Gubienie pakietów, "usypianie" karty sieciowej

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kozunio12
Początkujący użytkownik forum

Gubienie pakietów, "usypianie" karty sieciowej

Post autor: kozunio12 »

Mam problem z routerem TP-Link W8901g. W domu korzysta z niego 3-5 urządzeń bezprzewodowych, po kablu nie jest podpięty żaden. Problem ze stabilnością łączności bezprzewodowej występuje tylko i wyłącznie na moim notebooku z kartą Atheros AR5B93. Objawia się to tym, że notebook twierdzi, że jest podpięty do sieci, jednak próby wczytywania stron internetowych kończą się fiaskiem. Ponadto po rozłączeniu z siecią i próbie ponownego podłączenia się, system komunikuje, że nie może podłączyć się do sieci,a uruchamiając diagnostykę, otrzymuję komunikat o problemie z routerem. Pozostałe urządzenia mają karty Atherosa(802.11n) i Broadcoma(802.11g). Korzystam ze sterowników, które używa Windows 7. Wgranie sterowników od producenta nie przynosi żadnych zmian. Statystyki WLAN, po 1h używania tylko mojego notebooka: Dogrzebałem się do statystyk WLAN, może one coś pomogą

Obrazek

Plus statystki pingowania z CMD Windows 7 HP

Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
Pakiety: Wysłane = 48, Odebrane = 42, Utracone = 6
(12% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 1 ms, Maksimum = 69 ms, Czas średni = 3 ms

terminal ubuntu

--- 192.168.1.1 ping statistics ---
294 packets transmitted, 277 received, 5% packet loss, time 293607ms
rtt min/avg/max/mdev = 1.316/5.463/577.962/40.212 ms

terminal android(Samsung i5700)

--- 192.168.1.1 ping statistics ---
429 packets transmitted, 429 received, 0% packet loss, time 428717
rtt min/avg/max/mdec = 2.329/5.434/61.917/5.084 ms

Drugi komputer przy 929 pakietach nie zgubił żadnego.

Próbowałem już przywrócić router do ustawień fabrycznych, lecz nic to nie dało. Sterowniki w karcie też już zmieniałem na oficjalne ze strony Acera. Jestem po niedawnych problemach z zabezpieczeniami, więc w tej chwili testuję różne pakiety i obecnie używam AVG.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Gubienie pakietów, "usypianie" karty sieciowej

Post autor: Patryk »

IMHO może być uwalona ta karta.
Trzeba sprawdzić jak działa z innym routerem, tudzież nawet w trybie ad-hoc z innym urządzeniem.
kozunio12

W trybie ad-hoc wystarczy spingować drugie urządzenie tylko?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

kozunio12 pisze:W trybie ad-hoc wystarczy spingować drugie urządzenie tylko?
Najlepiej coś przesłać większego, np. między dwoma komputerami.
Zainstaluj sobie też Atheros Wireless Client Utility (powinien być dostępny na WWW producenta laptopa, skoro jest on wyposażony w taka kartę), i tam będziesz miał statystyki łącza - będzie widać ew. błędy.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

kozunio12, na windows 7 uruchom WLAN Optimizer
Zaznacz w nim tylko opcję: Disable background scan.
kozunio12

Po użyciu WLAN Optimizer sytuacja poprawiła się nieco, jednak nadal zdażały się "zwisy" sieciówki. Podczas przesyłania 1,5GB pliku przez WiFi zdażały się momenty przestoju. Na 99% jestem przekonany, że to fizyczne uszkodzenie karty sieciowej, więc laptop powędruje do serwisu.
panther
Użytkownik forum

Post autor: panther »

kozunio12 pisze:Na 99% jestem przekonany, że to fizyczne uszkodzenie karty sieciowej, więc laptop powędruje do serwisu.
Dobre byłoby podpięcie innej karty sieciowej i przetestowanie połączenia. Ewentualnie uruchomienia na laptopie innego systemu operacyjnego z jakiegoś cd/dvd/usb (lub doinstalowanie) i sprawdzenie jak to zadziała.
kozunio12 pisze:Jestem po niedawnych problemach z zabezpieczeniami, więc w tej chwili testuję różne pakiety i obecnie używam AVG.
Może masz odpalonego jakiegoś firewalla, który przycina połączenie? Na czas testów (ale tylko na ten czas ;) ), spróbowałbym powyłączać zabezpieczenia na routerze oraz laptopie i zobaczyć jak to pracuje.
kozunio12

Dobre byłoby podpięcie innej karty sieciowej i przetestowanie połączenia. Ewentualnie uruchomienia na laptopie innego systemu operacyjnego z jakiegoś cd/dvd/usb (lub doinstalowanie) i sprawdzenie jak to zadziała.
Sprawdź statystyki pingów - 1 post, wykonywane na przeróżne sposoby :)

Może masz odpalonego jakiegoś firewalla, który przycina połączenie? Na czas testów (ale tylko na ten czas ), spróbowałbym powyłączać zabezpieczenia na routerze oraz laptopie i zobaczyć jak to pracuje.
Testy z firewall były robione, jako podstawa, ale nic to nie dało. Korzystałem też z PDA na WinMo z WMWifiRouter, który pracował jako karta sieciowa i połączenie było stabilne
panther
Użytkownik forum

kozunio12 pisze:Sprawdź statystyki pingów - 1 post, wykonywane na przeróżne sposoby :)
To wszystko na tym samym Atherosie? (laptopie)?
kozunio12

2 pierwsze tak:
1)Windows 7 HP
2)Ubuntu 9 LiveCD
3 samsung spica z terminala
4 Asus K51AC z atherosem
panther
Użytkownik forum

kozunio12 pisze:2 pierwsze tak
o.k. Adresy ip (1 post) są trochę mylące ... a może w pobliżu jest jakaś sieć wifi, pracująca na tym samym kanale i są zakłócenia. Zmieniałeś kanał w routerze? Ewentualnie zrób statyczne ip dla swoich urządzeń - lap, pc etc ...
kozunio12

Jakie adresy IP? Tam jest tylko 1 - adres routera, który pingowałem. W pobliżu jest 1 sieć radiowa działająca na kanale 11. Dla pewności i braku zakłóceń w transmisji ustawiłem kanał na 1. Dodatkowo ostatnimi czasy podczas resetu sieciówki Łindołs komunikował o braku możliwości włączenia urządzenia.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

kozunio12, Czy ten problem z kartą Atheros AR5B93 był od samego początku jak ją używałeś? Czy może kiedyś działała poprawnie?
kozunio12

Problem mniej więcej ~2 miesięcy. Na początku były problemy z lagami w grach po lanie, ale z czasem problemy się nasilały. System został przywrócony tydz. temu, więc wykluczałbym raczej sprawę software`ową.
panther
Użytkownik forum

kozunio12 pisze:wykluczałbym raczej sprawę software`ową.
Od początku na nią stawiam, ale na podstawie podanych informacji to tylko wróżenie z fusów.
ODPOWIEDZ