e160 odbieranie rozmów

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blade2206
Początkujący użytkownik forum

e160 odbieranie rozmów

Post autor: blade2206 »

Witam.
Czy istnieje w tym modemie jakiś sposób, aby odbierać rozmowy, lub chociaż żeby zostać powiadomionym o tym że ktoś do mnie dzwonił?
Czytałem, że po zmainie firmware i wpisaniu kodu odblokowywującego można prowadzić rozmowy, ale nie jestem do końca pewien jak to zrobić, które firmware wgrać?
Czy w top_netinfo można tą opcję odblokować jak i z programu wykonywać i odbierać połączenia czy potrzebny jest jakiś dodatkowy program.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: e160 odbieranie rozmów

Post autor: Chris-Kr »

blade2206 pisze:Czy istnieje w tym modemie jakiś sposób, aby odbierać rozmowy, lub chociaż żeby zostać powiadomionym o tym że ktoś do mnie dzwonił?
Ze strony http://www.dc-unlocker.com/ ściągnij sobie program DC-Unlocker i on Ci wyświetli, czy Twój modem obsługuje połączenia głosowe.
Jeśli obsługuje, to zainstaluj sobie jakąś nowszą wersję Mobile Partnera, która połączenia głosowe obsługuje.
Krzysztof
blade2206

Firmware : 11.608.05.00.264
Dashboard version : UTPS11.002.03.10.264_MAC11.201.02.01.264
Voice feature : not supported in current firmware

Wygląda na to, że na obecnym firmware nie działają połączenia głosowe.
Zakładam, że najlepiej zainstalować najnowesze firmware ze strony sterowniki.bez-kabli.pl i rozumiem, że postępujemy tak jak w przypadku instalacji dashboardu, tzn wyjmujemy kartę i wyłączamy program do łączenia się z internetem. Ale mam takie pytanie. Modem jest z playa czy nainstalowanie na to niebrandowanego firmware nie będzie powodować jakichś komplikacji i czy jest wzglęnie bezpieczne? Jeżeli nie do końca to jakie kroki podjąć w celu maksymalizacji bezpieczeństwa?

Dashboard w sumie też jestem skłonny zmienić na niebrandowany. Więc co najpierw? Firmware czy dashboard?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

blade2206 pisze:Modem jest z playa czy nainstalowanie na to niebrandowanego firmware nie będzie powodować jakichś komplikacji i czy jest wzglęnie bezpieczne? Jeżeli nie do końca to jakie kroki podjąć w celu maksymalizacji bezpieczeństwa?
O ile zmiana dashboardu nie niesie ze sobą większego niebezpieczeństwa (w razie niepowodzenia zawsze da się wczytać następny), to z firmwarem ryzyko już jest znacznie wyższe (przynajmniej teoretycznie). W przypadku dużego pecha może Ci w ręce zostać tylko drogi pendrive ;)
Dashboard w sumie też jestem skłonny zmienić na niebrandowany. Więc co najpierw? Firmware czy dashboard?
To są dwie całkowicie niezależne od siebie rzeczy, obojętne jest, od której zaczniesz.
Musisz tylko pamiętać, że wszystko to robisz na swoją własną odpowiedzialność.

[ Dodano: 2011-05-19, 15:21 ]
blade2206 pisze:Firmware : 11.608.05.00.264
Wygląda na to, że żadnego pola manewru nie masz, bo na downloadzie naszego forum jest dokładnie ta sam wersja F/W.
Dla Twojej informacji:
Mam modem K3565 który należy do tej samej rodziny co E160 i w nim od nowości mam zainstalowany F/W 11.608.10.51.00, który obsługuje połączenia głosowe.
Krzysztof
blade2206

Dzięki za info.
A czy nie jest przypadkiem tak ze operatorzy w jakiś sposób modyfikują firmware do tych urządzeń.
Z drugiej strony czytałem gdzieś, że funkcje komunikacji głosowej odblokowywuje się za pomocą komendy AT. Czy to nie może być przyczyna dla której dc-unlocker pokazuje, że firmwere nie wspiera komunikacji głosowej?
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Na dc-files.com dostępny jest soft : E160Update_11.609.10.02.432.B418.zip . Tylko czy on obsługuje voice ?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

blade2206 pisze:A czy nie jest przypadkiem tak ze operatorzy w jakiś sposób modyfikują firmware do tych urządzeń.
Nie mogę dać za to głowy, ale chyba raczej nie, a przynajmniej ja się nie spotkałem z takim przypadkiem.
Operatorzy najczęściej tylko modyfikują oryginalne dashboardy producenta lub czasami opracowują własne, natomiast modyfikacja firmware to już poważniejsza sprawa i tym zazwyczaj zajmuje się tylko producent.
Z drugiej strony czytałem gdzieś, że funkcje komunikacji głosowej odblokowywuje się za pomocą komendy AT.
Kiedyś Rio_Bravo dokonał czegoś takiego, ale to był jakiś dziwny przypadek, bo nikomu innemu nie udało się tego powtórzyć.
Czy to nie może być przyczyna dla której dc-unlocker pokazuje, że firmwere nie wspiera komunikacji głosowej?
W takim przypadku komunikat wyraźnie mówi, że funkcja VOICE jest zablokowana.
Krzysztof
blade2206

OK

Firmware : 11.608.08.81.00
Dashboard version : UTPS11.002.03.10.264_MAC11.201.02.01.264
Voice feature : disabled

Teraz tylko klikamy w dc-unlocker activate voice tak?
Który mobile partner obsługuje opcje voice? Mógłby ktoś podać link?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

blade2206 pisze:Voice feature : disabled

Teraz tylko klikamy w dc-unlocker activate voice tak?
Nie ma tak lekko ;)
Teraz za odblokowanie trzeba zapłacić gościowi od DC-unlockera!
Który mobile partner obsługuje opcje voice? Mógłby ktoś podać link?
Jeden z najbardziej "wypasionych" jest ten: http://www.sterowniki.bez-kabli.pl/index.php?action=showfile&fileid=169
Krzysztof
blade2206

OK. W takim razie jeszcze przedtem wgram tą wersje dashboardu http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... &fileid=80. Tylko pytanie czy przy nagrywaniu go na dashboard playa nie napotka jakichś błędów?

Co do płacenia to spoko koleś się napracował żeby działało to uczciwa zapłata się należy a 4ojro to nie znowu jakaś fortuna. Tylko gdzieś czytałem, że podczas tego procesu trzeba mieć połączenie internetowe z innego źródła niż sam modem i najlepiej żeby to połączenie było stabilne i nie zerwało w trakcie. Czy to prawda?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

blade2206 pisze:OK. W takim razie jeszcze przedtem wgram tą wersje dashboardu http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... &fileid=80. Tylko pytanie czy przy nagrywaniu go na dashboard playa nie napotka jakichś błędów?
Nie powinno być być żadnych kłopotów. Pamiętaj tylko o wyjęciu sim-karty.
Co do płacenia to spoko koleś się napracował żeby działało to uczciwa zapłata się należy a 4ojro to nie znowu jakaś fortuna.
Jak dokonasz aktywacji tej funkcji, to opisz nam na forum, jak to przebiegło.
Tylko gdzieś czytałem, że podczas tego procesu trzeba mieć połączenie internetowe z innego źródła niż sam modem i najlepiej żeby to połączenie było stabilne i nie zerwało w trakcie. Czy to prawda?
Takiej informacji udzielił mi facet od DC-unlockera, gdy z nim rozmawiałem w sprawie aktywacji funkcji voice.
Ponieważ byłem wówczas nad Adriatykiem i nie miałem żadnego innego łącza, więc odłożyłem temat na później, ale już do niego nie wróciłem, bo zacząłem mieć podejrzenia, że goście sprzedają adresy kontrahentów. Może to tylko zbieg okoliczności, ale wkrótce po tym, jak gościowi podałem swój adres email, którym na ogół się nie chwalę, to tę skrzynkę zaczęła zalewać fala spamu.
Krzysztof
blade2206

W zasadzie już nie potrzebuje płacić bo własnie testowałem tego mobile partnera mimo że opcji voice nie mam aktywnej to mobile partner wyświetla mi że ktoś do mnie dzwoni a głównie o to mi chodziło.

Dzięki wielkie Chris-Kr za pomoc i wytrwałość w odpowiadaniu na wszystkie te pytania :)
ODPOWIEDZ