zmiana MAC na Edimax BR-6228nC
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
zmiana MAC na Edimax BR-6228nC
Witam jak w temacie
Jak to zrobić przy założeniu, że WAN ma mieć statyczne IP , ale nie ma w tej podgrupie pola do wpisania (lub sklonowania) adresu MAC
Mam pomysł (bo nie mogę tego obecnie sprawdzić) aby mienić MAC na WAN dynamic zapisać ustawienia , a następnie zmienić na statyczne IP, wprowadzić adresy i zapisać.
Czy w ten sposób MAC pozostanie??
Jak to zrobić przy założeniu, że WAN ma mieć statyczne IP , ale nie ma w tej podgrupie pola do wpisania (lub sklonowania) adresu MAC
Mam pomysł (bo nie mogę tego obecnie sprawdzić) aby mienić MAC na WAN dynamic zapisać ustawienia , a następnie zmienić na statyczne IP, wprowadzić adresy i zapisać.
Czy w ten sposób MAC pozostanie??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: zmiana MAC na Edimax BR-6228nC
Ciężko powiedzieć. Musiałby ktoś sprawdzić na dokładnie takim samym modelu. IMO istnieje szansa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mylisz pojecia i sposob w jaki to funkcjonuje.bobi194 pisze:Czy w ten sposób MAC pozostanie??
1.) jesli wpisujesz static IP, MAC nie jest potrzebny Ci do niczego - na cliencie ustawiasz konfiguracje sieci.
2.) w przypadku gdy konfiguracja sieci jest zrobiona jako static IP z strony srewera, ty na kliencie ustawiasz dynamic IP, a serwer DHCP dba o to, zeby twoj IP byl za kazdym razem ten sam.
3.) jesli ISP dal Ci dynamic IP, to wymuszenie IP poprzez wpisanie statycznego gwalci siec i powoduje ze inni użytkownicy moga miec problemy z dzialaniem internetu. Ja na miejscu ISP odcial bym cie w takim wypadku od sieci i zażadal oplaty serwisowej za ponowne podlaczenie.
A teraz pytanie: Co chcesz osiagnac?
Ostatnio zmieniony 2011-05-12, 10:53 przez key, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Chyba, że ISP co nieco filtruje w L2.key pisze:jesli wpisujesz static IP, MAC nie jest potrzebny Ci do niczego
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko wtedy zazwyczaj nie ma opcji "static IP" w wersji z przypisaniem IP w konfiguracji klienta. Przynajmnie byla by mocno przekombinowana.Jo_gurt pisze:Chyba, że ISP co nieco filtruje w L2.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Widziałem coś takiego już. Nie jest to specjalnie ani skomplikowane ani całkowicie bezsensowne.key pisze:Tylko wtedy zazwyczaj nie ma opcji "static IP" w wersji z przypisaniem IP w konfiguracji klienta.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja widzialem goscia ktory sobie wbijal dwozdzie do nosa. Co nie koniecznie znaczy ze ma to jakikolwiek sens.Jo_gurt pisze:Widziałem coś takiego już.
Chetnie z toba na ten temat podyskutuje - gdzie widzisz sens takiej kombinacji?Jo_gurt pisze:Nie jest to ... całkowicie bezsensowne.
IMHO to ma miejsce gdy ISP jest malo ogarniety i nie daje sobie rady z skonfigurowaniem serwera DHCP.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Osobną sprawą jest adresacja IP a osobną filtrowanie ruchu na różne sposoby czy kontrola tego co jest wpięte w sieć.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z takim ogolnikiem trudno sie nie zgodzic. Tylko:Jo_gurt pisze:Osobna sprawa jest adresacja IP a osobna filtrowanie ruchu na rózne sposoby czy kontrola tego co jest wpiete w siec.
Jako administrator sieci masz w tym punkcie dwa zadania ktore sa z soba scisle powiazane. Nie ma sensu nadawac adresy klientom, ktorzy nie powinni sie znajdowac w sieci. Ogolnie "zabezpieczenia" typu filtracja MAC, nie udzielanie IP, etc fajne sa zeby bronic sie przed przedszkolakami - kazdy kto choc troche zajmowal sie inwazja w obce sieci w przeciagu paru sekund zgromadzi informacje potrzebne mu aby to obejsc.
Nie pomagam na PW.