Od paru lat borykam się z podłączeniem do mojego domu lini TP. Niestety od 4 lat jak tu mieszkam nie udało mi się tego wywalczyć. Tp twierdzi, że podciągnięcie kabla przez ulicę to zbyt wysoki koszt przyłącza i się to firmie nie opłaca. W związku z powyższym postanowiłem dogadać się z zaprzyjaźnionym sąsiadem, żeby brać od niego internet również z TP.
Narysuję mniej więcej jak to wygląda i postaram się wszystko opisać jak potrafię ( niestety jestem laikiem w tych sprawach

(czerwone kwadraty to "nasze" domy, niebieskie to ulica, czarne to pozostali sąsiedzi, zielone to drzewa ).

Ja mieszkam w "dolince", a drzewa między nami nie zasłaniają okna z którego "nadawany" byłby internet, sąsiad jest nade mną jakieś 5m albo 10m i widzi doskonale mój dom.
Sąsiad ma standardowy Router od TP-SA, LiveBox chyba tak się to nazywa. , ma go postawionego w pokoju , podłączonego kablem do komputera. Ja posiadam router TP-Link WR543G ( posiada funkcję AP ) , router Sagem F@st 1400 ( o ile mnie pamięć nie myli to tak się on nazywał, z 10 lat temu dostałem go od TP w innym domu ) oraz pare routerów Huawei ( E960 i D100) które się chyba nie będą nadawać, oraz (chyba ) modemy od TP Sagem F@st 800 oraz Combo ZTE(jak podpisałem umowę z TP żeby mi teraz podłączyli i żeby dokonali następnej ekspertyzy, to kazali mi to kupić).
Postaram się dokładnie napisać co zaobserwowałem:
Gdy postawię Laptopa i odpalę program CommView for WiFi , postawię go przy oknie to widzę sieć sąsiada, jakieś pakiety pokazuje że przechwytuje, gdy wyjdę na zewnatrz widzę już sieć z poziomu windows 7, natomist nie chce mi się ona połączyć.
Gdy włączę w routerze tryb AP i postawię go przy oknie również widzi on sieć sąsiada z mocą sygnału 1dB.
Jak wspomniałem sąsiadka nie ma anteny zewnętrznej w routerze, a ja mam tylko standardowe antenki z routera.
Chciałbym wiedzieć czy jest możliwość z posiadanego sprzętu lub przy niewielkich kosztach uzyskania internetu w domu?
Wyobrażałem sobie to następująco:
Zmiana routera u sąsiadki na mojego TP-Link TL-WR543G oraz zakup anteny dookólnej na http://allegro.pl/show_item.php?item=1559112423 , u siebie zakupienie Routera który pozwoli mi jednocześnie na odbiór sygnału od sąsiadki i zrobienie z tego nowej sieci w domu.
Czy sąsiadka jeżeli wystawi taką antenę jak w linku ,to czy w domu bez problemu będzie mogła łapać również sygnał , a ja będe mógł go przechwycić u siebie ?
Prosiłbym o pomoc i może doradzenie w paru kwestiach. Będę bardzo wdzięczny. Jeśli totalnie się mylę co do pomysłu na rozwiązanie tego problemu to również proszę o propozycje. Nie bardzo chciałbym antenę kierunkową, gdyż brzydko wyglądają ale jeśli to ma być najlepsze i najtańsze rozwiązanie to mogę ją zastosować.
Pozdrawiam