Problem z konfiguracją TP-LINKÓW
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z konfiguracją TP-LINKÓW
Witam
Mam dwa routery TP-LINK
TD-W8960N
TL-WR543G
korzystam z internetu NETII na łączach TP.
Router 8960N stoi w jednym domu na piętrze, drugi w domu obok oddalonym około 100m przeciągnięty do tego domu jest kabel RJ45 z pierwszego routera.
Chce by w jednym i drugim domu działał net po kablu i WIFI, również chce by wszystkie komputery widziały się w sieci.
Proszę o pomoc w konfiguracji tych routerów.
Mam dwa routery TP-LINK
TD-W8960N
TL-WR543G
Router 8960N stoi w jednym domu na piętrze, drugi w domu obok oddalonym około 100m przeciągnięty do tego domu jest kabel RJ45 z pierwszego routera.
Chce by w jednym i drugim domu działał net po kablu i WIFI, również chce by wszystkie komputery widziały się w sieci.
Proszę o pomoc w konfiguracji tych routerów.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Problem z konfiguracją TP-LINKÓW
Najprosciej (i chyba jedyny legalny sposob) to drugie lacze Netii w drugim lokalu i sprzezenie routerow przez VPN.pherman pisze:korzystam z internetu NETII na łączach TP.
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ruoter TL-WR543G musisz skonfigurować do pracy nie jako router, tylko jako switch oraz Access Point. Oznacza to przede wszystkim, że kabel RJ45 w drugim domu musisz włączyć do gniazda LAN routera TL-WR543G, a w samym routerze wyłączyć serwer DHCP.pherman pisze:Witam
Mam dwa routery TP-LINK
TD-W8960N
TL-WR543G
Wtedy jako router oraz serwer DHCP będzie pracował tylko TD-W8960N i on będzie przydzielał adresy IP dla całej sieci, a komputery w obydwu domach będą należały do tej samej podsieci.
Pewien problem będzie z konfiguracją sieci WiFi dla TL-WR543G, gdyż szyfrowanie oraz ewentualne filtrowanie po MAC-ach musisz skonfigurować na samym początku, gdyż potem, po wyłączeniu DHCP, prawdopodobnie utracisz dostęp do panelu administracyjnego TL-WR543G (tak przynajmniej miałem w przypadku routera TL-WR340G).
Dostęp do panelu administracyjnego odzyskać można poprzez reset routera do ustawień fabrycznych.
Krzysztof
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zle skonfigurowany router.Chris-Kr pisze:(tak przynajmniej miałem w przypadku routera TL-WR340G).
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
Proszę o podanie konkretnej konfiguracji na "cyferkach": czy komputery będą widziały się w sieci?Chris-Kr pisze:Ruoter TL-WR543G musisz skonfigurować do pracy nie jako router, tylko jako switch oraz Access Point. Oznacza to przede wszystkim, że kabel RJ45 w drugim domu musisz włączyć do gniazda LAN routera TL-WR543G, a w samym routerze wyłączyć serwer DHCP.pherman pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Wtedy jako router oraz serwer DHCP będzie pracował tylko TD-W8960N i on będzie przydzielał adresy IP dla całej sieci, a komputery w obydwu domach będą należały do tej samej podsieci.
Pewien problem będzie z konfiguracją sieci WiFi dla TL-WR543G, gdyż szyfrowanie oraz ewentualne filtrowanie po MAC-ach musisz skonfigurować na samym początku, gdyż potem, po wyłączeniu DHCP, prawdopodobnie utracisz dostęp do panelu administracyjnego TL-WR543G (tak przynajmniej miałem w przypadku routera TL-WR340G).
Dostęp do panelu administracyjnego odzyskać można poprzez reset routera do ustawień fabrycznych.
Router 543 G działa w takich trybach
AP Client Router: WISP Client Router
AP Router: Wireless Broadband Router
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-25, 21:46 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-25, 20:45 przez pherman, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Taki tryb mam mieć i ma mieć ustawiony stały IP po stronie LAN inny niż ten drugi router oraz musi mieć wyłączony serwer DHCP po stronie LAN. Port WAN ma być pusty.AP Router: Wireless Broadband Router
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Najpierw podaj jakich cyferek teraz uzywasz. Komputery beda sie widzialy.pherman pisze: Proszę o podanie konkretnej konfiguracji na "cyferkach": czy komputery będą widziały się w sieci?
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Gdy w routerze TD-W8960N włączysz serwer DHCP, to on sam Ci te "cyferki" poustawia.pherman pisze:Proszę o podanie konkretnej konfiguracji na "cyferkach":
Jeśli będą w tej samej podsieci, to będą się widziały.czy komputery będą widziały się w sieci?
Krzysztof