Wybór anteny do CP

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bars33
Użytkownik forum

Wybór anteny do CP

Post autor: bars33 »

Witam,
Razem z kuzynem szukaliśmy najlepszego rozwiązania o mobilny internet w lokalizacji Lusówko, ul.Sierosławska powiat poznański i ze wszystkich opcji zdecydowaliśmy się na Cyfrowy Polsat, gdyż ERa,Plus,Orange i Play nie mają tam zasięgu HSDPA.Modem CP to Huawei E367, zasięg z ich dołączoną anteną to 2,3 kreski.Chciałbym się zapytać jak antena byłaby najlepsza czy ta Cybertecha http://allegro.pl/mocna-antena-24dbi-hu ... 56667.html
czy ta dipolu http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm
Chciałbym się dowiedzieć się też jaki jest najlepszy sposób na precyzyjne ustawienie tyvh anten kierunkowych.Z mapki widzę, że najbliższy maszt Aero2 jest w Bytkowie koło Rokietnicy czyli ok 12.5 km od miejsca naszej lokalizacji ok 5 km obok w Złotnikach jest kolejny maszt i chciałbym wiedzieć czy sygnały z tych 2 masztów nie będą ze sobą kolidować?
Dzięki i pozdr,Bartek
karpiu01
Stały użytkownik forum

Re: Wybór anteny do CP

Post autor: karpiu01 »

Nie wiem jak sprawuje się ta od Cybertecha, za to ATK-20 u mnie w CP działała znakomicie(z praktycznie zerowego zasięgu po podłączeniu ATK-20 miałem świetne osiągi) tylko u mnie dystans do stacji był mniejszy ok 9 km. 5 km to dużo a antena kierunkowa musi być wycelowana dokładnie w BTSa więc nie powinny na siebie wpływać, chyba że leżą w jednej linii do twojej lokalizacji. Co do ustawienia-prawo, lewo i cierpliwie :hyhy:
nie ma kabla i nie będzie...pewnie
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wybór anteny do CP

Post autor: key »

bars33 pisze:od miejsca naszej lokalizacji ok 5 km obok w Złotnikach jest kolejny maszt i chciałbym wiedzieć czy sygnały z tych 2 masztów nie będą ze sobą kolidować?
Nawet jesli sa w jednej lini, to nadaja na innych kanalach, wiec nie maja mozliwosci sie zaklocac.

Anteny ktore wybrales powinny miec kat polowiczny w granicy 10° - niestety poza kolorowymi obrazkami producenci/sprzedawcy nie kwapia sie z danymi - tym samym lekkie rozstawienie masztow pozwala Ci na selekcjonowanie nadajnika przy pomocy ustawienia anteny.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ