router 3g z funkcją "wzmacniacza wifi"

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
voxuran
Użytkownik forum

router 3g z funkcją "wzmacniacza wifi"

Post autor: voxuran »

Witam, szukam routera do którego mógłbym podpiąć modem option icon 225 z iplusa (ewentualnie router z wbudowanym modemem do którego wystarczy włożyć kartę sim) który mógłby, po dokupieniu lepszej antenki, działać jako (przepraszam z brak fachowego określenia) wzmacniacz sygnału wifi . Do miejscowości w której często przebywam latem zasięg z plusa jest w porywach na dwie kreski (pod warunkiem że telefon jest na strychu) jednocześnie udaje mi się czasami złapać ogólnodostępną sieć wifi (laptop na strychu). Potrzebuję więc urządzenia które mogło by działać jako router 3g i czasami jako ów wzmacniacz który by wyłapał ten sygnał wifi wzmocił go i przesłał dalej, wtedy miałbym internet z dwóch źródeł i od żadnego nie byłbym zależny. Oczywiście można kupić dwa routery i na nich działać ale może jest takie które ma te dwie funkcje naraz?
wysokicukier
Początkujący użytkownik forum

Re: router 3g z funkcją "wzmacniacza wifi"

Post autor: wysokicukier »

Każdy ruter, który obsługuje OpenWrt może służyć jako wtórnik (repeater).
O ile wiem wtórnik i 3G nie mogą działać jednocześnie, więc musiałbyś zależnie od potrzeb zmieniać ustawienia rutera.
ODPOWIEDZ