Konflikt- router -telefon

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
TadeuszK
Początkujący użytkownik forum

Konflikt- router -telefon

Post autor: TadeuszK »

Witam
Po rozszyfrowaniu mojego routerka Vodafone hg 556a i podłączeniu go do sieci byłem zachwycony jego możliwościami.
Router jest A/B/G/N , posiada 3 porty USB ( można podłączyć drukarkę i dwa dyski),
poza tym posiada bramkę VOiP- a więc wszystkomające cacko.
Niestety jest jeden niemały problem : po podłączeniu kabla do złącza ADSL (Netia na łączach TP) natychmiast następuje jakieś sprzężenie w telefonie sygnał jest nieczysty , mimo że przde podłączeniem kabelka z Netia do routera sygnał w telefonie był czysty.
Wygląda tak jakby coś się sprzęgało, ale to nie wszystko bo po jakimś czsie nawet znika sygnał w telefonie a gdy dzwoni się na telefon domowy to sygnał jest ciągle zajęty lub nawet jest brak sygnału.
Zaznaczam że wszystkie filtry przed telefonami są pozakładane .
Poza tym w identycznym układzie sieci domowej gdy zmienię router na inny (Siemens SX 541) ,to wszystko jest dobrze telefon nie jest zakłócany , więc wygląda że wszystkie połączenia i filtry dobrze działają.
Moje pytania są następujące :
1. Czy może ktoś domyśla się przyczyny sprzęgania telefonu z routerem
2. Przy założeniu ,że router w części modemu jest coś uszkodzony, to czy mogę jakoś podłączyć do niego internet poprzez modem zewnętrzny z pominięciem wbudowanego modemu? lub używając innego routera z modemem ADSL(sprawnym)podłączyć sygnał do routera Vodafone i dalej już przez niego korzystać z internetu ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Konflikt- router -telefon

Post autor: key »

Ten router ma wbudowane filtry - wepnij telefon w odpowiedni port routera.
Nie pomagam na PW.
TadeuszK

Z tym rozwiązaniem jest problem gdyż rozgałęzienie linii telefonicznej następuje 2 piętra niżej, już w piwnicy- zaraz po wejściu do budynku.
Przy wszystkich poprzednich routerach to nie przeszkadzało.
Teraz zależy mi na używaniu tego routera z uwagi na jego właściwości i tylko ten router ma problem tego jakby zakłócania telefonu.
Nie mogę go przenieść do piwnicy i wpiąć przed rozdziałem linii gdyż na piętrze mam i drukarkę i dyski które są podpięte do tego routera.
Czy można zrobić coś innego żeby wszystko działało poprawnie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mozna sprobowac z tzw. splitterem: http://cgi.ebay.de/DSL-Splitter-VDSL-AD ... 19c4a7a1b4 ale nie widze za bardzo sensu: podlaczajac telefonz przed routerem nie skozystasz z VOIPa zabudownego w routerze.
Nie pomagam na PW.
TadeuszK

Ten splitter ma niemieckie wtyczki (więc dodatkowy nowy problem)
Poza tym z tym podłączeniem telefonu przed routerem jest tak ,że oczywiście dodatkowo jest też podłączony telefon na piętrze do routera i ten obsługuje VOIP.
Swoja drogą podłączyłem go przed chwilą do routera ( nie wyłączając jednocześnie telefonu który jest wpięty w linię rozdzieloną już w piwnicy i z odpowiednim filtrem)i ten wpięty do routera jednak też warczy .
Przed chwilą odłączyłem wszystkie telefony i wpiąłem tylko tej jeden do routera (który też służy do VOIP-a i niestety bez zmian- dalej w telefonie sygnał jest wraz z warczeniem.
Mimo wszystko dzięki za zajęcie się moim problemem.
Czy może coś jeszcze próbować ? a może spróbować coś z pytania 2? :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Masz kilka telefonów na jednej linii? Do każdego filtr dałeś?
TadeuszK

Tak tak, oczywiście każdy telefon jest podłączony poprzez filtr,_które dostałem i dokupiłem dodatkowo w TPsa.
Odnoszę wrażenie, że to może być jakieś uszkodzenie routera,_bo nawet samo włożenie kabelka z internetem do routera jeszcze przed jego zalogowaniem się do Netii ( próbowałem zresetować ustawienia i bez zalogowania do sieci NETII włożyłem kabelek) już powoduje zakłócenie w słuchawkach telefonicznych - wszystkich trzech aparatów.
Przy innych routerach tego nie ma(sprawdzałem).
Czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna?

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2011-04-21, 11:54 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-04-21, 10:54 przez TadeuszK, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ten splitter ma niemieckie wtyczki (więc dodatkowy nowy problem)
Ma rowniez (pod klapka) przylacza do golych kabli.
key pisze:Tak tak, oczywiście każdy telefon jest podłączony poprzez filtr, które dostałem i dokupiłem dodatkowo w TPsa.
Filtr jest oczywiscie bezposrednio przy telefonie?
TadeuszK pisze:Przy założeniu ,że router w części modemu jest coś uszkodzony, to czy mogę jakoś podłączyć do niego internet poprzez modem zewnętrzny z pominięciem wbudowanego modemu?
Jezeli laczy sie poprawnie to nie powinien byc uszkodzony. Jednak na odleglosc nie moge wykluczyc tego w 100%.
TadeuszK pisze:Czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna?
Masz jakies rownolegle lecace kable do DSL i telefoni?
TadeuszK pisze:Odnoszę wrażenie , że to może być jakieś uszkodzenie routera ,bo nawet samo włożenie kabelka z internetem do routera jeszcze przed jego zalogowaniem się do Netii
Bezposrednio po podlaczeniu do lini modem automatcznie zaczyna faze zwana synchronizacja lub treningiem. Na nia nie masz wplywu. W tej fazie nastepuje juz fizyczne polaczenie z DSLAM, logowanie to tylko formalnosc.

IIRC: filtry w tym modemie sa cyfrowe, a poniewaz pracuje w NGN najprawdopodobniej wylaczone - w NGN nie ma telefoni analogowej, jest tylko VOIP. Gdzies w domu moge miec aktywny splitter z Vodafone?Arcor, jesli jestes zainteresowany moge (po 1. Maja) poszukac.

Masz mozliwosc wyswietlenia tabelki z uzywanymi czestotliwosciami w sofcie routera?

PS: znaki interpunkcyjne pisze sie bezposrednio po ostatniej literze wyrazu, potem spacja.
Nie pomagam na PW.
TadeuszK

Tak, filtr jest podłączony bezpośrednio do telefonu (każdego z osobna, a mam ich trzy, nie licząc tego którego mogę podłączyć do routera)
W zasadzie łączy się poprawnie, choć są jakby zaniki lub zwolnienia prędkości, ale za to raczej winię NETIĘ.
Kable inne lecące równolegle mam jakieś, nie do końca w tej chwili pamiętam czy sprawne.
Nie wiem do czego zmierza pytanie o nie, ale jeśliby winić je za problemy, to dość mało prawdopodobne bo jak już pisałem w identycznym układzie domowej sieci telefonicznej wystarczy, że przełączę na inny router a problemy natychmiast znikają .
Rzecz w tym, że bardzo zależy mi na używaniu właśnie tego routera.
Tego że router natychmiast po podłączeniu sieci zaczyna się z nią synchronizować to nie wiedziałem, więc dzięki za informację.
Co do tabelki z częstotliwościami i niektórymi innymi ustawieniami to dołączę zrzuty z tych ustawień nie wiem tylko, czy mi się to uda.
Co do spacji p przecinki itp to Ok. pewnie masz rację , ale kiedy ja chodziłem do szkoły, to w Gdyni był jeden komputer i zajmował dwupiętrowy budynek(CETO),a w szkołach jeszcze nie używano słowa"komputer", więc nie nauczyłem się wszystkich niuansów komputerowej klawiatury itp , niemniej myślę, że one nie przeszkadzają inteligentnym ludziom zrozumieć drugiego człowieka (swoją drogą nasz przemiły Prezydent też aż tak się błędami nie przejmuje i może dlatego został Prezydentem, więc morał z tego jest taki, że grunt to nie być nadgorliwym w wyszukiwaniu drobnych błędów- ale to tak na boku)
Na koniec zapytam nieśmiało za jednym pisaniem w innej sprawie --czy jeśli mam Satelitę ustawioną dobrze na TVN to jest możliwe że ona nie widzi TVN 24 (na Hotbirdzie).
Pozdrawiam wszystkich
key
*Mistrz bezprzewodowy*

TadeuszK pisze: Nie wiem do czego zmierza pytanie o nie, ale jeśliby winić je za problemy, to dość mało prawdopodobne bo jak już pisałem w identycznym układzie domowej sieci telefonicznej wystarczy, że przełączę na inny router a problemy natychmiast znikają .
Tylko ze inne routery moga nie obslugiwac NGN i dla tego nie nadawac na pasmie ktore przepuszczaja filtry.
TadeuszK pisze:więc nie nauczyłem się wszystkich niuansów komputerowej klawiatury itp
Te same niuansy uzywa sie w ksiazkach, gazetach i przy pisaniu na maszynie - po prostu przyjzyj sie na spokojnie. Nie mam zamiaru o tym dyskutowac, to prosba (dla tego malutkimi literkami) o stosowanie ogolnie przyjetych zasad. I masz racje, nie przeszkadza w zrozumieniu, ale tego typu posty bardzo zle sie czyta, jesli uzywasz innej metody niz skladanie literek.
Nie pomagam na PW.
TadeuszK

Naprawdę nie mam zamiaru wykłócać się co do błędów , ale nieśmiało powiem, że wystarczy że spojrzysz na swoje w ostatniej odpowiedzi , no ale treść zrozumiałem.
Jeśli jest tak jak piszesz z tym jakimś NGN to rzeczywiście tu może być powód mojego problemu.
W takiej sytuacji co można zrobić?

[ Dodano: 2011-04-22, 08:38 ]
No chyba się Pan Mistrz nie obraził, że tak zamilkł?
Pozdrawiam, no i w razie braku kontaktu do świąt życzę wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT :szampan:
ODPOWIEDZ