Szukam dostawcy internetu - Sopot

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Krismf
Początkujący użytkownik forum

Szukam dostawcy internetu - Sopot

Post autor: Krismf »

Witam wszystkich użytkowników.

Jakiś czas temu, po przeprowadzeniu się do Sopotu myślałem, że problem telewizji i szybkiego internetu będzie łatwo rozwiązany.

Kiedy już szczęśliwy zamówiłem sobie UPC do wynajętego mieszkania doznałem przykrej niespodzianki. Okazało się że budynek jest zasilony, ale moje mieszkanie nie. W związku z tym zacząłem szukać dostawców bezprzewodowego internetu.

Na pierwszy ogień poszedł play 2mbit. Transfer 12GB był kuszący jednak realne połączenie na poziomie 0.7mbit mnie nie zadowala.

Na drugi ogień wziąłem iPlusa jednak transfer 7GB jest straszny i chyba z nimi również zerwę umowę.

Drodzy użytkownicy, pomóżcie mi namierzyć jakiegoś dostawcę internetu radiowego w Sopocie na ul. Syrokomli. Moja batalia trwa już jakiś czas i sam jej nie wygram.
Z góry dziękuję.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Szukam dostawcy internetu - Sopot

Post autor: zDaleKi »

Krismf pisze:Kiedy już szczęśliwy zamówiłem sobie UPC do wynajętego mieszkania doznałem przykrej niespodzianki. Okazało się że budynek jest zasilony, ale moje mieszkanie nie.
Jak to rozumieć? Do boku UPC doprowadziło swój "kabel", ale do mieszkania nie?
Zatem nie da się do mieszkania podłączyć?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Przecież UPC ma po prostu swoją "szafę" w lokalu, nie ma do każdego mieszkania podpiętego kabla. Jak chcesz internet + kablówkę to ciągną kabel z tej szafki do mieszkania. Ja mam mieszkanie podpięte do UPC i do tutejszej firmy świadczącej kablówkę + net z tym, że z usług UPC zrezygnowałem, kabel został. Ale ktoś go musiał kiedyś zainstalować...
Krismf

Pan z UPC powiedział, że szafka na budynku jest, jednak kabel nie jest poprowadzony do danego lokalu (mieszkanie zostało zrobione na poddaszu 3 lata temu). Mieszkanie jest przeze mnie wynajmowane więc nie mogę poprowadzić kabla z szafki na własną rękę. Musiałbym mieć zgodę Wynajmującej (parter) i sąsiada (1 piętro) na które nie mam po prostu szans. Sąsiad jest człowiekiem, któremu nie podoba się, że ktoś nad nim mieszka i Wynajmująca ma z tego jakieś korzyści (dłuższa historia).
Poza tym, musiałbym zapłacić za prowadzenie kabla, co mi się również nie widzi, gdyż kiedy się wyprowadzę podłączenie zostanie. Jedyne wyjście jakie mam w mieszkaniu to zwykła antena (TVP2 TVP INFO).

Wybaczcie, że nie wyraziłem się jaśniej wcześniej.
zDaleKi

Maciek764 pisze:Przecież UPC ma po prostu swoją "szafę" w lokalu
Chciałeś napisać w bloku nie lokalu.
I potwierdzę to. UPC ma przyłączę w danym bloku i do każdego chętnego od tej skrzyneczki do danego lokalu "podciągają" kabel.
Maciek764 pisze:Jak chcesz internet + kablówkę to ciągną kabel z tej szafki do mieszkania.
Otóż to.
Krismf pisze:Pan z UPC powiedział, że szafka na budynku jest, jednak kabel nie jest poprowadzony do danego lokalu (mieszkanie zostało zrobione na poddaszu 3 lata temu). Mieszkanie jest przeze mnie wynajmowane więc nie mogę poprowadzić kabla z szafki na własną rękę.
Zatem nie możesz się dogadać z właścicielem? On wyrazi zgodę na montaż kabla ale umowa będzie na Ciebie.
Krismf pisze:Musiałbym mieć zgodę Wynajmującej (parter) i sąsiada (1 piętro) na które nie mam po prostu szans. Sąsiad jest człowiekiem, któremu nie podoba się, że ktoś nad nim mieszka i Wynajmująca ma z tego jakieś korzyści (dłuższa historia).
Dziwne podejście ludzi...
Krismf pisze:Poza tym, musiałbym zapłacić za prowadzenie kabla
W promocji kosztuje to coś około 40 zł, więc nie jest to jakiś strasznie duży koszt.
Ponadto przez 2 miesiące masz abonament za friko, wiec chyba się opłaca Tobie.
Nie wiem czy ta promocja jeszcze jest ale wiem, że w grudniu tamtego roku była.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Pytales wlasciciela o UPC/internet zanim podpisales umowe wynajmu?
Nie pomagam na PW.
Krismf

Problem w tym, że to nie jest blok. Jest to raczej dom dwurodzinny, na upartego mogłaby tu mieszkać nawet jedna rodzina. Z tym, że wygląda to tak: mieszkają dwie rodziny i my. Wynajmująca na paterze, Sąsiad na I piętrze i my na połowie poddasza, drugą połowę Sąsiad przerobił sobie na swój strych.

Kiedy oglądaliśmy mieszkanko z panią pośrednik była mowa o internecie. Mówiła, że ci co przed nami mieszkali mieli. Zobaczyłem gniazdka (potem się okazało że puste) i pomyślałem 'spoko'. Mało tego kiedy oglądaliśmy mieszkanie na dole był już inny chętny i rozmawiał z Właścicielką. Nie było czasu na kręcenie nosem, bo 800zł + prąd za 40m2 mieszkanie w centrum Sopotu, 10 min do plaży i Monciaka to niezła okazja.

Potem okazało się, że Właścicielka jest pokłócona z Sąsiadem i jak to powiedziała 'nawet mu się nie kłania' (kobitka ma około 90 lat). Pomyślałem, że mnie to nie obchodzi, ale później się okazało, że są pokłóceni właśnie o to, że ona swoją część poddasza wynajmuje. A skoro to my najmujemy... to sami wiecie.

Z właścicielką mogę się jeszcze dogadać chociaż może być ciężko przez jej wiek (nie pamięta wielu rzeczy) to z Sąsiadem nie ma szans :) .

Dla ciekawostki dodam, że mieszkamy teraz okno w okno z Donaldem Tuskiem i mamy 24h policje i BOR w czarnej Skodzie pod domem. Lepiej niż strzeżone osiedle :ok:

Koniec OT.

Jutro jadę wypowiedzieć umowę z Plusem (po 4 dniach) rozłącza się na potęgę, poza tym te 7GB ( więcej nie będę płacił) to za mało na normalne korzystanie. Na razie mam zamiar kupić jakiś mobilny na kartę, bez żadnych umów (znalazłem jakiś modem plusa) i mieć chociaż minimalny dostęp, żeby móc pracować i muszę coś wykombinować.

Miał też do mnie zadzwonić gość który ma niedaleko nadajnik ale się nie odezwał. Dowidziałem się, że jest około 4km w linii prostej mam też nadajnik, tylko nie wiem jak to rozwiązać z tymi budynkami które są w okolicy. Niby poddasze ale musiałbym na dachu montować.

Jeżeli ktoś wie cokolwiek co mogłoby mi pomóc w normalny sposób korzystać z dobrodziejstw cywilizacji bez ograniczeń typu 4GB będę bardzo wdzięczny. :ok:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Krismf pisze:Jest to raczej dom dwurodzinny, na upartego mogłaby tu mieszkać nawet jedna rodzina.
Ten pod wami wynajmuje, czy to gdzie mieszka jest jego wlasnoscia?
Nie pomagam na PW.
zDaleKi

Krismf pisze:Jeżeli ktoś wie cokolwiek co mogłoby mi pomóc w normalny sposób korzystać z dobrodziejstw cywilizacji bez ograniczeń typu 4GB będę bardzo wdzięczny.
Ja bym jednak upierał się na to łącze od UPC skoro w budynku już jest.
Czy nie da się poprowadzić kabla przez jakiś szyb wentylacyjny czy coś takiego? Bo szkoda się pchać w łącze "radiowe" z limitem, skoro za "drzwiami" jest porządne łącze szerokopasmowe.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

BliSki pisze:Czy nie da się poprowadzić kabla przez jakiś szyb wentylacyjny czy coś takiego?
Albo bezprzewodowo pociagnac net z okolicy skrzynki UPC do mieszkania. Ale akurat to zostawil bym jako ostatnia mozliwosc.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ