zmiana MAC na Edimax BR-6228nC

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bobi194
Początkujący użytkownik forum

zmiana MAC na Edimax BR-6228nC

Post autor: bobi194 »

Witam jak w temacie
Jak to zrobić przy założeniu, że WAN ma mieć statyczne IP , ale nie ma w tej podgrupie pola do wpisania (lub sklonowania) adresu MAC

Mam pomysł (bo nie mogę tego obecnie sprawdzić) aby mienić MAC na WAN dynamic zapisać ustawienia , a następnie zmienić na statyczne IP, wprowadzić adresy i zapisać.

Czy w ten sposób MAC pozostanie??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: zmiana MAC na Edimax BR-6228nC

Post autor: Jo_gurt »

Ciężko powiedzieć. Musiałby ktoś sprawdzić na dokładnie takim samym modelu. IMO istnieje szansa.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

bobi194 pisze:Czy w ten sposób MAC pozostanie??
Mylisz pojecia i sposob w jaki to funkcjonuje.

1.) jesli wpisujesz static IP, MAC nie jest potrzebny Ci do niczego - na cliencie ustawiasz konfiguracje sieci.
2.) w przypadku gdy konfiguracja sieci jest zrobiona jako static IP z strony srewera, ty na kliencie ustawiasz dynamic IP, a serwer DHCP dba o to, zeby twoj IP byl za kazdym razem ten sam.
3.) jesli ISP dal Ci dynamic IP, to wymuszenie IP poprzez wpisanie statycznego gwalci siec i powoduje ze inni użytkownicy moga miec problemy z dzialaniem internetu. Ja na miejscu ISP odcial bym cie w takim wypadku od sieci i zażadal oplaty serwisowej za ponowne podlaczenie.

A teraz pytanie: Co chcesz osiagnac?
Ostatnio zmieniony 2011-05-12, 10:53 przez key, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:jesli wpisujesz static IP, MAC nie jest potrzebny Ci do niczego
Chyba, że ISP co nieco filtruje w L2.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Chyba, że ISP co nieco filtruje w L2.
Tylko wtedy zazwyczaj nie ma opcji "static IP" w wersji z przypisaniem IP w konfiguracji klienta. Przynajmnie byla by mocno przekombinowana.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Tylko wtedy zazwyczaj nie ma opcji "static IP" w wersji z przypisaniem IP w konfiguracji klienta.
Widziałem coś takiego już. Nie jest to specjalnie ani skomplikowane ani całkowicie bezsensowne.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Widziałem coś takiego już.
Ja widzialem goscia ktory sobie wbijal dwozdzie do nosa. Co nie koniecznie znaczy ze ma to jakikolwiek sens.
Jo_gurt pisze:Nie jest to ... całkowicie bezsensowne.
Chetnie z toba na ten temat podyskutuje - gdzie widzisz sens takiej kombinacji?

IMHO to ma miejsce gdy ISP jest malo ogarniety i nie daje sobie rady z skonfigurowaniem serwera DHCP.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Osobną sprawą jest adresacja IP a osobną filtrowanie ruchu na różne sposoby czy kontrola tego co jest wpięte w sieć.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Osobna sprawa jest adresacja IP a osobna filtrowanie ruchu na rózne sposoby czy kontrola tego co jest wpiete w siec.
Z takim ogolnikiem trudno sie nie zgodzic. Tylko:

Jako administrator sieci masz w tym punkcie dwa zadania ktore sa z soba scisle powiazane. Nie ma sensu nadawac adresy klientom, ktorzy nie powinni sie znajdowac w sieci. Ogolnie "zabezpieczenia" typu filtracja MAC, nie udzielanie IP, etc fajne sa zeby bronic sie przed przedszkolakami - kazdy kto choc troche zajmowal sie inwazja w obce sieci w przeciagu paru sekund zgromadzi informacje potrzebne mu aby to obejsc.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ