zestawik router + kata sieciowa w specyfikacji n

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kit44
Początkujący użytkownik forum

zestawik router + kata sieciowa w specyfikacji n

Post autor: Kit44 »

Witam.

Ten temat jest w sumie częścią dalsza poprzedniego, ale do rzeczy.
Wziąłem ten internet WiFi 5GHz i jak sie okazało router który "dali" to TP-Link TL-WR740N do którego wgrany jest inny soft chyba WRT, ale pozostaje on własnością firmy (wiec efektem tego jest brak dostępu do jego konfigurowania...) chyba ze go odkupie za 160zł (pominę milczeniem tą cenę w porównaniu z tym za ile można dostać ten router w pierwszym lepszym sklepie...)

Tak wiec potrzebuje:
Router w specyfikacji "n" (wiem uparłem sie :P - ale ma to swój cel, raz ze przyszłościowe, dwa ze w mam pół domu w płytach gipsowo-kartonowych na metalowym stelażu co bardzo ładnie tłumi sygnał i z "g" zostają ochłapy prędkości...)

oraz kartę sieciowa USB albo PCI-E zależy co lepsze oczyścicie "n"

Ważne żeby ładnie ze sobą współpracowały, nie zabijały ceną. Jakieś "bajery" w routerze typu USB i możliwość podpięcia pendrive czy dysku nie sa koniecznością ale jakby były to by nie zaszkodziło.
Za to dobrze by było żeby była możliwość wgrania jakiegoś alternatywnego softu typu tomato czy jakiś inny. Dobry Qos i niezapychanie się w czasie używania P2P (na netgearze którego kiedyś miałem tak się działo, linksys już był ok - wiec wolę na to zwrócić uwagę).

Infrastruktura wygląda w ten sposób że potrzeba router DSL gdyż urządzenie WiFi jest zintegrowane w jedną część i do pokoju wychodzi tylko zwykła skrętka, router po ustawieniu na automatyczne dhcp sam przydziela innym kompom czy telefonom IP z automatu.
Więc potrzeba zwykły klasyczny router DSL.

Za wszelką pomoc w wyborze będę bardzo wdzięczny, gdyż urządzeń na rynku jest teraz sporo a nie chciałbym wpakować się w jakiś szmelc :niepewny:

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: zestawik router + kata sieciowa w specyfikacji n

Post autor: wojteks »

Kit44 pisze:że potrzeba router DSL
Nie ma czegoś takiego. Potrzebujesz router z portem WAN ethernet (niestety często mylnie nazywany routerem DSL).
Nie pomagam na PW!
Kit44

Zgadza się. Ale błąd drobny i chyba każdy wie o co chodzi :zawstydzony:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nie ma czegoś takiego.
Jak to nie - patrz w wykaz mojego sprzetu.
Kit44 pisze:Ale błąd drobny i chyba każdy wie o co chodzi
Blad nie jest drobny, a ty potrzebujesz router, ktory nie jest routerem DSL.
Kit44 pisze:Za wszelką pomoc w wyborze będę bardzo wdzięczny
Linksysy z wykazu z TomatoUSB lub Frytka (n.p. 7240, jesli nie potrzebujesz VOIP).
Nie pomagam na PW.
Kit44

Z tym DSL to zasugerowałem sie informacją od osoby zakładającej mi neta - najwyraźniej zle mnie poinformowała - zdarza sie. :zawstydzony:
Linksysy z wykazu z TomatoUSB lub Frytka (n.p. 7240, jesli nie potrzebujesz VOIP).
Można troszkę jaśniej o co chodzi z tym wykazem, bo już dzisiaj po całym dniu cieżko mi się myśli przyznam szczerze :niepewny:

I jeszcze jakas podpowiedz co do dobrej karty do kompa. ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Kit44 pisze:Z tym DSL to zasugerowałem
http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Subscriber_Line
Kit44 pisze:Można troszkę jaśniej o co chodzi z tym wykazem
Dol strony:
http://tomatousb.org/doc:build-types

Do Frytki (AVM Fritz!Box) mozna wgrac calkiem sensowny soft - nazywa sie Freetz. http://freetz.org
Nie pomagam na PW.
Kit44

Hmm tak szukam i myśle i zastanawiam sie nad taką kombinacją:

Linksys E3000 High Performance Wireless-N Router
+
TP-Link TL-WN821N (300Mb/s, na usb)

Będzie coś takiego czy może jednak coś zmienić? na USB dają rade karty sieciowe?
Szukałem na PCI-E ale nie mogę znaleźć nic w normalniej cenie w spec. "N" ;/ (na PCI nie ma opcji bo juz wszystkie złącza w kompie zajęte...)

PS A jak wypadaja Asus'y RT-N16? Bo nie miałem stycznosci jeszcze z routerami tej firmy.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ