Konfiguracja Sieci Wan I Wifi na 2 routerach

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xploid
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja Sieci Wan I Wifi na 2 routerach

Post autor: xploid »

Witam

Bardzo proszę o pomoc przy konfiguracji sieci . Problem jest następujący. Dotychczas miałem internet bezprzewodowo z anteny na dachu korzystając z przychylności znajomych. Sygnał odbiera router AIR LINE WL 5450 A, i wysyła na dwa komputery po sieci lan. Ktoś w sklepie doradził mi zakupienie routera TP LINK WR340 G,ponieważ chciałem pozbyć się kabli i podłączenie go pod port 1 z routera AIR LINE. Niestety nie potrafię skonfigurować sieci Wan przypisywanie dynamiczne nie działa poprawnie, a statycznie nie wiem jaki wpisać ip itp. Ponadto największym problemem jest zalogowanie się na AIR LINE WL 5450 A, poniewaz nie znam hasła , a reset urządzenia nie pomaga. Jak skonfigurować AirLine , bo wydaje mi się że stałe ip, czy ma ktoś jakieś pomysły.
Proszę o pomoc.
XploID
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Konfiguracja Sieci Wan I Wifi na 2 routerach

Post autor: wojteks »

xploid pisze:Sygnał odbiera router AIR LINE WL 5450 A,
A nie przypadkiem Ovislink AirLive WL5450AP, to jest Acces Point pracujący w trybie AP Client i mający 2 porty LAN.
xploid pisze:Ponadto największym problemem jest zalogowanie się na AIR LINE WL 5450 A, poniewaz nie znam hasła
Hasło zna dostawca i nie pozwoli Ci w nim grzebać.
Daj tutaj tekstowo wynik polecenia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all z komputera zamiast którego chcesz podłączyć router oraz sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Nie pomagam na PW!
xploid

Tak dokładnie taki. W tej chwili internet działa tylko przez niego, jak podłącze do routera, nie przypisuje dynamicznie ip zrobię ten test i napisze co i jak. Dzięki , że się odezwałeś.
XploID
xploid

Witam

Zresetowałem ten Ap , trzymałem 30 sekund reset i poszło. Teraz nic nie działa oczywiście tzn internet . Jak ustawić ten Ap żeby odbierał sygnał radiowo ? a następnie wysyłał go po lanie na kompy i dalej jak ustawić go aby poprzez port lan np 2 podłączyć router, który będzie wysyłał sygnał radiowo ??
Prosze o pomoc.
XploID
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

Kolego, musisz ustawić ten router w tryb CLIENT i podłączyć się do tej sieci która daje Ci Internet. To jedyny sposób. Poprzeglądaj opcje WiFi na routerze, na pewno jest gdzieś przycisc ktory skanuje okolicę i pokazuje nazwy znalezionych sieci, obok będą przyciski JOIN albo CONNECT AS CLIENT, coś w tym guście.

Jak już zaczniesz używać WiFi do łączenia się do ISP - to nie będzie tak łatwo stworzyć własną sieć WiFi o własnej nazwie, będziesz musiał stworzyć tak zwany virtual SSID i nie wiem czy ten router tak potrafi. Kablowo powinno działać od razu.
ODPOWIEDZ