Router do Neo z sensownym firewallem
Moderator: Moderatorzy
- lukasamd
- Początkujący użytkownik forum
Router do Neo z sensownym firewallem
Witam,
aktualnie posiadam neostradę i liveboxa (pierwsza wersja), rozglądam się jednak za innym rozwiązaniem.
Szukam routera najlepiej korzystającego z 802.11n, wszystkie 3 laptopy w domu obsługują ten standard, zaś obecnie przesyłanie większych plików po wifi to istny koszmar. Niemniej, nie wiem jak w praktyce wygląda to "300Mbps", jeżeli wyciągnie te 20-25 MB/s to byłoby jak najbardziej ok.
Zasięg i moc nie muszą być jakieś zbyt wielkie - budynek z jednym piętrem, acz nie ma zbyt potężnych ścian.
Zależy mi natomiast na sensownym firewallu z SPI, oraz oczywiście WPA2 (acz to chyba każdy obecnie sprzedawany sprzęt ma).
Dosyć istotna sprawa to również... wymiary i możliwość zaczepienia bezpośrednio na ścianę. Niestety ale mam tylko jedno miejsce na router, obecnie jest tam livebox wiszący na "haku" dzięki temu otworowi jaki posiada z tyłu. Najlepiej aby kupowany router również pozwalał na takie jego umiejscowienie.
Myślę, że mógłbym na router wydać do ok. 180zł.
Co możecie w tej cenie polecić biorąc pod uwagę powyższe wymagania?
aktualnie posiadam neostradę i liveboxa (pierwsza wersja), rozglądam się jednak za innym rozwiązaniem.
Szukam routera najlepiej korzystającego z 802.11n, wszystkie 3 laptopy w domu obsługują ten standard, zaś obecnie przesyłanie większych plików po wifi to istny koszmar. Niemniej, nie wiem jak w praktyce wygląda to "300Mbps", jeżeli wyciągnie te 20-25 MB/s to byłoby jak najbardziej ok.
Zasięg i moc nie muszą być jakieś zbyt wielkie - budynek z jednym piętrem, acz nie ma zbyt potężnych ścian.
Zależy mi natomiast na sensownym firewallu z SPI, oraz oczywiście WPA2 (acz to chyba każdy obecnie sprzedawany sprzęt ma).
Dosyć istotna sprawa to również... wymiary i możliwość zaczepienia bezpośrednio na ścianę. Niestety ale mam tylko jedno miejsce na router, obecnie jest tam livebox wiszący na "haku" dzięki temu otworowi jaki posiada z tyłu. Najlepiej aby kupowany router również pozwalał na takie jego umiejscowienie.
Myślę, że mógłbym na router wydać do ok. 180zł.
Co możecie w tej cenie polecić biorąc pod uwagę powyższe wymagania?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router do Neo z sensownym firewallem
Jakie karty mają laptopy? Draft N, Draft N 2.0, czy pełne N? Router musi być kompatybilny z kartami w laptopach w trybie N.lukasamd pisze: z 802.11n, wszystkie 3 laptopy w domu obsługują ten standard,
Nie pomagam na PW!
- lukasamd
- Początkujący użytkownik forum
Na dwóch jest Intel 1000 BGN, z tego co udało mi się znaleźć jest to karta zgodna z Draft N 2.0 (acz głowy sobie za to uciąć nie dam). Trzeciego nie jestem w stanie teraz sprawdzić.
@key:
Wszystko wygląda świetnie, chyba pasowałby idealnie, ale jak wygląda kwestia zasięgu w porównaniu do pierwszej wersji liveboxa? Nieco pokopałem i widzę sporo narzekań na zasięg tego Linksysa. Jeżeli ma zasięg i moc podobną do Liveboxa to dla mnie jest ok.
@key:
Wszystko wygląda świetnie, chyba pasowałby idealnie, ale jak wygląda kwestia zasięgu w porównaniu do pierwszej wersji liveboxa? Nieco pokopałem i widzę sporo narzekań na zasięg tego Linksysa. Jeżeli ma zasięg i moc podobną do Liveboxa to dla mnie jest ok.
- wojteks
- *** Administrator ***
W takim razie musisz szukać routera zgodnego z Draft N 2.0.lukasamd pisze: z tego co udało mi się znaleźć jest to karta zgodna z Draft N 2.0
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Moc jest regulowana prawnie. Zasieg zalezy w duzej mierze od otoczenia.
Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A to wszystko co ww. + możliwość wgrania OpenWRT i port USB?
http://allegro.pl/super-tl-wr1043nd-1-g ... 40265.html co myślicie o tym?
http://allegro.pl/super-tl-wr1043nd-1-g ... 40265.html co myślicie o tym?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
JarekMk, ten nie ma modemu ADSL.
- Rilicek
Transfer 25MB/s po Wi-FI do laptopa to chyba marzenie ściętej głowy, przynajmniej na razie. Czy może się mylę?
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No raczej ciężkie do osiągnięcia. Nawet przy 300Mbps teoretyczny transfer to będzie coś w okolicach 17MB/s w idealnych warunkach.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Kupić osobno modem i router - z draftowymi kartami Intela b. dobrze współpracują sprzęty oparte na chipach Atheros, np. TP-Linki 1043, MR3x20, a jeśli chce się mieć wypas, to Netgear WNDR3700 z radiem 5 GHz - Intele będą wtedy śmigać na N@40 MHz.
Ale to już deczko budżet przekracza - choć warto dopłacić.
Ale to już deczko budżet przekracza - choć warto dopłacić.
- wojteks
- *** Administrator ***
Karta Intel 1000 bgn nie ma 5GHz.Patryk pisze:to Netgear WNDR3700 z radiem 5 GHz - Intele będą wtedy śmigać na
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Racja, mój błąd.wojteks pisze:Karta Intel 1000 bgn nie ma 5GHz.
Się w moją 4965 zapatrzyłem.
- Rilicek
Ja ze swojego starego routera zrobiłem modem - patrz podpis.
Ale pewnie z Live Boxem to się nie uda
Ale pewnie z Live Boxem to się nie uda

orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Da się albo zrobić coś bardzo bliskiego (tj. DMZ) albo całkowicie przełączyć w tryb Bridge (dało się to przynajmniej kiedyś, poprzez terminal modemu).Rilicek pisze:Ale pewnie z Live Boxem to się nie uda