytkownik forum

Post autor: zbig048 »

A dlaczego nie możesz pociągnąc przez pokój kabla do anteny która będzie na zewnątrz ?
10m przez pokój + 10 m żeby antenę gdzieś w miare wysoko zawiesić , to dużo ale Nordisk to 430Mhz i przy tej częstotliwości straty na kablu nie są zbyt duże .
A kabel USB dobrej jakości to tak około 5 max , ja dasz dłuższy to albo będą problemy z połaczeniem komputer-modem albo w_ogóle go nie będzie modem widoczny
Ostatnio zmieniony 2011-04-12, 22:33 przez zbig048, łącznie zmieniany 1 raz.
seew

no dobra rozumiem.

Ponawiam pytanie:
Ma ktoś może zdjęcie tego modemu od nordiska? Jakieś opinie? Chodzi mi o anydata adu-510?
klenia77

Post autor: klenia77 »

Modem ADU-510L nie posiada złącza anteny zewnętrznej. Więc powyżej 12-13 km może być problem zasięgiem, wszystko zależy od ukształtowania terenu albo przeszkód terenowych. Ja mam do nadajnika ok 15 km. ale z widocznością. Max download jaki udało się osiągnąć to 1,2 Mbps ping rzędu 130 do 150 ms. Tylko od jakiegoś czasu max. to 900-1000 Mbps, może to wina iplusa który korzysta z Nordiska (więcej użytkowników) :(
seew

A masz wszystkie kreski zasięgu? (Jak w ogóle są jakies kreski :])
klenia77 pisze:Tylko od jakiegoś czasu max. to 900-1000 Mbps, może to wina iplusa który korzysta z Nordiska (więcej użytkowników) :(
Pfff. :) Ja mam net z OFP. Na początku gdy go miałem pobierałem pliki czasami nawet do 300 kb/s! Tylko że ten limit 3gb kończył mi się po kilku dniach, a jak się limit skończył to pobierałem do 8kb/s :/
Teraz tyle osób ma u mnie internet z orange że nawet jak nei mam limitu przekroczonego to pobieram max 70kb/s
A jak przekrocze limit i w tym momencie dużo osób siedzi na necie to pobieram czasami nawet w bajtach! :(
Właśnie dlatego tak bardzo zależy mi na internecie z Nordisk.
Jak już będę miał od nich neta to niech nikt ode mnie nie liczy na to że mu powiem z czego mam internet :)

Jeszcze tylko 3 miechy do końca umowy...

PS. Na zachętę każdy dostał ode mnie "POMÓGŁ" :)
klenia77

Post autor: klenia77 »

Zasięg w aplikacji do łączenia jest maksymalny wszystkie kreski.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

seew pisze:Właśnie dlatego tak bardzo zależy mi na internecie z Nordisk.
Ciekawe, jak długo ta sielanka z Nordiskiem potrwa.
Zasobów mają 1/3 tego, co Orange (Nordisk - dwie nośne, ale tylko jedna przeznaczona na Internet - druga pod voice i usługi dyspozytorskie dla biznesu; PTK - trzy nośne wyłącznie pod data, z tym że na razie działają dwie).
ODPOWIEDZ