Witam
Mam pytanie. Otóż ostatnio dowiedziałem się że w Przasnyszu jest nadajniki UMTS (nie wiem jaka częstotliwość). W linii prostej mam do niego ok 13.5 km (zero lasu, teren nizinny i w ogóle mało komplikacji). I teraz pytanie czy dam rade złapać sygnał i czy antena którą używałem do EDGE (GSM 1800) będzie pasować. Obecnie używam CDMA no i jest tragedia (bynajmniej ostatnio). Dodam że przy EDGE miałem zasięg ok 88 % (z anteną)
UMTS - da rade ??
Moderator: Moderatorzy
- KeyMo
- Stały użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Re: UMTS - da rade ??
KeyMo, antena którą masz nie będzie pasować ponieważ UMTS pracuje w częstotliwości 2100, moim zdaniem powinneś złapać zasięg alem po dobraniu odpowiedniej anteny. Więcej o antenach i ich doborze w 

- KeyMo
- Stały użytkownik forum
Kurcze szkoda. Ogólnie to ja skąpy jestem i tak wydawać 70-80 zł na antenę to sporo
Ale że UMTS działa w 2100 to wiem ale przecież to jest tylko jedna z częstotliwości UMTS. Na 1800 nie ma ??
Ah no tak na 1800 nie ma
Tylko 2100 i 900
Czekam na jakieś konkretne informacje czy te 13.5 km to na pewno nie jest za dużo bo muszę mieć pewność
W chwili obecnej bez podpiętej anteny w budynku parterowym nie mam zasięgu UMTS (brak sieci) ale przez chwile mi mygnoł napis "UMTS" ale być może tak tylko się pokazało
Aha i mam rozumieć że ADU-635 obsługuje UMTS 2100 ??

Ale że UMTS działa w 2100 to wiem ale przecież to jest tylko jedna z częstotliwości UMTS. Na 1800 nie ma ??
Ah no tak na 1800 nie ma

Czekam na jakieś konkretne informacje czy te 13.5 km to na pewno nie jest za dużo bo muszę mieć pewność
W chwili obecnej bez podpiętej anteny w budynku parterowym nie mam zasięgu UMTS (brak sieci) ale przez chwile mi mygnoł napis "UMTS" ale być może tak tylko się pokazało

Aha i mam rozumieć że ADU-635 obsługuje UMTS 2100 ??
-
- Mistrz bezprzewodowy
No to cię muszę zmartwić bo pewności żadnej nie będziesz miał póki nie sprawdzisz, nikt nie jest wyrocznią. Wyjdź na zewnątrz albo na balkon/dach i sprawdź czy telefon przy skanowaniu dostępnych sieci znajduje 3G.muszę mieć pewność
- KeyMo
- Stały użytkownik forum
Hmmm, nie wiem czy to jakiś znak czy jak xD ale podłączyłem tą małą antenkę dołanczaną do ADU-635 i zamiast brak sieci wskoczyło mi UMTS ale zero kreseczek (wiem że kreseczki to nic nie znaczą)
Chyba jednak dam sobie spokój z tym UMTS ponieważ wszedłem na dach z moim SE C510 i pomimo prób połączenia się z siecią 3g nie udało się choć jakieś tam dwie kreski czasem się pojawiały ale i tak nie miałem znacznika 3g. Niedługo koniec umowy z Orange i przenoszę się do CP na HSPA+ które chodzi w mojej okolicy znakomicie. Tylko limity mnie tam martwią bo w Orange miałem już 23 GB ale teraz i tak oferują mi 9 przy tym samym abonamencie (70zł)
Chyba jednak dam sobie spokój z tym UMTS ponieważ wszedłem na dach z moim SE C510 i pomimo prób połączenia się z siecią 3g nie udało się choć jakieś tam dwie kreski czasem się pojawiały ale i tak nie miałem znacznika 3g. Niedługo koniec umowy z Orange i przenoszę się do CP na HSPA+ które chodzi w mojej okolicy znakomicie. Tylko limity mnie tam martwią bo w Orange miałem już 23 GB ale teraz i tak oferują mi 9 przy tym samym abonamencie (70zł)