[PROBLEM] Zwiększenie wydajności i zasięgu sieci wi-fi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gregregreg
Początkujący użytkownik forum

[PROBLEM] Zwiększenie wydajności i zasięgu sieci wi-fi

Post autor: gregregreg »

Witam,
Mam znajomego który jest menagerem w hotelu i poprosił mnie abym pomógł mu w modernizacji sieci bezprzewodowej dla gości. Klienci często skarżą się na słaby zasięg lub całkowity brak internetu.

Sieć wewnątrz budynku wygląda następująco:
Na 4 piętrze znajduję się modem DSL, router oraz switch. Z tego routera skrętką przeciągnięte jest do głównego AP (SSID: Główny AP) który znajduje się na klatce schodowej wraz z anteną panelową skierowaną pod kątem 45stopni w dół.
Na 1 i 2 piętrze są zamontowane po dwa AP. Jeden AP ustawiony jest jako Client i podłączony jest przez LAN do drugiego który jest jako AP (SSID: Piętro 1 oraz SSID: Piętro 2). Na pierwszym piętrze poziom sygnału z głównego AP wynosi ok. 25%.
Na parterze znajduje się zestaw kolejnych 2 AP. I identycznie jak poprzednio jeden ustawiony jest jako klient a drugi jako AP. One już głównej sieci wifi nie znajdują i łączą się do internetu przez AP z pierwszego piętra. Ale tutaj już jest bardzo kiepsko, wolno strony się otwierają i są wysokie pingi "na świat".

Zastanawia mnie czy też na taki stan rzeczy nie ma to że jest tak dużo punktów dostępowych w budynku które sieją w eterze i zakłócają się nawzajem.

Głównym problemem jest ograniczona możliwość rozprowadzenia kabla do każdego AccessPointa.

Jak sądzicie czy gdybym zmienił tryb AP z 1 i 2 piętra w repeteary czy pomogło by to w uzyskaniu oczekiwanego efektu? Czy dzięki temu sieć będzie działać stabilnie na całym obszerze?

Pozdrawiam i zapraszam do pisania swoich pomysłów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: [PROBLEM] Zwiększenie wydajności i zasięgu sieci wi-fi

Post autor: wojteks »

gregregreg pisze:Jak sądzicie czy gdybym zmienił tryb AP z 1 i 2 piętra w repeteary czy pomogło by to w uzyskaniu oczekiwanego efektu?
Będzie jeszcze gorzej. Kabel to jedynie słuszne i tanie rozwiązanie.

Jeżeli nie można przeprowadzić kabla to zrób dosył od switcha w 5GHz do każdego z AP (AP Client pracujący w 5GHz przy każdym AP nadającym na piętrze). Może się okazać że trzeba więcej niż 1 AP na piętrze żeby sensownie pokryć całe piętro.
Nie pomagam na PW!
gregregreg

A czy to że jest tyle Punktów Dostępowych nie ma wpływu na zasięg sieci?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gregregreg pisze:A czy to że jest tyle Punktów Dostępowych nie ma wpływu na zasięg sieci?
Napisz dokładniej o co Ci chodzi?
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Tak jak już wojteks, napisał. Moim zdaniem najlepsze wyjście to połączenie wszystkich AP kablami do głównego switcha. I na każdym piętrze powinien być przynajmniej jeden AP. Przynajmniej bo to zależy od wielkości "pietra".
gregregreg pisze:A czy to że jest tyle Punktów Dostępowych nie ma wpływu na zasięg sieci?
Wszytko zależy jak je skonfigurujesz. Musi być to tak ustawione aby pracowało razem a nie zakłócało się.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
gregregreg

Tak jak już wojteks, napisał. Moim zdaniem najlepsze wyjście to połączenie wszystkich AP kablami do głównego switcha.
Tak tak wiem. Ale nie ma możliwości aby przeciągnąć kabel do każdego AP. Niestety właściciel nie zgadze się na takie rozwiązanie. A to wiem że rozwiązało by sprawę.
Wszytko zależy jak je skonfigurujesz. Musi być to tak ustawione aby pracowało razem a nie zakłócało się.
A możesz kolego podpowiedzieć jak taka konfiguracja miała by wyglądać aby one pracowały razem?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

gregregreg pisze:Niestety właściciel nie zgadze się na takie rozwiązanie.
Nie ma zgody, nie ma lepszej sieci. Proste.
gregregreg pisze:A możesz kolego podpowiedzieć jak taka konfiguracja miała by wyglądać aby one pracowały razem?
Uzywasz tylko kanalow 1-7-13. Punkty tak rozlozone, zeby jak najmniej pokrywaly sie ich zasiegi: parter lewa strona domu, 1 - pierwsze pietro prawa strona domu, 7 - drugie pietro lewa strona domu, 13.
Nie pomagam na PW.
gregregreg

Nie ma zgody, nie ma lepszej sieci. Proste.
Co racja to racja. Tak też mu powiedziałem to mnie wyśmiał. Hehe

Spróbuje rozłożyć pokrycie pasma według Twojego schematu. Zobaczymy czy się coś poprawi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

gregregreg pisze:Tak też mu powiedziałem to mnie wyśmiał.
Jak umie lepiej, to niech robi sam.

Bez stabilnego szkieletu nie zbudujesz nic sensownego.
gregregreg pisze:Spróbuje rozłożyć pokrycie pasma według Twojego schematu.
Tylko najpierw zrob skan okolicy ;)
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ