Dziwny problem z routerem TP-Link

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ajgor64
Początkujący użytkownik forum

Dziwny problem z routerem TP-Link

Post autor: Ajgor64 »

Witam.

Od niedawna mam internet w Netii po kablach Telekomunikacji. Kupiłem router TP-Link TD-W8901G. Konfiguracja przebiegła absolutnie bezproblemowo. Z internetem połączył się bardzo szybko, w sieci lokalnej mam trzy urządzenia podłączone kablem (komputer stacjonarny, telewizor i Blu-Ray), a przez WiFi laptop i czasem jedna, lub dwie komórki. Wszystko widzi się idealnie, i pięknie chodzi. Ale są dwie dziwne sprawy. Jedna raczej mało ważna - w ustawienia routera przez przeglądarkę www mogę wejść tylko Internet Wxplorerem. Wszystkie inne przeglądarki pokazują błędy. Na przykład:

"The requested URL '/cgi-bin/webproc' was not found on the RomPager server.".

Dlaczego tak się dzieje? Nie cierpię Explorera, a muszę go używać :) Ale to małe piwo. Drugi problem jest ważniejszy. Otóż co kilkadziesiąt godzin - co około dwa dni - internet zaczyna zwalniać (mam 4Mbity), zwalnia coraz bardziej, w końcu trzeba czekać coraz dłużej nawet na otwieranie stron www, aż w pewnym momencie internet znika całkiem. Dioda "Internet" na routerze gaśnie. Muszę go wyłączyć z zasilania na kilkanaście sekund, i włączyć ponownie. Wtedy internet znów działa z pełną prędkością. Wygląda to tak, jak by się przepełniał jakiś bufor danych. Ktoś wie, co może być na rzeczy?
Dodam, że w systemie mam porządek, foldery tymczasowe regularnie czyszczone, rejestr też, więc na pewno nie jest to wina syfu w Windowsie. Tym bardziej, że te objawy pojawiają się na wszystkich podłączonych urządzeniach.
--
Pozdrawiam.
Ajgor
Ajgor64

Re: Dziwny problem z routerem TP-Link

Niestety muszę odświeżyć. Od wczoraj dzieją się jakieś dziwne jaja. Internet na tym routerze się pojawia, trzyma kilka-kilkanaście minut i znika i nie chce się połączyć. Muszę po kilka razy resetować router, zanim internet się pojawi Po przełączeniu na firmowy modem internet działa normalnie. Czy ktoś może mi pomóc?
--
Pozdrawiam.
Ajgor
Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rilicek »

Zaktualizuj firmware.

Jak to nie pomoże, zostaje chyba tylko reklamacja.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
Ajgor64

Zaktualizowałem firmware i nic to nie dało. Po zmianie na oryginalny modem kazało się jednak, że też potrzymał kilkanaście minut, i zaczęło zrywać połączenie. Dzwoniłem do nich, i NIBY coś robią. Wczoraj w dzień trzymało właściwie dobrze, ale po 21-szej internet zniknął właściwie całkiem. Może i coś robili, bo dziś trzyma od rana non stop, ale mam inny problem.
Czy Netia blokuje jakieś porty, albo raczej programy? Wszystkie programy i gry sieciowe chodzą dobrze, oprócz emula. Emul mi cały czas się nie łączy, a test portów pokazuje, że są nieodczytywalne. Na routerze firewalla wyłączyłem, w Windowsie też wyłączyłem, a porty nadal były zamknięte. Nie tylko z routerem, ale z oryginalnym modemem netii również.
--
Pozdrawiam.
Ajgor
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Ajgor64 pisze: Emul mi cały czas się nie łączy, a test portów pokazuje, że są nieodczytywalne.
Kto tego dziś używa ?

Przekieruj odpowiednie porty w zakładce Virtual servers . Które porty potrzebuje Emule znjadziesz w Internecie

albo

Ustaw DMZ w ruterze na swojego kompa i powinienieś dostać High IP.
Ajgor64

Rzecz w tym, że te operacje nic nie dają. Próbowałem.
Po za tym założyłem modem Netii, bez routera, też to nic nie dało. A co... teraz emul to przeżytek? nie wiem. Ja w ogóle rzadko tego używam. najczęściej, jak żona nie może obejrzeć odcinka swojego ulubionego serialu :) Ale właśnie takie zachowanie zauważyłem, i mnie to zastanawia.

Edit: Ups. Ale jaja. Włączyłem DMZ i poszło. A wcześniej nie chciało iść.
Aaaa... Ustawiłem stałe IP dla mojego kompa w sieci wewnętrznej, a przedtem miałem dynamiczne :) Może dlatego.
--
Pozdrawiam.
Ajgor
ODPOWIEDZ