Co wybrać Tp-link czy Linksys?
Moderator: Moderatorzy
- fidodido
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Co wybrać Tp-link czy Linksys?
Witam
Mam możliwość założenia routera i zastanawiam się co wybrać
tp-link TL-WR1043ND czy linksys WRT54GL.
Z góry dzięki za pomoc.
Mam możliwość założenia routera i zastanawiam się co wybrać
tp-link TL-WR1043ND czy linksys WRT54GL.
Z góry dzięki za pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Co wybrać Tp-link czy Linksys?
A co chcesz konkretnie robic? Te routery roznia sie ciut od siebie.fidodido pisze: Mam możliwość założenia routera i zastanawiam się co wybrać
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
I czemu ograniczasz się do konkretnie tych modeli?
- fidodido
Zmienić mój dotychczasowy router Pentagram, no i podzielić sieć kablówka multimedia żeby z siecią nie było problemów. Na pewno ma działać WOL. No i z tego co wiem TP-link ma usb pod który można podłączyć dysk zewnętrzny i chyba zainstalować oprogramowanie Sambakey pisze:
A co chcesz konkretnie robic? Te routery roznia sie ciut od siebie.
Te modele bo akurat mam do nich dostęp praktyczne za darmo ;-)Jo_gurt pisze:I czemu ograniczasz się do konkretnie tych modeli?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Korzystasz z WiFi? Masz "N" albo zamiar przejscia w najblizszym czasie? Potrzebujesz dodadatkowa funkcjonalnosc typu QOS, podzial pasma, VPN, SSH..... ? Ile klientow jest podlaczonych? Chcesz na routerze puszczac dodatkowe demony?fidodido pisze:podzielić sieć kablówka multimedia żeby z siecią nie było problemów
Nie pomagam na PW.
- fidodido
Na dzień dzisiejszy posiadam router Pentagram, komputer stacjonarny podłączony poprzez LAN, telewizor podłączony poprzez LAN z tego względu że nie mam karty sieciowej na USB działającej z TV, telefon HTC podłączony poprzez WIFI, i co jakiś czas podłączane Laptopy różne poprzez WIFI N lub nie. Z bardziej zaawansowanych funkcji na dzień dzisiejszy nie korzystam ale w przyszłości wszystko możliwe jak córka podrośnie ;-)key pisze:Korzystasz z WiFi? Masz "N" albo zamiar przejscia w najblizszym czasie? Potrzebujesz dodadatkowa funkcjonalnosc typu QOS, podzial pasma, VPN, SSH..... ? Ile klientow jest podlaczonych? Chcesz na routerze puszczac dodatkowe demony?fidodido pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-04-13, 18:14 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-13, 17:13 przez fidodido, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- fidodido
Dlaczego ?key pisze:Linksys.
Zależy mi na dobrym stabilnym szybki łączu także.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dlatego ze mam ich pare w roznych punktach i sa bezobslugowe. Konfigurujesz i zapominasz. TL teoretycznie tez powinien byc w miare stabilny, szczegolnie pod OpenWRT, ale nie mam z nim wiekszego doswiadczenia i osobiscie nie ryzykowal bym.
Nie pomagam na PW.
- fidodido
Ok dzięki muszę się zastanowić.key pisze:Dlatego ze mam ich pare w roznych punktach i sa bezobslugowe. Konfigurujesz i zapominasz. TL teoretycznie tez powinien byc w miare stabilny, szczegolnie pod OpenWRT, ale nie mam z nim wiekszego doswiadczenia i osobiscie nie ryzykowal bym.
- Rilicek
Od miesiąca - dwóch mam TP-Linka jak w podpisie. Nie wiem jak na oryginalnym oprogramowaniu, ale na openWRT działa stabilnie (przynajmniej do tej pory).
Jak lubisz grzebać weź TP-Linka a jak nie to Linksysa.
Transfery danych udostępnianych na USB w TP-Linku na oryginalnym oprogramowaniu nie powalają na kolana, więc może się jedynie sprawdzić przy mniejszych plikach.
Pod openWRT można wycisnąć więcej i nie tylko Sambę postawić.
Transfery danych udostępnianych na USB w TP-Linku na oryginalnym oprogramowaniu nie powalają na kolana, więc może się jedynie sprawdzić przy mniejszych plikach.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
- fidodido
Zakup zrobiony wybór padł na Tp-Linka między innymi właśnie dlatego że ma USB dobry procesor i można się nim pobawić.Rilicek pisze:Od miesiąca - dwóch mam TP-Linka jak w podpisie. Nie wiem jak na oryginalnym oprogramowaniu, ale na openWRT działa stabilnie (przynajmniej do tej pory).
Skoro kolega ma taki router może mi powiedzieć czy jest tak samo jak u mnie że po wyłączeniu komputera podłączonego do portu 1 poprzez przewód LAN dioda cały czas świeci, tak samo jest na innych portach. Jak mam podłączony TV poprzez przewód i jak wyłączę TV dioda gaśnie, z laptopem jet podobnie jak z komputerem stacjonarnym dioda świeci dopóki nie wciągnę wtyczki od zasilacza.
- Rilicek
Tak może być. Większość komputerów nie odłącza zasilania od kart sieciowych. Wykorzystywane jest to np. przy funkcji "wake on LAN".fidodido pisze: Skoro kolega ma taki router może mi powiedzieć czy jest tak samo jak u mnie że po wyłączeniu komputera podłączonego do portu 1 poprzez przewód LAN dioda cały czas świeci, tak samo jest na innych portach.
- vic2099
- Stały użytkownik forum
Linksys WRT54GL z oprogramowaniem DD-WRT spisuje się znakomicie. Mam kilka takich routerów / access pointów i działają wyśmienicie. Troszkę wolny switching ale w domowych zastosowaniach nie przeszkadza. WOL działa super. Przez web, przez telnet, można budzić kompy bez problemu.
Polecam.
Polecam.
- Rilicek
Nie można mu nic zarzucić - żyjąca legenda. Tylko parametry już trochę nie dzisiejsze. Dobrze będzie się nadawał do podzielenia wolniejszego internetu.vic2099 pisze:Linksys WRT54GL z oprogramowaniem DD-WRT
-
- Stary wyga bezprzewodowy
dobry cytat, ale sprzęt nie z dzisiejszej epoki, jego możliwości techniczne 10linsysów=1tp-link TL-WR1043ND nie mówiąc już o normach roshRilicek pisze:Nie można mu nic zarzucić - żyjąca legenda. Tylko parametry już trochę nie dzisiejsze. Dobrze będzie się nadawał do podzielenia wolniejszego internetu.vic2099 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-05-02, 11:16 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-05-02, 10:16 przez jarek7714, łącznie zmieniany 2 razy.
jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozwin prosze temat.jarek7714 pisze:nie mówiąc już o normach rosh
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tp-Link ma jakieś "N" i to jest jego jedyna przewaga nad WRT54GL.jarek7714 pisze:jego możliwości techniczne 10linsysów=1tp-link TL-WR1043ND
Co to za norma?jarek7714 pisze:nie mówiąc już o normach rosh
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No i jeszcze USBwojteks pisze:Tp-Link ma jakieś "N" i to jest jego jedyna przewaga nad WRT54GL.

- Rilicek
No i jeszcze Gigabitowy ethernet. Jak ktoś przerzuca po sieci większe pliki na pewno to doceniJo_gurt pisze:No i jeszcze USBwojteks pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-05-02, 11:17 ]
Ostatnio zmieniony 2011-05-02, 10:16 przez Rilicek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nie mam zamiaru szalenie dyskutować i się rozpisywać w porównaniach-bo tych produktów nie można stawiać koło siebie, bo dzieli je przepaść technologiczna(gdy linksys wypuszczał ten router na rynek to w komputerach były montowane procesory o takiej mocy jak dziś ma router tp-linka), normy rosh to energochłonność sprzętu-roter linksysa przez 2 lata eksploatacji skonsumuje dodatkowy prąd o wartości ok.100zł tj. ponad połowę ceny tp-linka, "nawiasem mówiąc" kiedyś byłem sceptyczny do produktów tej marki, ale fakty i liczby mnie przekonały, jak i potwierdzenie jakości przez szereg europejskich instytutów i laboratoriów, na końcu konsumentów-jest to dziś królująca marka na rynku sprzętu sieciowego w segmencie home w ilości sprzedawanych sztuk, era linksysów już minęła i o dziwo nowe produkty nie potrafią powtórzyć sukcesu wrt54gl, lecz mają same babole i wpadki 

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie masz zielonego pojecia o czym piszesz. Mysle ze chodzi ci o "Restriction of Hazardous Substances" - to nie ma nic wspolnego z poborem energii.jarek7714 pisze:normy rosh to energochłonność sprzętu
Acha. Policzmy: 100 PLN w dwa lata to mniej wiecej pobor mocy 23W. WRT54GL ma zasilacz 12W (12V/1A), co by oznaczalo, ze TP-Link, nie tylko nie pobiera zadnej energii, ale i aktywnie laduje okolo 11W w siec w trakcie pracy. Chyba kupie milion sztuk i otworze wlasna elektrownie.jarek7714 pisze:-roter linksysa przez 2 lata eksploatacji skonsumuje dodatkowy prąd o wartości ok.100zł
Podsumowujac: przestan powtarzac slogany reklamowe ktorych nie rozumiesz i zajmij sie czyms sensownym, n.p. kulaniem groszku po podlodze.
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Gdzie Ty żyjesz, ile za prąd płacisz...jarek7714 pisze:roter linksysa przez 2 lata eksploatacji skonsumuje dodatkowy prąd o wartości ok.100zł
[ Dodano: 2011-05-02, 22:57 ]
Procesory o takiej "mocy" jak SoC TP-Linka, były montowane w komputerach w czasach, gdy jedyną dostępną technologią łaczności bezprzewodowej w informatyce była irda o przepływności 115200 kbpsjarek7714 pisze:gdy linksys wypuszczał ten router na rynek to w komputerach były montowane procesory o takiej mocy jak dziś ma router tp-linka)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
No cóż prawda boli, proponuję wziąć Apap na ból i Persen na uspokojenie, a o matematyce to dopiero teraz pomyślano w polskiej szkole i od tego roku jest obowiązkowa na maturze-ten sprzęt pracuje 24h/24h, a cena brutto KWh to ok.0,50zł, porównywać sprzęt do siebie jak procek linksysa to 1/10 możliwości obliczeniowej TP-Linka

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chyba w ameryce. A nawet jesli: 12W *24h*365*2 = 210,24 kWh -> ~105 PLN. Ale 12W to wydajnoscx zasilacza, realnie router bierze ok. 35..45%. I teraz wytlumacz, jak TP link moze zaoszczedzic 100 PLN w dwa lata.jarek7714 pisze:a cena brutto KWh to ok.0,50zł
A Mercedes S klasa ma 10 razy wieksza moc od powiedzmy golfa. I jest na pewno lepszym wyborem, nawet jesli ma sluzyc jedynie do wozenia babci do kosciola, odleglego o 150m od domu.jarek7714 pisze:porównywać sprzęt do siebie jak procek linksysa to 1/10 możliwości obliczeniowej TP-Linka
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Bzdura.jarek7714 pisze:porównywać sprzęt do siebie jak procek linksysa to 1/10 możliwości obliczeniowej TP-Linka
TP-Linki na Atherosie z zegarem 400 MHz są ~2x wydajniejsze obliczeniowo od WRT54G, i potwierdzają to wyniki Openwrt CPU Benchmark.
[ Dodano: 2011-05-03, 15:25 ]
Niestety w Polsce tyle kosztuje kilowatogodzina wraz ze wszystkimi składowymi opłat.key pisze:Chyba w ameryce.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak dolozysz oplate za wynajem licznika etc. moze. Tyle ze tego bym juz nie liczyl, to i tak placisz.Patryk pisze:Niestety w Polsce tyle kosztuje kilowatogodzina wraz ze wszystkimi składowymi opłat.
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie może, tylko na pewno.key pisze: Jak dolozysz oplate za wynajem licznika etc. moze.
Nie liczę opłat stałych.
Sam przesył u mnie to ~0,25 zł, a w innych regionach jest drożej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W.g. http://www.cenypradu.pl wychodzi sporo ponizej 0,5 PLN. Kosztow dystrybucji i oplat stalych nie biore pod uwage, 8.5 kWh ktore potrzebuje router w miesiacu ma sie nijak do reszty.Patryk pisze:Sam przesył u mnie to ~0,25 zł, a w innych regionach jest drożej.
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Przecież prądu nie bierze się wiadrami z elektrowni - więc stawkę sieciową trzeba doliczyć, a to też kwota liczona od każdej kWh.key pisze:Kosztow dystrybucji i oplat stalych nie biore pod uwage
[ Dodano: 2011-05-03, 15:45 ]
Bo liczysz pewnie tam sam koszt energii elektrycznej.key pisze:W.g. http://www.cenypradu.pl wychodzi sporo ponizej 0,5 PLN.
Tutaj możesz obejrzeć taryfę dystrybucyjną mojego dostawcy: http://www.enion.pl/pl/dla_domu/change/g12
Dodać do tego drugie 0,25 zł za prąd w dzień i ok. 0,11 zł w nocy, i wychodzą końcowe kwoty do zapłaty.