Jaki operator do netu w mniejszych miejscowościach?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
axl2000
Początkujący użytkownik forum

Jaki operator do netu w mniejszych miejscowościach?

Post autor: axl2000 »

Witam!

Kupiłem modem Huawei E160 z zewnętrzną dodatkową anteną. Nie potrzebuję nic szybszego gdyż internet potrzebuję do odbierania maili i używania portali społecznościowych + GG i inna komunikacja ze światem. Nic w sumie ponad to, żadnego ściągania muzyki, filmów itp. A w razie co to kupię później coś szybszego więc nie o modem tu się rozchodzi.

Szukam teraz jakiejś oferty na kartę pre-paid gdyż internetu będę używał sporadycznie, 3-4 razy w roku po 15-30 dni na wyjazdach rodzinnych/służbowych. Tak więc powiedzmy 1-2GB transferu na taki jeden wyjazd to świat i ludzie. Owszem, wiem, że przy dłuższym nie używaniu traci się zasoby na karcie, najwyżej będę co wyjazd kupował nowy starter.

Jaki operator jest w stanie dostarczyć dobry sygnał do mniejszych miejscowości? Nie interesuje mnie zasięg w Warszawie, Krakowie, Lublinie itd. raczej Łeba, Zakopane, Nałęczów, Ciechocinek i inne mniejsze miejscowości przy morzu, lesie, górach itp.

Moja dziewczyna ma internet w Blueconnect i niestety zasięg to jest dość duży problem, jak była w Zakopanem to ciężko było nam się komunikować przez GG czy Facebooka (niestety, uroki 21 wieku, tak się teraz ludzie komunikują) gdyż zrywało jej połączenie. Tak samo było jak służbowo wyjechała na kilka dni do Świnoujścia - ciągłe zrywanie połączenia. Tak więc Blueconnecta ja osobiście chyba bym nie brał pod uwagę.

Jak wygląda zasięg iPlusa, Play Online i Orange ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki operator do netu w mniejszych miejscowościach?

Post autor: wojteks »

axl2000 pisze:Jak wygląda zasięg iPlusa, Play Online i Orange ?
Nie da się tego określić, w zależności od lokalizacji sieci działają różnie. Sam używam POnK i simdata w zależności od aktualnych zasięgów/możliwości operatorów.

Najlepiej będąc w danym miejscu przetestować co działa dobrze i iść w tym kierunku. Orientacyjne zasięgi są na mapach operatorów.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
axl2000

No właśnie tak myślałem, że ciężko będzie odpowiedzieć jednoznacznie na takie ogólne pytanie :) Trudno, nakupuję starterów i porównam :)
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: JarekMk »

Z tego co już uświadczyłem w mniejszych miejscowościach jednak Plus wygrywa...

Ewentualnie Play Fresh i jakieś pakiety - zasięg Play'a i Plusa.
Awatar użytkownika
axl2000

W życiu bym nie podejrzewał że ktoś poleci Plusa hmh, w testach różnych wychodzi najgorzej :/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

axl2000 pisze:W życiu bym nie podejrzewał że ktoś poleci Plusa
Wiele osób potrzebuje działającego dostępu, często w takich przypadkach prędkość ma drugorzędne znaczenie a to najczęściej w testach jest porównywane.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ