Jaki interent wybrać - CDMA?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
emonkey
Początkujący użytkownik forum

Jaki interent wybrać - CDMA?

Post autor: emonkey »

Witam, mam teraz taki dylemat, za 3 miesiące kończy mi się umowa na usługę Orange Freedom Pro i raczej będę zmuszony, bo innej alternatywy nie mam, ją przedłużyć lub wybrać inną usługę dostępu do internetu z Orange.
I mam do Was pytanie: jaką usługę w technologii CDMA mi polecicie abym miał większy limit transferu, niż do tej pory magiczne 3GB, może być też oferta dla firm, bo raczej bez limitów to tylko Orange Freedom ale to na kablu, tak? Bo router CDMA mam, AxesstelMV400 :)
Bo na razie z tego co znalazłem to mam:
- Orange Free 59: 4+1GB/59zł (taki jaki mam do tej pory z większym limitem)
- Nowy BE Standard 10GB/ 48,60 zł + VAT (umowa bezterminowa - chyba się najbardziej opłaca)
- Internet dla Firm Pro 4GB/40 zł + VAT

PS. Z hotspotem jak się łączymy? To są punkty dostępowe sieci wi fi? I wystarczy mieć kodo dostępu czy jak? :) Bo nigdy się nie łączyłem :P
Pozdrawiam serdecznie
jarroq
Użytkownik forum

Re: Jaki interent wybrać - CDMA?

Post autor: jarroq »

Przedłuż umowę. Za przedłużenie dają gratisowe 1GB limitu - tak słyszałem.
emonkey

Tak, tak jest tylko to nadal będzie 5GB limitu jak przedłużę umowę w salonie : / A to dla mnie mało i chyba nie ma szczęśliwych godzin :/ Tak więc Orange Freedom Pro to trochę słaba oferta.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Zakończ to co masz i weź Orange Free, dostaniesz kartę SIM/R-UIM i będziesz jej mógł używać w posiadanym MV400. Będą szczęśliwe godziny i większy limit w zależności od abonamentu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

emonkey pisze: Tak więc Orange Freedom Pro to trochę słaba oferta.
Bo ma być słaba z założenia.
Pozostaje Orange Free bądź BE, jeśli może być dla firm.
emonkey

BE ma większy limit od Free z tego co widzę.
SkrobiBubi

Post autor: SkrobiBubi »

Pewnie ze BE - większe limity - aż do 36Gb, do tego nielimitowany dostęp w godzinach 0.00 - 8.00 :) Karta pasuje do Axessteli a dodatkowo za 1zł można dostać modem Anydata ADU-770 - zawsze można go wykorzystać w terenie z racji na mały rozmiar i poręczność. No i w razie gdyby był jakiś przestój w CDMA to tym maleństwem pociągniesz sygnał przez GSM. A jak coś to zawsze w dobrych pieniążkach można to sprzedać przez neta :)
pelek23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pelek23 »

Sprawdź czy w pobliżu nie masz btsu nordisk. Mają o wiele korzystniejszą ofertę niż orange. Limit 10gb za 25zł miesięcznie.
hiromi

Post autor: hiromi »

pelek23 pisze:Sprawdź czy w pobliżu nie masz btsu nordisk. Mają o wiele korzystniejszą ofertę niż orange. Limit 10gb za 25zł miesięcznie.
witam,

to mój pierwszy post tutaj.

Polecam nordisk.

Wczoraj zadzwoniłem na ich infolinię. Otrzymałem potwierdzenie zasięgu w mojej miejscowości - Puszcza goleniowska, 8 km do stacji bazowej. złożyłem zamówienie przez telefon i dzisiaj otrzymałem modem i umowę.

Modem jest już aktywowany i hulam na CDMA!

Miałem 2 dostępy Orange - jeden Free drugi BE. Jednego już nie mam.
Ciągłe problemy z zasięgiem, modem 2 razy w serwisie i bez rezultatu.

AnyData 510 z przedłużaczem, instalacja na W7 bez problemu, podłączyłem, odpaliłem i mam:

1,5 M DL i 0,8 UL

Jak na razie sygnał stabilny, modem w pokoju, mogę w końcu swobodnie oglądać mecze na Soccer Live - nie zacina.

a wszystko to za 25 pln/miesiąc, 10 GB transferu, liczonego tylko w moją stronę (a nie jak w Orange, w obie). Fakt, kupiłem modem za 300 pln. ale mozna bez zakupu i wtedy koszt to 49 pln za miesiąc. W Orange Free płaciłem 75 zł za 7 GB transferu liczonego w obie strony.

Na razie jestem w szoku.

Pozdrawiam,

Hiromi
Ars Longa! Vita Brevis.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

hiromi, jest wyjście antenowe może?
hiromi pisze: 10 GB transferu, liczonego tylko w moją stronę (a nie jak w Orange, w obie)
Kto Ci tak powiedział? :]
Nordisk Polska pisze:§2. Zasady korzystania z Promocji

6. W celu eliminowania nadużyć, dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Nordisk zastrzega sobie możliwość zmiany
parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym 10GB przesłanych i odebranych danych
w ramach korzystania z Usługi.
http://nordiskpolska.pl/pdf/Promocji_supernowa_B.pdf
pelek23

Nie ma wyjścia antenowego niestety:/
hiromi

Post autor: hiromi »

dostałem ulotkę i instrukcję - napisali w niej, że tylko transfer do mnie jest liczony.

Gniazdo jakieś jest - nie jest to znane mi z modemów AnyData gniazdo antenowe. Wygląda raczej na mini jacka.

To już prawie 2 tygodnie użytkowania - jak na razie super.
Stabilny sygnał, używam w domu w różnych pomieszczeniach i wszędzie chodzi. Mam 8 km do stacji bazowej.

Nie ma znaczenia czy modem jest pod sufitem czy na poziomie podłogi - szybkość transferu jest zbliżona dla "3-4 kresek" jak i dla "jednej kreski" pokazywanej jako miernik zasięgu w aplikacji modemu. Do tej pory uzyskuję stabilne 0,8 -1,2 MB do mnie i 0,5 w górę.
Nie zdarzyło się zawieszenie czy nieczynność usługi.

Ogólnie - CDMA w Orange już wypowiedziany - chyba dużo sprzedają w okolicy bo szybkości spadają - wczoraj nawet 0,5 MB nie możemy uzyskać. A jeszcze 2 miesiące temu 1,8 MB było prawie codziennie.
Do tego doszły problemy z modemami i kiepskim serwisem gwarancyjnym.
Po co mam się męczyć, jak mogę być zadowolony?

Za moment wypowiadam BE i biorę drugi dostęp w Nordisk.
Ars Longa! Vita Brevis.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

ja.michal pisze:10 GB transferu, liczonego tylko w moją stronę (a nie jak w Orange, w obie)

Kto Ci tak powiedział?
Dokładnie ;) upload nie naliczają i nie limitują w nordisku.

Proponuje zainstalować cos do liczenia transferu bo jedynie można zadzwonić i zapytać o stan konta, u mnie zawsze limitują download po 15GB w umowie 10GB ;) a upload zostaje nie tknięty :cwaniak:
pelek23

Jakie masz pingi kolego?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Ostatnio nordiska używam sporadycznie odkad uzywam playa 900, mam daleko do stacji jakieś 15km, download ograniczony do 126kB/s i tyle zazwyczaj jest a upload miedzy 50kB/s a 130kB/s, pingi rożnie lecz nie więcej niż 120, działa bardzo dobrze, strony www lądują się bez zająknięcia klik i masz czasami lepiej niż w play-u HSPA hehe
pelek23

I tak orange nie umywa się do oferty nordisk. Marne 3Gb limitu przy 15tu Gb w nordisk. Nordisk wymiata :D
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Ciekawa sprawa jest możliwość podpisania kilku umów na 1 urządzenie wtedy mamy 2 czy więcej okresów, swego czasu tam dzwoniłem i pytałem się o możliwość dokupienia GB i zaproponowano mi druga umowę , niestety wtedy nie było jeszcze tych promocji 10Gb 25zl i nie opłacało mi się podpisywać. Można kupić dwa razy 10GB 25zl jeden okres na początek miesiąca drugi w połowie i fajnie a ,ze bez zobowiązań to i bez strachu

O ile nic sie nie zmieniło... :cwaniak:
pelek23

U mnie trochę pingi duże, w granicach 100. Naczytałem się że u innych użytkowników pingi są na poziomie 50 i troszkę mnie to wkurza :wsciekly:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

atento pisze: Dokładnie ;) upload nie naliczają i nie limitują w nordisku.
PROMOCJA SUPERNOWA BEZ ZOBOWIĄZAŃ:
§2. Zasady korzystania z Promocji

6. W celu eliminowania nadużyć, dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Nordisk zastrzega sobie możliwość zmiany
parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym 10GB przesłanych i odebranych danych
w ramach korzystania z Usługi.

PROMOCJA SUPERNOWA TANIEJ:
7. W celu eliminowania nadużyć, dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Nordisk zastrzega sobie możliwość zmiany
parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym:
a) 4GB dla taryfy Supernowa 4GB Taniej przesłanych i odebranych danych w ramach korzystania z Usługi,
b) 10GB dla taryfy Supernowa 10GB Taniej przesłanych i odebranych danych w ramach korzystania z Usługi.
PROMOCJA SUPERNOWA WIĘCEJ:
7. W celu eliminowania nadużyć, dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Nordisk zastrzega sobie możliwość zmiany
parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym:
a) 4GB dla taryfy Supernowa 4GB Więcej przesłanych i odebranych danych w ramach korzystania z Usługi,
b) 10GB dla taryfy Supernowa 10GB Więcej przesłanych i odebranych danych w ramach korzystania z Usługi.
PROMOCJA SUPERNOWA 10GB:
6. W celu eliminowania nadużyć, dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Operator zastrzega sobie możliwość
zmiany parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym 10GB przestanych i odebranych danych w ramach korzystania z Usługi.
PROMOCJA SUPERNOWA 4GB:
6. W celu eliminowania nadużyć, dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Operator zastrzega sobie możliwość
zmiany parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym 4GB przestanych i odebranych danych w ramach korzystania z Usługi.
http://www.nordiskpolska.pl/i.html

Jak dla mnie dane są liczone w obie strony we wszystkich aktualnych taryfach. :]
pelek23

Ale te 10Gb czy nawet 15Gb jak dla mnie w zupełności wystarcza. No chyba że jest się fanem torrentów :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pelek23 pisze:I tak orange nie umywa się do oferty nordisk.
Tylko ten zasięg...
pelek23

W teorii co innego w praktyce co innego. W teorii jest też tylko 10Gb limitu a zmniejszą prędkość tak po 15GB. Heh

[ Dodano: 2011-03-21, 12:31 ]
Zasięg jest bardzo dobry, nordisk uruchomiło mnóstwo nowych btsów. A w tym roku ma być ich jeszcze więcej.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Przeciez 100 jest i tak nieźle, taki internet do grania online raczej się nie nadaje, sąsiad ma Orange CDMA ma ping 75-100 i 7Km a popołudniami to w ogóle nie trybi mimo, ze w okolicy chyba jest z 5-6 stacji bazowych
Ostatnio zmieniony 2011-03-21, 12:44 przez atento, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pelek23 pisze:W teorii co innego w praktyce co innego. W teorii jest też tylko 10Gb limitu a zmniejszą prędkość tak po 15GB. Heh
Nie chcę pocieszać, ale kiedyś w np. w Erze też limitów nie egzekwowali.
pelek23 pisze: Zasięg jest bardzo dobry, nordisk uruchomiło mnóstwo nowych btsów. A w tym roku ma być ich jeszcze więcej.
Niestety się jeszcze nie zazębiają. Tak mnie poinformowali w Nordisku.
BOK Nordisk Polska pisze: 2. Trudno mówić o jakimkolwiek rodzaju handover, ponieważ przy obecnym stanie pokrycia kraju przypadki przełączenia pomiędzy stacjami są bliskie zeru. Niestety, ale jeszcze mamy ich na tyle mało, że nie zaziębiają się swoimi zasięgami.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Heh Nordisk raczej mobilny nie jest w mojej okolicy w stronę warszawy(120km) aż 2stacje :D
pelek23

ja.michal pisze:Tylko ten zasięg...
Do połowy 2011 roku Nordisk ma zapewnić pokrycie 95% powierzchni kraju usługami świadczonymi za pomocą swojej sieci. W celu realizacji tego zobowiązania spółka wystąpiła z wnioskami o kolejne 214 pozwoleń radiowych, co pozwoli zrealizować planowane pokrycie w ramach kolejnych inwestycji.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pelek23, niech lecą. :ok: Bardzo dobrze. :)
pelek23

Tylko jak iplus Cdma wystartuje komercyjnie to zapewne w niedługim czasie będzie to samo co z orange, czyli btsy będą bardzo obciążone, skutkiem czego będzie zmniejszenie prędkości łącza :(
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

ja u mojej mamy złożyłem zamówienie na łączu tp na neo-ale mimo tego że sieć jest w miarę nowa 12-letnia przed prywatyzacją tp, wszystko ładnie pięknie -łącza podziemne to oddzwonili że nie ma warunków technicznych mimo że do światłowodu jest 1,5km, to nie ma punktu styku, a nr utrzymywany od ponat 5lat tylko dla usługii internetu-ponat 2tys.rachunków i ja mam im budować infrastrukturę? zamówiłem w netii, ale z 2-mega zaproponowali nie pewny 1-już wysłali mi wypowiedzenie-usługa nawet nie była aktywowana, a w nordisku złożyłem zapytanie w styczniu, coś nie mają tam systemu aktualizacji zasięgu, jak wujek google poinformował mnie o starcie iplus cdma to sprawdziłem zasięg i jest nowy bts cdma w odległości ok.6-7km, a wiedziałem że plus wykupił nordiska to odrazu tel.do warszawy-potwierdzenie i zamówienie oferty bezterminowej za 25zł m-c 10giga, a przy okazji orange ma z tego bts-a również cdma, oferta lipna porównując do nordiska, już "przebierają nogami" tp-sa dzwoniła z ofertą cdma orange-dzięki pa! kolejny nr wyskakuje z tp-sy, oczywiście zabieram go sobie do wirtualnego operatora, gdzie za rok abonamentu zapłacę 1zł- halonet.pl, jedynie czego się obawiam to że zadużo będzie chętnych na tego neta i bts się zapcha :papa: za taką kasę można ryzykować :brawa:
jareq
rogalik112
Stały użytkownik forum

Post autor: rogalik112 »

Nie bierzcie CDMA z Orange, już mam nie smak do tej firmy, ponieważ podpisałem z nimi umowę Orange Free 59 z anydata adu635-wa i po pary tygodniach rozleciał mi się ,a jak chciałem oddać do gwarancji ten modem to powiedzieli mi że nie naprawią i chcieli żebym jechał do warszawy i tam go oddał :dobani: chyba mama ich nie kocha i tak robią :hyhy:
ODPOWIEDZ