Witam.
Kupiłem ostatnio wspaniały router jak w temacie Bo posiadał wszystko czego szukałem tj. modem adsl, usb do print serwera i usb do dysku sieciowego.
Gdy go podłączyłem do swojej Netii(na łączachTPsa) to połączenie ustanowiło się samo natychmiast bez podawania jakichkolwiek ustawień, czyli zachował się jak rasowy Hacker- tak przynajmniej mi się wydaje , gdyż dotychczas na wszystkich poprzednich routerach musiałem wpisywać nazwy użytkownika i hasło a w tym nic nie musiałem.
Skonfigurowałem drukarkę i podłączyłem dyski wszystko super działało , gdyby nie..... to że żona na drugi dzień zauważyła ,że coś szwankuje telefon , raz jest raz nie ma sygnału, no i rzeczywiście wyszło na to ,że sygnał w telefonie chwilami zanikał.
Zauważyłem też że internet też chwilami zanikał . Zresetowałem router do ustawień fabrycznych (jest z tyłu taka dziureczka gdzie naciskając kilkanaście sekund resetuje się to urządzenie ).
Od tego czasu pojawił się problem bo nie można za nic zalogować się do sieci.
Prawdę mówiąc brak w nim takich ustawień gdzie wpisuje się cokolwiek -wszystko jest wpisane i nie idzie nic zmienić.
Wpisane są wszystkie ustawienia sieci Vodafone
Brak możliwości zarządzania siecią LAN.
Brak możliwości wgrania jakiegoś firmware-a
Czy ktoś może wie co można z tym zrobić? czy istnieją może jakieś serwisowe kody do wejścia w zarządzanie takich nieustawialnych routerów?
Na stronie Vodafone znalazłem identyczny Router, tyle że nazywa się Vodafone vox i on ma jedno ustawienie więcej - właśnie zarządzanie, a mój tego nie ma .
Bardzo proszę o jakąś pomoc gdyż bardzo zależy mi na używaniu tego routerka w swoje sieci.
Router Vodafone EchoLife HG556a Home Gateway -pomocy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Router Vodafone EchoLife HG556a Home Gateway -pomocy
Tu masz instrukcje obslugi: https://broadband.vodafone.ie/download/ ... Manual.pdf
Logowanie na: http://192.168.1.1
User name: admin
Password: VF-IRhg556
lub
Username: advanced
Password: advanced
Vodafone uzywa tzw. kodu instalacyjnego, tzn. po resecie wpisujesz ciag cyfr i modem na jego podstawie synchronizuje sie z siecia i pobiera wszystkie dane z odpowiedniego serwera. Na stronce gdzie prosi o wpisanie tego kodu musi byc link o magicznej nazwie "advanced", "manual", "expert" lub cos podobnego, po nacisnieciu tego linka powinienes miec dojscie do recznej konfiguracji modemu.
Logowanie na: http://192.168.1.1
User name: admin
Password: VF-IRhg556
lub
Username: advanced
Password: advanced
Vodafone uzywa tzw. kodu instalacyjnego, tzn. po resecie wpisujesz ciag cyfr i modem na jego podstawie synchronizuje sie z siecia i pobiera wszystkie dane z odpowiedniego serwera. Na stronce gdzie prosi o wpisanie tego kodu musi byc link o magicznej nazwie "advanced", "manual", "expert" lub cos podobnego, po nacisnieciu tego linka powinienes miec dojscie do recznej konfiguracji modemu.
Nie pomagam na PW.