Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam nie wiem czy się cieszyć czy płakać otóż ponad tydzień temu w aleksandrowie łódzkim Plus uruchomił edge na ostatnim bts w mieście w centrum pech chciał że jestem w jego zasięgu i przez tydzień cieszyłem się jak dziecko że po latach w domu mam plusa edge :-) aż tu nagle po tygodniu w środku dnia edge znikło i został sam gprs zgłosiłem to już do techników plusa i czekam na info w tej sprawie. Was chciałem się spytać czy mieliście taki przypadek że nagle bts z edge stawal się tylko z gprs ? I jak w waszych przypadkach rozwiązanie tego problemu wyglądało ? Pozdrawiam , swoją drogą to jakiś pech by po tygodniu edge bts miał awarie ?
Cieszę się ,że mam prawie sąsiada na forum.Chciałbym potwierdzenia czy plus ma edge na tym maszcie w centrum Aleksandrowa przy Urzędzie Miasta bo rzeczywiście ustawiałem antenę i był kiepski sygnał i przerzuciłem się na ul. Szczecińską.W ogóle to testuję plusa na simdacie bo jeszcze jadę na ss+ ale w najbliższym czasie rezygnuję z tej usługi .Przedtem byłem w Go.
Jak dobrze będzie z plusem to być może zdecyduję się na abonament ten za 60 pln.Przez satelitę zawsze jakoś to było raz lepiej raz gorzej.Mieszkam w lesie więc muszę upewnić się co do sygnału.W orannge sygnał mam kiepski z anteny zewn. 48-52% z samego telefonu 2-3 kreski.Teraz jak kupiłem tel. z egde mam 68% myślę ,że na te warunki nie jest żle.
Starszy ciesze sie ze sam w okolicy nie jestem Pojechalem dzis do tej stacji z ciekawosci i co sie okazalo - na jednym sektorze (2) - pechowo akurat w jego zasiegu jestem nie ma edge a na pozostalych 2 (1 i 3) edge dziala prawidlowo !!! Ciekawe ile czasu Plus bedzie ta awarie usuwal ? Hmm... faktycznie tydzien po uruchomieniu edge i juz awaria sektora to zle swiadczy ... Starszy moze sproboj stacje 3933 zlapac przy zielonym romanowie sieje w kierunku Rabienia takze na niej edge dziala prawidlowo
Jednak w Plusie maja uwagi klientów poważne traktowanie w tydzień po zgłoszeniu awarii już edge działa na 2 sektorze bts 1166 i tym samym w całej zachodniej łodzi i w miastach aleksandrow i konstatynów łodzi jest edge i ich okolicach po latach panowania gprs w końcu jest edge Chciałoby się powiedzieć - Nareszcie Teraz w Aleksandrowie Łódzkim Iplus rządzi ma o wiele lepsze parametry od Ery i Orange i ich dostępu do internetu.
Ach juz nie mam sily walczyc - co do umts to pewnie za 2lata bede mial a na dzis edge mi wystarczy - tym bardziej ze mam bardzo dobry sygnal Plusa i silowo i jakosciowo - prawie zawsze 24-26kB/s mi ciagnie pliki I wspolczuje Tym na forum co musza anteny kupowac-kombinowac itp... i jeszcze w edge celowac - ja nawet w piwnicy mam sile sygnalu Plusa 85dBm wiec anteny dodatkowe mi zbedne