Jaka antena?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
misio132
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena?

Post autor: misio132 »

Witam wszystkich. Z góry mówię, że jestem laikiem w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość. :roll: Chce dokupić do swojego stacjonarnego komputera bezprzewodową kartę sieciową (nie wiem jeszcze jaką, może polecicie jakąś), a tym samym chciałbym pozbyć się standardowej antenki, która tam jest i wyłapuje sygnał wifi i zastąpić ją czymś mocniejszym, co będzie łapać sygnał na większe odległości. Czytałem coś o antenach kierunkowych 2,4ghz - da się taką podłączyć bezpośrednio do karty bezprzewodowej, czy jak to zrobić?

[ Dodano: 2011-04-24, 19:05 ]
Znajdzie się ktoś, kto łaskawie odpowie mi na moje pytanie? Byłbym niezmiernie wdzięczny :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena?

Post autor: Jo_gurt »

Oczywiście da się taką podłączyć, tylko po co? Nie do tego służą karty sieciowe podłączane do kompa.
misio132

Post autor: misio132 »

Hahahaha, a to dobre. A do czego służą bezprzewodowe karty sieciowe jak nie do odbieranai sygnału wifi? Chcę go zwiększyć poprzez wymianę anteny, co w tym nadzwyczajnego?
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

A na czym koledze zależy? Na stabilnym podłączeniu kompa do jednego Access Point'a ?
Jeżeli chodzi o łączność w jednym mieszkaniu lub domu - to najzwyklejsza kilkuzłotowa dookólna antenka wystarczy, taka dłuższa, z zyskiem 4dB - w domowych warunkach jest po prostu idealna, wkręca się ją na miejsce krótkiem, oryginalnej. No i - BEZ KABLI ! ;)
ceex

Post autor: ceex »

To ja się podepnę z pytaniem. Router mam na piętrze, Cerberus P 6381-2 ze standardową anteną. Lubię pokorzystać z lapka na parterze. Mam problem ze złapaniem zasięgu i zrywaniem jak chcę korzystać z wifi wbudowanego, na dodatkowej karcie Asusa jest lepiej.
Chodzą mi po głowie dwie przyczyny:
- budowlana - dość grube ściany i kawał stropu ze stalowymi szynami (Klein) po drodze
- "antenowa" - może ta patyczkowa antena nadaje głównie w płaszczyźnie poziomej i różnica wysokości anten ma dla niej jakieś znaczenie? Odległość to jakieś 10m, dwie ściany po drodze, różnica wysokości 3-3,5 m.
Zainstalować większą antenkę patyczkową? Opcją jest jeszcze wymiana routera na Ovislink wl-5460AP v2. Chyba ma większą moc nadawania.
Dodam jeszcze, że w sąsiedzi też mają routery wifi, działa też osiedlowa sieć przez wifi. Może zakłócenia są też problemem?
ODPOWIEDZ