Szansa na UMTS / CDMA ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
killer007
Początkujący użytkownik forum

Szansa na UMTS / CDMA ?

Post autor: killer007 »

Witam.Chciałbym się dowiedzieć ,czy mam szanse na lepszy internet niż Edge ?

Mieszkam 5 km od Tucholi , w lesie.Mapkę z moim położeniem zamieszczam w załączniku.Obecnie ściągam anteną kierunkową ATK-20 zamieszczoną na dachu (aktualnie skierowana nad szczytami drzew) internet EDGE Plusa ( średnio moc -85dbi , 43%). Bts z którego pobieram sygnał jest 10 km ode mnie. Internet chodzi dość uciążliwie, co jakiś czas sygnału nie ma wcale, strony www dość długo się wczytują.

W stronę Tucholi mam bardzo wysokie drzewa (nie jest możliwe ustawienie anteny nad nimi) , jestem ciekaw czy dałoby radę ściągnąć sygnał Umts/Hsdpa z tej miejscowości (do nadajnika Umts Plusa mam 4 km, do ery Umts 5 km).Jaką ewentualnie antenę byście mi polecili ,aby przedrzeć się przez ten las ?

Chciałbym dodać , że wymuszając internet 3G na komórce ( k800i) mam w mieszkaniu przy oknie stabilny sygnał ery (1-3 kreski) :) , na zewnątrz Plus i rzadko Play.Za miesiąc będę miał dostęp do laptopa.Może wtedy wziąć ere na próbę, i szukać 3G bez anteny?

Umowę z plusem mogę w każdej chwili zakończyć, aktualnie automatycznie plus ją przedłuża.

Obecnie mam modem Option GT max.

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć , czy obejmuje mnie zasięg CDMA Orange ?

Pozdrawiam i Liczę na Odpowiedzi ;)

Mapka
Ostatnio zmieniony 2011-04-18, 23:25 przez killer007, łącznie zmieniany 1 raz.
Modem
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Szansa na UMTS / CDMA ?

Post autor: Modem »

Tu popatrz. http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.52384 ... 30078/z/12
killer007

Widziałem już tą stronkę. Dam radę Umts złapać jakąś anteną kierunkową (panelową ) z Tucholi, czy raczej nie ma sensu się w to bawić ?

Jestem w zasięgu CDMA Orange ?
MIŚ
Użytkownik forum

Post autor: MIŚ »

killer007 pisze:Jaką ewentualnie antenę byście mi polecili ,aby przedrzeć się przez ten las ?
Obawiam się że nie ma takiej anteny, toż tam góry i doliny. Przepiękna okolica ale nie dla neta bez kabla.
killer007 pisze:że wymuszając internet 3G na komórce ( k800i) mam w mieszkaniu przy oknie stabilny sygnał ery (1-3 kreski)
Sygnał a transfer i przycinanie to dwie różne kwestie; ja mam 5/5 kresek i btsa za oknem a często net uwalony.
Sorki za czarny scenariusz ale takie jest życie.
DELL Studio WIN7 64HP + Option ICON 505 HSDPA 14.4 / 5.76
F&S AMILO VISTA + MERLIN XU870
killer007

MIŚ pisze:Obawiam się że nie ma takiej anteny, toż tam góry i doliny
Ja właśnie mieszkam na górce :hyhy:

Mam nadzieję ,że ktoś jeszcze zainteresuje się moim tematem i odpowie na wszystkie moje pytania ;)
Modem
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Modem »

Powinieneś kupić Antene Panelowa Kierunkowa, startery po parę złotych od operatorów i próbować łapać UMTS.Inaczej się nie da.Takich tematów było mnóstwo wiec się nie dziw ze nikomu się nie chce odpowiadać X razy na to samo.
killer007

A czy jestem w zasięgu CDMA Orange? Bo z ich mapki wynika że u mnie jest CDMA ,a w Tucholi GSM/EDGE ? Dla mnie to co najmniej dziwne ...
Ostatnio zmieniony 2011-04-23, 19:26 przez killer007, łącznie zmieniany 2 razy.
karpiu01
Stały użytkownik forum

Post autor: karpiu01 »

killer007 pisze:Dla mnie to co najmniej dziwne ...
A co w tym dziwnego, tak stacje postawione. Tak jak kolega wyżej napisał kup kilka starterów i próbuj, oczywiście w jakąś dobrej jakości antenę musisz zainwestować. Twierdzisz że łapiesz zasięg na zewnątrz więc antena może pomóc(ale nie musi). Szczerze, to nikt ci nie powie jak sam nie spróbujesz-niestety.
nie ma kabla i nie będzie...pewnie
ODPOWIEDZ