Antena panelowa a umts
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena panelowa a umts
Hej
w miejscu w którym próbuje skorzystać z internetu obecnie łapie mi sieć EDGE w erze z sygnałem na poziomie -75 : -85 dBm. jest to w okolicy Zagórnik (Małopolska, kod 34-125) wg mapki z BTS`ami jakies 1,5 km odemnie znajduje sie nadajnik UMTS 2100. Jednak pomiędzy mną a nadajnikiem znajduje się co prawda niewielka górka, ale raczej skutecznie zaslaniajaca bezposredni nadajnik. Czy w takim przypadku taka antena http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10 jest w stanie polaczyc sie w trybie UMTS? Czy jest to raczej malo realne i lepiej skupic sie na wzmocnieniu sygnalu EDGE? moja 'miejscowka' znajduje sie wyzej niz nadajnik.
pozdrawiam
Maciek
w miejscu w którym próbuje skorzystać z internetu obecnie łapie mi sieć EDGE w erze z sygnałem na poziomie -75 : -85 dBm. jest to w okolicy Zagórnik (Małopolska, kod 34-125) wg mapki z BTS`ami jakies 1,5 km odemnie znajduje sie nadajnik UMTS 2100. Jednak pomiędzy mną a nadajnikiem znajduje się co prawda niewielka górka, ale raczej skutecznie zaslaniajaca bezposredni nadajnik. Czy w takim przypadku taka antena http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10 jest w stanie polaczyc sie w trybie UMTS? Czy jest to raczej malo realne i lepiej skupic sie na wzmocnieniu sygnalu EDGE? moja 'miejscowka' znajduje sie wyzej niz nadajnik.
pozdrawiam
Maciek
-
- Stały użytkownik forum
Re: Antena panelowa a umts
mieszkasz w domku czy w bloku , jak to w domku to bym radził zamontowac antene na dachu , wiec powinienes syg umts złapac , ale najpierw zobacz w tel czy łapiesz syg UMTS na dachu . Ja tak zrobiłem i jest ok
A do do wzmacniacza syg EDGE to tez mam wzmacniacz , syg mi wzmacnia mocno mam zasieg w 100 % ale internet chodzi wolno a na UMTS bys miał szybsza predkośc .

kobrasek
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Zapomnij o UMTS.
Do Andrychowa (oczywiście na sygnał stamtąd nie masz co liczyć) masz ~3,5 km, a nie 1,5 - choć zależy gdzie w Zagórniku mieszkasz.
Jeszcze w Sułkowicach byś coś mógł zdziałać, ale tu trzeba cieszyć się, że jest GSM Ery...
Do Andrychowa (oczywiście na sygnał stamtąd nie masz co liczyć) masz ~3,5 km, a nie 1,5 - choć zależy gdzie w Zagórniku mieszkasz.
Jeszcze w Sułkowicach byś coś mógł zdziałać, ale tu trzeba cieszyć się, że jest GSM Ery...
-
- Stały użytkownik forum
najlepiej zobaczyć czt w tel uda sie złapać syg UMTS 3G i myslec co z tym dalej , ja mam syg UMTS , a od nadajnika mam ok 8 km
mieszkam poza miastem .

kobrasek
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej to znać ukształtowanie terenu w tej konkretnej lokalizacji.kobrasek pisze:najlepiej zobaczyć czt w tel uda sie złapać syg UMTS 3G i myslec co z tym dalej
-
miałem na myśli ten nadajnik: Zagórnik, Inwałdzka 5, Dz. Nr 731/26 do niego mam nieco ponad 1 km, no ale nadajnik jest w dolinie ja na górce w dodatku przesłonięty nieco inna górkąPatryk pisze:Zapomnij o UMTS.
mieszkam w domu nie jestem pewien czy z dachu też by złapało ale spróbuje wyjsc na gore i cos zlapac, dla mnie nawet wolny edge jest lepszy niz nic

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To jest stacja GSM900 z anteną dookólną na kościelnej wieży, przecież tam nie ma UMTS (jest tylko pozwolenie radiowe na to pasmo).etamin pisze:miałem na myśli ten nadajnik: Zagórnik, Inwałdzka 5
Sprawdź, jaki jest CID komórki, z którą się łączysz (choćby za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ) - w Zagórniku wielkiego wyboru nie ma - albo w.w. stacja, albo na początku wsi od strony Andrychowa - może Sułkowice.
[ Dodano: 2011-04-26, 20:04 ]
Gór nie przeskoczysz niestety.etamin pisze:mieszkam w domu nie jestem pewien czy z dachu też by złapało ale spróbuje wyjsc na gore i cos zlapac
-
CID 52859, czyli z tego co sprawdziłem to właśnie na tej wieży łapie EDGE, w tym przypadku pozostaje mi antena tego typu :Patryk pisze:To jest stacja GSM900 z anteną dookólną na kościelnej wieży, przecież tam nie ma UMTS (jest tylko pozwolenie radiowe na to pasmo).
Antena GSM 20-elementowa ATK 20/850-960 MHz ?
czy jest może coś jeszcze lepszego?
pozdrawiam
Maciek
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Lepsza będzie krótsza, a o wiele wygodniejsza w montażu i bezpieczniejsza w eksploatacji (wiatr !) antena ATK-10 - różnicy w stosunku do ATK-20 (a nawet możliwe że w stosunku do osiągów bez anteny) nie poczujesz, jeśli bez anteny i pewnie wewnątrz budynku masz sygnał w okolicach -80.etamin pisze:czy jest może coś jeszcze lepszego?
-
rozumiem ze z wielozakresowa antena tez nie ma co kombinować?
to juz znalazłem
Czy da sie znalezc gdzies informacje o tym czy era zamierza w jakis sposob z niego skorzystac?
pozdrawiam
Maciek
etamin pisze:w jaki sposób sprawdziliście że umts tam nie ma i jest tylko zezwolenie na umts?
to juz znalazłem

Czy da sie znalezc gdzies informacje o tym czy era zamierza w jakis sposob z niego skorzystac?
pozdrawiam
Maciek
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie warto.rozumiem ze z wielozakresowa antena tez nie ma co kombinować?
[ Dodano: 2011-04-27, 08:40 ]
Trzeba pytać operatora.etamin pisze:Czy da sie znalezc gdzies informacje o tym czy era zamierza w jakis sposob z niego skorzystac?
Nie chcę Cię smucić, ale to najpewniej jedno z wielu pozwoleń Ery, które nigdy (a przynajmniej w niedalekiej przyszłości) nie zostanie zrealizowane.
No chyba, że wybuduje sobie tam daczę jakiś VIP z PTC

-
Bok Ery potwierdził moje obawy, przez najblizszy rok UMTS raczej nie zawita w moje rejony
dzieki za pomoc
[ Dodano: 2011-04-27, 20:23 ]
w zasadzie mam jeszcze jedno pytanie, czy dlugosc kabla antenowego znaczaco wpływa na strat sygnału z anteny? w sklepach widze takie z 10 metrowym kabelkiem mnie jednak az tyle nie wydaje sie potrzebne

dzieki za pomoc

[ Dodano: 2011-04-27, 20:23 ]
w zasadzie mam jeszcze jedno pytanie, czy dlugosc kabla antenowego znaczaco wpływa na strat sygnału z anteny? w sklepach widze takie z 10 metrowym kabelkiem mnie jednak az tyle nie wydaje sie potrzebne
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Licz z stratami minimum 0.5dB na metr.etamin pisze:czy dlugosc kabla antenowego znaczaco wpływa na strat sygnału z anteny?
Nie pomagam na PW.