Zapisy na LTE w CP (Cyfrowym Polsacie)
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Zapisy na LTE w CP (Cyfrowym Polsacie)
Myślę, że kolega ma rację. Wyższe opcje abonamentu powinny mieć lepszy stosunek GB/cena.
Ale nawet te 5GB/50GB za 50zł nie jest takie złe. Popatrz na ceny w obecnych ofertach operatorów - to by wcale od nich nie odbiegało...
Ale nawet te 5GB/50GB za 50zł nie jest takie złe. Popatrz na ceny w obecnych ofertach operatorów - to by wcale od nich nie odbiegało...
-
- Stały użytkownik forum
Zwykle właśnie tak jest, że te najtańsze abonamenty są dla ludzi mało korzystających z neta, ale jednak potrzebujących dostępu do sieci. 5/50 jako jedna z tańszych opcji nie jest zła, ale przy abo za 100zł liczę na jakieś znacząco większe limity.
-
- Stały użytkownik forum
Niby te 5GB nie jest tak złe jednak zauważyłem problem znikające pakiety dzienne w czasie pobierania danych po godzinie 0:01 zadzwoniłem na infolinię konsultant przyznał mi rację iż takie coś występuję mianowicie system podczas przełączania pomiędzy pakietem dziennym a nocnym uwzględnia margines błędu 125 MB dziennie!! przyjmijmy że miesiąc ma 30 dni co skutkuje zniknięciem 3750 MB !!! przy 5GB limitu dziennego jest to nie do pomyślenia że 75% przyznanego pakietu znika od tak se za sprawa marginesu błędu systemu
-
- Stały użytkownik forum
Może do czasu zakończenia testów to dopracują jeszcze. Ba, powinni nawet, jeśli nie chcą być zalani skargami i reklamacjami. Jak ktoś weźmie mały abo i zacznie ściągać po 24:00 to faktycznie może 'boleć'...ursus pisze:Niby te 5GB nie jest tak złe jednak zauważyłem problem znikające pakiety dzienne w czasie pobierania danych po godzinie 0:01 zadzwoniłem na infolinię konsultant przyznał mi rację iż takie coś występuję mianowicie system podczas przełączania pomiędzy pakietem dziennym a nocnym uwzględnia margines błędu 125 MB dziennie!! przyjmijmy że miesiąc ma 30 dni co skutkuje zniknięciem 3750 MB !!! przy 5GB limitu dziennego jest to nie do pomyślenia że 75% przyznanego pakietu znika od tak se za sprawa marginesu błędu systemu
Ciekawe czy rozwiązaniem byłoby rozłączenie się i połączenie po północy...
-
- Użytkownik forum
Przy pakiecie 5GB to faktycznie można się zdenerwować.
Ja dzisiaj u siebie przetestuję pobieranie jakiegoś DUŻEGO pliku, zlimituję prędkość pobierania (bo na 25Mbit to za szybko zassa) i zobaczę ile pobierze z limitu nocnego (z ktorego wcale praktycznie nie korzystam, wiec powinno byc widac).
Nastepnego dnia zrobie jak Chrzan82 radzi i porównam.
PS. Jeśli faktycznie istnieje taki problem, to mam nadzieję że rozwiążą go zanim LTE ruszy oficjalnie.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-04-09, 20:32 ]
Poprawa pisowni
Ja dzisiaj u siebie przetestuję pobieranie jakiegoś DUŻEGO pliku, zlimituję prędkość pobierania (bo na 25Mbit to za szybko zassa) i zobaczę ile pobierze z limitu nocnego (z ktorego wcale praktycznie nie korzystam, wiec powinno byc widac).
Nastepnego dnia zrobie jak Chrzan82 radzi i porównam.
PS. Jeśli faktycznie istnieje taki problem, to mam nadzieję że rozwiążą go zanim LTE ruszy oficjalnie.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-04-09, 20:32 ]
Poprawa pisowni

Ostatnio zmieniony 2011-04-09, 19:32 przez a.malecki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
ja próbowałem to sprawdzić, ale licznik na stronie CP zaokrągla ilość danych do 100MB. Żeby jednoznacznie to stwierdzić to trzeba byłoby nie używać jeden dzień LTE zupełnie a potem sprawdzić. Inaczej będą przekłamania. No i nie wiadomo co ile system odświeża ten licznik...
-
- Użytkownik forum
w Skandynawii oferowane są abonamenty z limitem wynoszącym 30GB za ok. 250zł, w Polsce pewnie będzie podobnie
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie jestem pewien czy przeliczanie na złotówki jest tu dobrym pomysłem.
-
- Użytkownik forum
W celu zorientowania się jakiej ceny należy spodziewać się za najbardziej interesujące wszystkich pakiety (30GB+)? Jak najbardziej, około 250-300zł.
-
- Stały użytkownik forum
Tere fere za 5GB życzą sobie 49 a za 30GB 250-300 ciekawe kto by kupował takie pakiety bez żadnej zniżki
Ostatnio zmieniony 2011-04-12, 22:49 przez ursus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tu jest inny kraj, inna siła nabywcza pieniądza. Dla odniesienia iPlus za 41GB chce 160zł + nielimitowana noc. Dla stałych klientów 49GB. Wiem, że niby inna technologia, inne prędkości... ale za 250-300zł to byłaby dosyć niszowa ofertaa za 30GB 250-300 ciekawe kto by kupował takie pakiety bez żadnej zniszki
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Obyś miał rację
. Za każdą kwotę <=200zł pakiet 30GB+ brałbym bez chwili zastanowienia.

-
- Użytkownik forum
willix - a w USA samochody są tańsze
Porównywanie cen w różnych krajach jest bez sensu. Jak Polsat wyskoczy z cenami 300zł za najdroższy abonament (zakładam że tam będzie limit 50GB) to cały ten misterny plan pójdzie... w las 
Osobiście uważam, że największe abonamenty będą za kwoty mniejsze niż 200zł. Wtedy Polsat na tym nie straci (bo i tak będą limity - klienci nie obciążą nadmiernie nadajników) a ludzie będą szczęśliwi, bo ceny będą znośne.

Osobiście uważam, że największe abonamenty będą za kwoty mniejsze niż 200zł. Wtedy Polsat na tym nie straci (bo i tak będą limity - klienci nie obciążą nadmiernie nadajników) a ludzie będą szczęśliwi, bo ceny będą znośne.
-
- Stały użytkownik forum
Maciek764 i a.malecki mają rację: Polsat nie strzeli sobie w stopę z cenami, bo całe to LTE straci na popularności. Od tego, żeby było wydajnie to są limity - dzięki nim nie będzie sytuacji, gdzie kilka/naście osób ma nielimitowany abonament i ciągnie 24/7 z maksymalną przepustowością...
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Też jestem tego samego zdania, co Chrzan82. Obawiam się tylko, że na razie Polsat na polu LTE nie będzie miał praktycznie żadnej liczącej się konkurencji, a to jak wiadomo będzie miało wpływ na ostateczny kształt otwartej oferty. Na blogu LTE pojawiło się ostatnio zestawienie oferty LTE w różnych krajach. Jeśli chcecie poczytać, to tekst dostępny jest tutaj.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Co do atrakcyjności ofertowej, to wystarczy spojrzeć jaki sukces rynkowy odnosi sieć HSPA+ Polsatu
A to mogłaby być naprawdę fajna oferta, bo ich UMTS 900 naprawdę fajnie sieje.

- wojteks
- *** Administrator ***
Ale to tylko dlatego że jest mało klientów i mają małe limity.Maciek764 pisze: bo ich UMTS 900 naprawdę fajnie sieje.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
LTE nie będzie miało żadnej konkurencji co najmniej do końca roku. Powód ? UKE nie dogadało się z wojskiem, które nie zwolniło częstotliwości przeznaczonych dla LTE. Dzięki temu nowych przetargów dla innych operatorów nie będzie w najbliższym czasie...
-
- Użytkownik forum
Mam pytanie
Czy ktoś dostał w CP przy usłudze LTE obie oferowane anteny :
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... emu-lte.cp
i porównywał ich ich wpływ na działanie usługi .
Czy są różnice w poziomie sygnału ? w szybkości ?
Czy ktoś dostał w CP przy usłudze LTE obie oferowane anteny :
i porównywał ich ich wpływ na działanie usługi .
Czy są różnice w poziomie sygnału ? w szybkości ?
-
- Użytkownik forum
zbig048 - standardowo dostajesz z modemem antenę 'parapetową'. Antena 'kominowa' wydawana jest na życzenie testującego.
Wpływ na siłę sygnały mają w zasadzie taką samą, nie ma znaczących różnic poza jedną - parapetowa ma 3m kabla i raczej jej na dachu domku jednorodzinnego nie przyczepisz
Tutaj wkracza 'kominowa' z 10m kablem.
Tylko z miejsca ich montażu może wynikać inna siła sygnału, nie z konstrukcji.
Wpływ na siłę sygnały mają w zasadzie taką samą, nie ma znaczących różnic poza jedną - parapetowa ma 3m kabla i raczej jej na dachu domku jednorodzinnego nie przyczepisz

Tylko z miejsca ich montażu może wynikać inna siła sygnału, nie z konstrukcji.
-
- Stały użytkownik forum
Znajomy dostał obie anteny, ale wcześniej się go pytali o to. Pewnie można drugą sobie 'zamówić' i domyślam się, że dostarczą ją za darmo.
A ich wpływ jest taki, jak pisze a.malecki - im wyżej, tym lepszy sygnał.
A ich wpływ jest taki, jak pisze a.malecki - im wyżej, tym lepszy sygnał.
-
- Użytkownik forum
Mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz: czy te routery z modemami LTE (bo pewnie takie będą dostępne) też będą miały opcję podpięcia anteny ? Logika wskazywałaby na to, że powinny - ale... 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Logika mówi, że antenę podłącza się do modemu, a nie rutera.
-
- Stały użytkownik forum
A co ci podpowiada logika w tym przypadku ? Bo koledze chodziło zapewne o jedno urządzenie, które jest jednocześnie modemem i routerem...bomber pisze:Logika mówi, że antenę podłącza się do modemu, a nie rutera.
PS. Polecam popatrzeć na routery WiFi - zwłaszcza te z antenami zewnętrznymi

-
- Użytkownik forum
To prawda, chodziło mi o routery z już wbudowanym modemem LTE. Coś takiego jak jest przy routerach mających modem DSL np. dla Neostrady.
-
- Stały użytkownik forum
Poszukałem w sieci trochę i wychodzi na to, że routery mają wejścia na anteny zewnętrzne (modele z USA). Myślę że u nas czegoś rewolucyjnego w tym temacie nie wymyślą 

-
- Użytkownik forum
Ciekawe czy anteny zostawią te same czy zaproponują coś nowego. U mnie na 'parapetowa' częściowo się rozpadła - w jednej z przykręcanych anten 'odpadła' osłonka plastikowa. Przykleiłem z powrotem, ale nie wiem czy przetrzyma np. zimę...
-
- Stały użytkownik forum
Anteny będą pewnie te same, niby czemu mieliby je zmieniać ? Jeśli faktycznie są kiepskiej jakości to będą je tylko wymieniać na nowe.
Swoją drogą próbowałem podpiąć antenę do lapka - wtyk jest taki sam, ale końcówka nie chciała trzymać na sztywno i wypadała. A miałbym taki ładny zasięg WiFi...
Swoją drogą próbowałem podpiąć antenę do lapka - wtyk jest taki sam, ale końcówka nie chciała trzymać na sztywno i wypadała. A miałbym taki ładny zasięg WiFi...

-
- Użytkownik forum
Teraz mam inny zgrzyt 
Dzisiaj był pierwszy dzień upałów, jutro następny. Fajnie że ciepło się zrobiło, ale... Kleej którym kleiłem antenę puścił
Nie wiecie czy mogę to jakimś sylikonem pociągnąć ? Sprzęt mam do testów, więc nie chciałbym bardzo w niego ingerować (z drugiej strony to tylko antena...).

Dzisiaj był pierwszy dzień upałów, jutro następny. Fajnie że ciepło się zrobiło, ale... Kleej którym kleiłem antenę puścił

Nie wiecie czy mogę to jakimś sylikonem pociągnąć ? Sprzęt mam do testów, więc nie chciałbym bardzo w niego ingerować (z drugiej strony to tylko antena...).
-
- Stały użytkownik forum
Bo ja wiem... Zawsze można spytać ile wymiana takiej anteny potrwa - jak przeżyjesz ze 2 tygodnie bez niej, to wymieniaj. Jeśli nie to machnij tą końcówkę jakimś czarnym sylikonem, ale z wyczuciem - tak, żeby nie było widać. A nawet jeśli, to przecież to tylko końcówka - niczego tam tym nie popsujesz