Pomysł na: antena paroboliczna + modem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Firstcrysis
Początkujący użytkownik forum

Pomysł na: antena paroboliczna + modem

Post autor: Firstcrysis »

Witam.

Jestem posiadaczem bezprzewodowego internetu blueconnect. Niestety w moim pokoju czasami łapie 3G a czasem tylko EDGE.
Przeglądając dostępne rozwiązania wpadłem na pomysł wykorzystania anteny parabolicznej 100cm zalegającej na strychu ;]
Obrazek
W miejsce promiennika umieściłem modem Huawei e160, antena sobie leży na podłodze skierowana w stronę nadajnika. Wiem, że jest to prowizorka, ale chciałem się pochwalić osiągami :super:

A więc w swoim pokoju wyniki:
Obrazek.
Często niestety zrywało połączenie i jeśli się trochę ruszyło modem to po internecie;/

I po wstawieniu w antene wyniki:
Obrazek.
CSQ wachało się od 13 do max 15 ale pewnie jakbym się postarał i dobrze ustawił antenę to jeszcze może coś bym wycisnął.

Proszę także o jakieś dodatkowe pomysły, spostrzeżenia.

I mam jedno pytanie - czy jak podłączę modem do aktywnego huba usb a całość do komputera po usb około 7, 10 metrów to bedzie modem działał prawidłowo??

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pomysł na: antena paroboliczna + modem

Post autor: wojteks »

Firstcrysis pisze:czy jak podłączę modem do aktywnego huba usb a całość do komputera po usb około 7, 10 metrów to bedzie modem działał prawidłowo?
Będzie działał ale pasowałoby jeszcze używać aktywnych przedłużaczy które odbudowują transmisję USB (przynajmniej 1 szt. 5m długi).
Nie pomagam na PW!
karpiu01
Stały użytkownik forum

Post autor: karpiu01 »

Firstcrysis pisze:CSQ wachało się od 13 do max 15 ale pewnie jakbym się postarał i dobrze ustawił antenę to jeszcze może coś bym wycisnął.
Fajna sprawa, też będę musiał spróbować takiego rozwiązania, chociażby z ciekawości :ok:
nie ma kabla i nie będzie...pewnie
Firstcrysis
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Firstcrysis »

Chciałem się podzielić kolejną porcją niusów z bitwy o szybszy internet.

Kupiłem aktywny hub usb plus 2 x 5m przedłużacz USB. Okazało się, że hub nie działa tak jak powinien. Zdenerwowany rozprułem końcówkę, przedłużacz USB i zasilacz do huba.
Połączyłem razem i teraz komputera kapituluje na 12 metrze przedłużacza a na 10 hula bez problemu :cwaniak:

A teraz mała instrukcja dla potomnych:
Zaczynamy od zasilacza 5V DC, co najmniej 500mA wydajności prądowej.
Z przedłużacza usb, jak najbliżej końcówki do podłączenia modemu sciagamy izolacje i rozcinamy kabel czarny i czerwony, zielony i biały zostawiamy w spokoju.
Do czarnego podłączamy GND z zasilacza (zwyczajowo cały czarny).
Czerwony natomiast podłączamy do drugiego kabla z zasilacza, tak żeby napięcie było podawane dla samego modemu i nie "cofało" się na port USB w komputerze. Ewentualnie można wstawić diodą, która będzie przewodzić w jednym kierunku, ale prościej jest go krótko uciąć, tak żeby się nie stykał z kablem zasilacza.

W razie niejasności pisać to pomogę.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Firstcrysis pisze:5m przedłużacz USB
Przy tej długości powinny być przedłużacze aktywne (na końcu jest elektronika regenerująca sygnał szeregowy magistrali USB, podobno taki łańcuszek można do 30m przedłużyć). Dopiero przed modemem stosujemy HUB z zasilaczem 2000mA (500mA to za mało) lub wspomnianą przeróbkę (ale z tym ostrożnie, trzeba wiedzieć co się robi).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ