Option WLAN-jakieś szanse?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Option WLAN-jakieś szanse?

Post autor: Jaco »

Witajcie
Nie jestem za dobry w radiówce i zapytam fachowców.
Jak co niektórzy wiedzą aktualnie mam BC i z kartą GT MAX.No niestety UMTS i HDSPA jak na razie daleko za mną ale posiadam jeszcze te kartę Optiona Combo Edge z Wlan.
W mojej miejscowości jest internet radiowy i postanowiłem przetestować swoją kartę z Wlan czy wykryje tę sieć.Udałem się w pobliże nadajnika i okazuje się że wykrywa sieć którą jest dostarczany internet dla mojej miejscowości.Nie chodzi mi aby się do niej wkradać ale na normalnym legalnym dostępie.
Czy jeśli by prawidłowo skonfigurować taką karte i połączenie to będzie działać na tej karcie.Nadmienię że nadajnik mam w odległości jakieś 200 m od domu.W domu nie wykrywa ale jakby zastować antenę do tej karty zewnętrznej na pasmo które sieć obsługuje.Jak wyjdę z domu na ławkę obok mieszkania to widzę wieże kościelną na której jest nadajnik a sygnał jaki otrzymuje wynosi 90%.
Proszę o jakieś informacje czy było by to możliwe.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Option WLAN-jakieś szanse?

Post autor: przewaks »

@Jaco, myślę, że zastosowanie zewnętrznej anteny, którą umieściłbyś np. na dachu swojego domu, mogłoby rozwiązać problem. Pytanie tylko czy karta pozwala na podłączenie zewnętrznej anteny do obsługi WLANu. Sam mam Option Fusion+ i zastanawiam się czy gniazdo do zewnętrznej anteny wbudowane w kartę wspomaga jedynie komórkową transmisję danych czy też i WLAN. Jeśli w jakiś sposób uda się ten fakt ustalić, myślę, że nie powinno być problemów z łącznością z siecią.
Awatar użytkownika
Jaco

Moje spostrzeżenia są takie że jeśli odepnę tą zewnetrzną to spada mi moc sygnału.Jesli wsadzę tę modemową do środka modemu to zasięg ginie całkowicie(chodzi mi o net komórkowy).Czyli jakieś powiązanie ma z gniazdem.Nawet bedąc na ławce schowałem tę modemową i zasięg tej radiówki rownież spadł o jakieś 50%(sygnał z radiówki).
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Cóż, myślę więc, że zewnętrzna antena na dachu powinna rozwiązać problem i przyczynić się do poprawy sygnału i jakości połączenia.
Awatar użytkownika
Jaco

No dobrze a czy ktoś może mi powiedzieć jakie mają końcówki tych anten.Mam konektor do modemu na FME ale nie problem aby odciąć go kawałek z drugiej strony i skręcić z kablem idącym od anteny lub zlutować i oizolować.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

na 200m to mozesz sobie zrobic biquad i podłaczyc do owej karty. Albo jesli nie chcesz sie w to bawic to najmniejszy panel (niekoniecznie na dachu) załatwi sprawe.
Awatar użytkownika
Jaco

Zamówiłem na allegro konektor aby połączyć modem z antena bez tam żadnych lutowań.W końcu u nas ludziska mają radiówkę i uda mi się sprawdzić czy takie połączenie wykrywa tę sieć.Mam jeszcze pytanie techniczne.
Czy moja karta Option może się równać z kartami radiowymi montowanymi do PC.Chodzi mi o dane techniczne.Głownie o to:
Szybkość transmisji WLAN 802.11g 54 Mbps
WLAN 802.11b 11 Mbps
Praca w sieciach WLAN 802.11bg
Czy do radiówki potrzeba jakieś lepsze karty.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

GC89 to takze karta wifi. Z tego co wyczytałem w manualu to jest to złacze mmcx ale tylko do ant. gsm, nie do wifi.
Awatar użytkownika
Jaco

Tak samo i w tej karcie. :(
Dear,

the external antenna that you can buy on our website only supports the cellular network. It does not cover WLAN.

kind regards
Taką odpowiedż uzyskałem z Optiona z Belgi.
No cóż.Trudno. :(
Można usunąć do śmietnika. :(
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jaco pisze:Można usunąć do śmietnika. :(
Niech zostanie, może komuś się takie info przyda.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
magnum_pl
Użytkownik forum

Post autor: magnum_pl »

W gc89 pod górna klapką plastikową jest gniazdko ktore wyglada jak gniazdko z kart wifi minipci. i nie chodzi mi o to gniazdko ktore widac z boku do podlączenia anteny. :D
ODPOWIEDZ