słaba moc sygnału wi fi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
słaba moc sygnału wi fi
Witam !
mam problem, jak polepszyć jakosc sygnału wi fi ?
router wi fi jest na 4 piętrze u kolegi , na mieszkam na 1 piętrze i niestety nie widze jego sygnału. Nie mieszkamy na dodatek pod soba ( nie ten sam pion) troszkę nas dzieli
Czy jest szansa na to zeby chycic jego sygnał ?? co zmenic
router jest 4 piętrze w przedpokoju , a na mam w komputerze na 1 p. adapter usb,
probowaliśmy antene pentagram ale nic nie daje, czy jest szansa na chycenie sygnału po przez danie routera na parapet ? zmiany mojego adaptera na inny lepszy ?? antene wifi może na przedłózce dać gdzieś indziej ?? co tu wymyśleć zeby sygnał wi fi był widoczny na 1 piętrze z 4 piętra ??
mam problem, jak polepszyć jakosc sygnału wi fi ?
router wi fi jest na 4 piętrze u kolegi , na mieszkam na 1 piętrze i niestety nie widze jego sygnału. Nie mieszkamy na dodatek pod soba ( nie ten sam pion) troszkę nas dzieli
Czy jest szansa na to zeby chycic jego sygnał ?? co zmenic
router jest 4 piętrze w przedpokoju , a na mam w komputerze na 1 p. adapter usb,
probowaliśmy antene pentagram ale nic nie daje, czy jest szansa na chycenie sygnału po przez danie routera na parapet ? zmiany mojego adaptera na inny lepszy ?? antene wifi może na przedłózce dać gdzieś indziej ?? co tu wymyśleć zeby sygnał wi fi był widoczny na 1 piętrze z 4 piętra ??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- mircal
- Użytkownik forum
Re: słaba moc sygnału wi fi
Przypuszczam, że obaj musielibyście zastosować zewnętrzne anteny WIFI umieszczone po tej samej stronie bloku, jeśli pociągnięcie kabla było by zbyt kłopotliwe.
W podobny sposób rozwiązali to moi koledzy na wsi, pomiędzy domami oddalonymi o 100m.
W podobny sposób rozwiązali to moi koledzy na wsi, pomiędzy domami oddalonymi o 100m.
-
czyli żadne "polepszacze" z allegro typu anteny na 20,30 czy 40 cm nie pomogą ? ciekawe jest to że z 1p. widze sygnał z routera z 4 p. ale z tego samego pionu. a umieszczenie anteny pociagnietej po kablu z roputera na paraper nie pomoże ? albo właśnie anteny zew.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zapomnij. Chyba, że nie masz czym się podrapać po plecach.MkF pisze:czyli żadne "polepszacze" z allegro typu anteny na 20,30 czy 40 cm nie pomogą ?
MkF pisze:z roputera na paraper

-
heh , chodziło mi żeby pociągnąc po kablu antenke z routera i dac na parapet przy oknie... <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> juz po prostu kombinuje co sie da ale chyba lipa...Jo_gurt pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ostatnio zmieniony 2011-05-08, 18:52 przez MkF, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To nie kombinuj, bo wydasz kase na jakies smieci. Masz widocznosc pomiedzy oknami?
Nie pomagam na PW.
-
jak sie wychyle to widze heh to jest ten sam blok, mysle ze tu sposób jest tylko 2 antent zew. i tyle... trudno :-/key pisze:To nie kombinuj, bo wydasz kase na jakies smieci. Masz widocznosc pomiedzy oknami?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I ta sama sciana - no to kiepsko, musial byc odsunac anteny mocno od sciany:MkF pisze:jak sie wychyle to widze heh to jest ten sam blok
http://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_Fresnela
W angielskiej wersji jest rysunek, ktory pokazuje gdzie jest problem.
Nie pomagam na PW.
- mircal
- Użytkownik forum
Aby zaoszczędzić kasy wpierw spróbuj kupić antenę panelową i u kolegi z routerem podłącz ją oraz skieruj na swój komputer normalnie przez ściany i stropy, zobacz czy masz zasięg, jeśli to nie pomoże, tzn że musisz ją wystawić za okno i dodatkowo kupić jeszcze jedną antenkę dla siebie.
Z własnego doświadczenia wiem, że mój laptop ma ok 3 kreski zasięgu przez ścianę i z odległości ok 70m bez zewnętrznej anteny na podobnym rozwiązaniu jakie koledzy zastosowali.
Na zdjęciu widać to co mój laptop widzi, tyle że nie przez okno bo stoi w głębi pomieszczenia.

Z własnego doświadczenia wiem, że mój laptop ma ok 3 kreski zasięgu przez ścianę i z odległości ok 70m bez zewnętrznej anteny na podobnym rozwiązaniu jakie koledzy zastosowali.
Na zdjęciu widać to co mój laptop widzi, tyle że nie przez okno bo stoi w głębi pomieszczenia.