Lan za pomocą routera Axesstel MV410

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dawid92
Początkujący użytkownik forum

Lan za pomocą routera Axesstel MV410

Post autor: Dawid92 »

korzystam z Internetu "orange freedom pro" z routerem "Axesstel MV410" mam w domu 2 komputery (oba mają win 7) które były wcześniej połączone skrętką w sieć lokalną LAN (bez Internetu).

Axesstel MV410 ma w sobie wbudowany switch dzięki czemu można do niego podłączyć 4 komputery.

opis routera:
http://www.orange.pl/portal/map/map/tec ... Id=4206926

JAK SKONFIGUROWAĆ KOMPUTERY I SAM ROUTER TAK ABY WIDZIAŁY SIEBIE W SIECI LAN (JAK PRZEDTEM) I JEDNOCZEŚNIE MIAŁY POŁĄCZENIE Z INTERNETEM DZIĘKI TEMU URZĄDZENIU?

prosty schemat w załączniku.

każda podpowiedź się przyda, piszcie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Lan za pomocą routera Axesstel MV410

Post autor: key »

JAK SKONFIGUROWAĆ KOMPUTERY I SAM ROUTER TAK ABY WIDZIAŁY SIEBIE W SIECI LAN (JAK PRZEDTEM) I JEDNOCZEŚNIE MIAŁY POŁĄCZENIE Z INTERNETEM DZIĘKI TEMU URZĄDZENIU?
Nie krzycz - to po pierwsze.

Komputery wystarczy ustawic w tryb klienta DHCP, reszta zalatwi router.
Nie pomagam na PW.
Dawid92

jestem spokojny i nie napisałem ani 1 wykrzyknika.
DHPC to już coś ale nadal nie wiem w jaki sposub to zrobić, udzielisz mi jakiejś instrukcji?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Dawid92 pisze:DHPC to już coś ale nadal nie wiem w jaki sposub to zrobić, udzielisz mi jakiejś instrukcji?
Jesli nic nie przestawiales w windach, po prostu wepnij kable, tak jak narysowales.

Instrukcje jak zalaczyc DHCP clienta masz http://sieci-lan.pl/konfiguracja_windows_7.php3
Dawid92 pisze:jestem spokojny i nie napisałem ani 1 wykrzyknika.
Pisanie wielkimi literami odbierane jest jako krzyk.
Nie pomagam na PW.
Dawid92

w przypadku windowsów XP mogłem jedynie skonfigurować albo LAN albo NETA, jeśli był net to komputery nie widziały się w lanie, i jeśli był lan nie widziały neta.

ta instrukcja bardzo mi pomoże dzięki. <piwko>
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Dawid92 pisze:w przypadku windowsów XP mogłem jedynie skonfigurować albo LAN albo NETA
Nie "moglem" a "potrafilem".

Jesli nie zadziala, daj wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> w wersji tekstowej.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ