Problem z atrapą internetu w Play Online
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z atrapą internetu w Play Online
Mam play od dwóch lat. To trzecia lokalizacja. Do tej pory było ok, więc przedłużyłem umowę i dostałem za 59 zeta na 12 miesięcy play online do 4 mbit, od jakiegoś tygodnia niezależnie od pory dnia itp prędkość jest albo zła albo fatalna albo jak dzisiaj tragicznie-fatalna. DNO
Z anteną czy bez to bez różnicy. Zasięg na poziomie 61%. Warszawa.
To mój jedyny internet, umowę podpisałem około 14 dni temu.
Mam dwa pytania:
1. Czy da się jakoś temu zaradzić za pomocą anteny (jest to przeciążenie sieci)
2. Czy da się rozwiązać umowę z tym NIESOLIDNYM dostawcą internetu (a w zasadzie chamstwem do potęgi), umowa kończyła mi się 20, przez telefon zawarłem nową na nowych warunkach.
No i przestrzegam wszystkich przed playem, to nie internet, to kpina w żywe oczy z klienta, prędkości na poziomie 52 kbps, tak to nie pomyłka, właśnie takie prędkości już od tygodnia + rozłączanie, mam dwa modemy i dwa systemy operacyjne (główny to Linux, Windowsa nie używam ale jest, żeby ktoś mi nie pisał że to wina wirusów albo czegoś tam), niestety moja cierpliwość się wyczerpała, najgorsze że miałem tu możliwość wziąć stacjonarny internet w dobrej cenie.
Co zrobić by móc korzystać z internetu, bo prędkość maksymalna to około 128 kbps, a średnia około 70 kbps. DNO.
Z anteną czy bez to bez różnicy. Zasięg na poziomie 61%. Warszawa.
To mój jedyny internet, umowę podpisałem około 14 dni temu.
Mam dwa pytania:
1. Czy da się jakoś temu zaradzić za pomocą anteny (jest to przeciążenie sieci)
2. Czy da się rozwiązać umowę z tym NIESOLIDNYM dostawcą internetu (a w zasadzie chamstwem do potęgi), umowa kończyła mi się 20, przez telefon zawarłem nową na nowych warunkach.
No i przestrzegam wszystkich przed playem, to nie internet, to kpina w żywe oczy z klienta, prędkości na poziomie 52 kbps, tak to nie pomyłka, właśnie takie prędkości już od tygodnia + rozłączanie, mam dwa modemy i dwa systemy operacyjne (główny to Linux, Windowsa nie używam ale jest, żeby ktoś mi nie pisał że to wina wirusów albo czegoś tam), niestety moja cierpliwość się wyczerpała, najgorsze że miałem tu możliwość wziąć stacjonarny internet w dobrej cenie.
Co zrobić by móc korzystać z internetu, bo prędkość maksymalna to około 128 kbps, a średnia około 70 kbps. DNO.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z atrapą internetu w Play Online
Podaj wartość w dBm (np. odczytaną za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>).bartek300 pisze:Zasięg na poziomie 61%. Warszawa.
Procenty są dobre, ale w napojach.
[ Dodano: 2011-05-03, 16:26 ]
Jeśli masz niski poziom sygnału to może antena zewnętrzna trochę pomóc.bartek300 pisze:Czy da się jakoś temu zaradzić za pomocą anteny (jest to przeciążenie sieci)
[ Dodano: 2011-05-03, 16:27 ]
Oczywiście, że się da - tylko karę umowną trzeba zapłacić.bartek300 pisze:Czy da się rozwiązać umowę z tym NIESOLIDNYM dostawcą internetu (a w zasadzie chamstwem do potęgi), umowa kończyła mi się 20, przez telefon zawarłem nową na nowych warunkach.
[ Dodano: 2011-05-03, 16:27 ]
Chytry 2 razy tracibartek300 pisze:najgorsze że miałem tu możliwość wziąć stacjonarny internet w dobrej cenie.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Nie mam w repo top netinfoPatryk pisze:Podaj wartość w dBm (np. odczytaną za pomocą »Top NetInfo«).bartek300 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Procenty są dobre, ale w napojach.

Nie jestem chytry, wziąłem mobilny nie z chytrości (cena ta sama, tylko bez limitu), ale dlatego że pomyślałem że mobilny będzie wygodniejszy.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-05-03, 22:44 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-05-03, 21:43 przez bartek300, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To sobie zainstaluj comgt (czy tam gcom), i wywołaj gcom sig -d port_modemu, albo w dowolnym programie terminalowym AT+CSQ.bartek300 pisze: Nie mam w repo top netinfo
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Można też sprawdzić poziom sygnału prostą metodą:bartek300 pisze:Jedyny sposób by zmierzyć zasięg jak dla mnie to: network manager w gnome a on wskazuje 61% czyli 3 kreski zasięgu z 4.
http://dug.net.pl/tekst/132/huawei_e122 ... modemu_3g/
Kod: Zaznacz cały
Metodą "hakera-partyzanta" działa zawsze i bez specjalnych przygotowań, choć dla osób nieobeznanych z konsolą wygląda jak czarna magia:
$ echo -e "AT+CSQ\r" >/dev/ttyUSB2 && grep -m1 "CSQ:" /dev/ttyUSB2
+CSQ: 7,99
-
bash: /dev/ttyUSB1: Brak dostępu
Mógłbym kombinować ale po co, skoro to na 100% nie kwestia zasięgu.
Ja wiem że tak najprościej i najszybciej, zwalić na zasięg.
Czy w Warszawie może być inny zasięg niż dobry?
To nie jest kwestia zasięgu. W poprzedniej lokalizacji (drugi koniec Polski, zasięg był na poziomie 17-32% i nigdy więcej a chodziło z pełną prędkością non stop i nie przerywało, tu jest dwa razy lepszy). Przypiąłem drugi modem (jeden to merlin u740 a drugi huawei).
Tak samo.
Pewnie wina obciążenia sieci, ale w końcu to już sprawa play. Ludzie zaczną od nich odchodzić.
-
Sprawdź w godzinach nocnych, tak między 2 a 4. U mnie jest widoczna różnica - późno w nocy w Play Online na kartę mam prawie cały czas 1 Mb/s we Freshu ok. 3 Mb/s w dzień jest już rożnie, a zwłaszcza po południu prędkości spadają do 0.6-0.8 Mb/s i w POnk i we Freshu.bartek300 pisze:Pewnie wina obciążenia sieci, ale w końcu to już sprawa play.
A co do sprawdzania mocy sygnału w Linuksie to dziwne, że u Ciebie to nie działa. Czy sprawdzałeś też minicomem lub picocomem? Tu jeszcze jeden sposób konsolowy (otwarte dwie konsole jednocześnie)
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1466490
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Może go nie być w ogólebartek300 pisze:Czy w Warszawie może być inny zasięg niż dobry?

[ Dodano: 2011-05-03, 21:51 ]
O uprawnieniach roota nie zapomniałeś czasem ?bartek300 pisze:bash: /dev/ttyUSB1: Brak dostępu
I o wyłączeniu menedżerów połączeń ?
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
Patryk pisze:O uprawnieniach roota nie zapomniałeś czasem ?
W Fedorze do roota loguje się przezbartek300 pisze:Kod:
bash: /dev/ttyUSB1: Brak dostępu
su -
-
A sprawdzałeś na tym Windowsie czy działa tak samo ? No i skoro jest, to mogłeś na nim sprawdzić poziom sygnału w Top NetInfo.bartek300 pisze:Windowsa nie używam ale jest